懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

yin媽 發表於 18-10-3 08:41
請問一下 醫院一定會安排jm飲糖水呢關?
我第一胎果陣 係廣華醫院冇安排有飲糖水呢樣嘢
...

我都唔知,我今次頭胎!

別墅

hqisabella 發表於 18-10-2 15:16
收到姑娘電話,話飲糖水唔合格,下週返醫院做篤手指及抽血,總要買機!我想知有無人同我一樣,之後係咪日日 ...

飲完糖水會幾耐收到電話?
我聽日飲
驚驚

男爵府

hqisabella 發表於 18-10-3 07:55
姑姑話空肚4.5正常,飲完9.9比正常超1.4

9.9 按 QM 標準就超咗 2.幾,都唔算低
你係咪 QE? 希望你食糖尿餐就 okay

男爵府

yin媽 發表於 18-10-3 08:41
請問一下 醫院一定會安排jm飲糖水呢關?
我第一胎果陣 係廣華醫院冇安排有飲糖水呢樣嘢
...

如果你 BMI OK, 無家族歷史, 平時驗尿試紙都 OK, 有啲醫院係唔駛你飲糖水。
我知 QE, QM 就通常都要飲。

別墅

小驚 發表於 18-10-3 10:17
9.9 按 QM 標準就超咗 2.幾,都唔算低
你係咪 QE? 希望你食糖尿餐就 okay
...

唔知呀!可能間間唔同啦,佢係咁講!

別墅

蔡小姐0712 發表於 18-10-3 10:06
飲完糖水會幾耐收到電話?
我聽日飲
驚驚

我29/9飲,昨天2/10收到

大宅

我諗我今胎都唔合格,上兩胎都中咗,今胎我抽第二次血前自己拮咗一次都7.4

別墅

mabel58 發表於 18-10-3 10:33
我諗我今胎都唔合格,上兩胎都中咗,今胎我抽第二次血前自己拮咗一次都7.4
...

加油呀

大宅

收到姑娘電話,話飲糖水唔合格,下週返醫院做篤手指及抽血,總要買機!我想知有無人同我一樣,之後係咪日日 ...

我在瑪麗飲糖水後9.2,空腹就正常,要見糖尿姑娘及營養師,教食少d白色的澱粉質,如飯、河粉
一星期自己篤手指兩天,每天7次,比醫生檢查無超標就ok, 加油

別墅

littlebaby0205 發表於 18-10-3 10:43
我在瑪麗飲糖水後9.2,空腹就正常,要見糖尿姑娘及營養師,教食少d白色的澱粉質,如飯、河粉
一星期自己篤 ...

明白!加油(emoji)!

複式洋房

minasam 發表於 18-10-2 16:08
我每隔 3 日篤, 每日 4 次
如果篤左 2 星期度數正常可以 1 星期篤 1 日
但姑娘話 32W 之後篤番 2 日好 D

咁好嘅,你係邊間醫院?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

hqisabella 發表於 18-10-3 07:57
姑姑話空肚4.5正常,飲完9.9比正常超1.4,我都唔知呀,姑娘話不算太差!

咁可能qe嚴d... 我都係空肚 4.5, 飲完9.1,唔駛入院, 佢只叫我戒口同篤2日手指,但我覺得有d無用,一星期篤兩日,咁我另外五日可以亂食啦? 跟住返去覆診又勁無聊,剩係見到我d數字合格,就話得啦繼續篤啦,下次再覆診啦,拜拜.....
大事化小, 小事化毛.........

大宅

我瑪麗29/9飲完重未收到電話

別墅

mabel58 發表於 18-10-3 11:06
我瑪麗29/9飲完重未收到電話

可能無事呢!有先call

別墅

kmbb519 發表於 18-10-3 11:05
咁可能qe嚴d... 我都係空肚 4.5, 飲完9.1,唔駛入院, 佢只叫我戒口同篤2日手指,但我覺得有d無用,一星期 ...

咁有係唔實際,惟有自己乖乖聽話做好,媽媽BB健康,已安慰!昨晚老公聽見,即刻突眼,因為有四、五月時醫生話BB偏細,胎盤較低,叫我食返多d嘢及唔好成日走來走去,我聽話依照足,現在就咁...

伯爵府

飲糖水唔合格真係好麻煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

hqisabella 發表於 18-10-3 11:16
咁有係唔實際,惟有自己乖乖聽話做好,媽媽BB健康,已安慰!昨晚老公聽見,即刻突眼,因為有四、五月時醫 ...

係呀!我明白,完全予盾,之前就話食多d唔好郁,而家又要戒口又要郁又話行多d, 真係救命
不過妊糖戒口只需戒澱粉質就好,好彩蛋白質食物唔駛戒,而蛋白質係長胎嘅,所以蛋呀芝士呀脫脂奶呢d可以照食 咁樣可以長胎又唔會高糖..

我地算好彩,只係飲完超少少,即係話我地少糖少澱粉就無事,有d媽媽空肚都超,要打胰島素,仲慘....

我之前,間中都會食下禁忌食物,然後篤手指睇下超唔超,慢慢就會知咩食得咩唔食得 我試過食紅豆沙同燉蛋都唔超,但粥同炸兩就超到baba聲...
大事化小, 小事化毛.........

別墅

kmbb519 發表於 18-10-3 13:10
係呀!我明白,完全予盾,之前就話食多d唔好郁,而家又要戒口又要郁又話行多d, 真係救命
不過妊糖 ...

哈哈....希望唔好日日篤,我唔介意介口!怕怕

複式洋房

小驚 發表於 18-10-3 10:19
如果你 BMI OK, 無家族歷史, 平時驗尿試紙都 OK, 有啲醫院係唔駛你飲糖水。
我知 QE, QM 就一定要飲。
...

我今胎係QE生 本來想係出面做測試 通常幾週會做?
多謝提醒

男爵府

yin媽 發表於 18-10-3 13:26

我今胎係QE生 本來想係出面做測試 通常幾週會做?

其實我係見到QE 啲媽媽多數會做。
不如你地問返醫生會唔會飲糖水。
通常 24-28週會飲

首頁
12345...6

尾頁

跳至