關於照結構

Amberchy731
|
想問下照結構睇唔睇到有無唐氏?
定係分開照?新手媽咪好混亂
唔該哂
蔡小姐0712
|
Amberchy731 發表於 18-10-2 16:41
唔該哂

唐氏是抽血
不同於照結構
Amberchy731
|
蔡小姐0712 發表於 18-10-2 16:49
唐氏是抽血
不同於照結構

抽血公立有無得check架?
蔡小姐0712
|
Amberchy731 發表於 18-10-2 17:31
抽血公立有無得check架?

可以,會幫你安排
ipcs
|
Amberchy731 發表於 18-10-2 16:41
唔該哂

照結構是在18至22週照,目的是睇胎兒內部器官發展,有無兔唇。
政府會在11至13週做早孕期唐氏綜合症篩查(呢度d人叫OSCAR)會抽血及用超聲波度頸皮,跟住用埋孕婦年齡、血液報告、頸皮厚度去計一條數,如果得出嘅機會率比同一年齡嘅孕婦高,就會有人call你跟進(即係要抽羊水),如果機會率唔高就不會通知。
OSCAR準確度只有80%左右,好多人無唐氏都會被驗出高危,有唐氏又有機會驗唔到,所以好多人出去私家醫生度抽血做T21/Nifty果類非入侵性檢查,準確度99.x%。
Amberchy731
|
ipcs 發表於 18-10-2 17:39

照結構是在18至22週照,目的是睇胎兒內部器官發展,有無兔唇。 ...

好詳細呀
另外想問下閃閃係咪等政府產險先睇都得?
定一定要預早出去搵私家照架?thanks
ipcs
|
Amberchy731 發表於 18-10-5 23:47
好詳細呀
另外想問下閃閃係咪等政府產險先睇都得?
定一定要預早出去搵私家照架?thanks

政府產檢通常去到十幾二十幾週才第一次見醫生,而且唔會照,所以一般約照閃閃會在7至8週照,可確定胎兒位置及大小,如果第一次照胎兒用size計出嚟嘅預產期跟用LMP計的相差超過7天或以上,OSCAR便要改期。
Amberchy731
|
ipcs 發表於 18-10-5 23:56
政府產檢通常去到十幾二十幾週才第一次見醫生,而且唔會照,所以一般約照閃閃會在7至8週照,可確定胎兒位 ...

即係要出去搵私家照
ipcs
|
Amberchy731 發表於 18-10-5 23:59
即係要出去搵私家照?

無錯,排政府醫院會畀個OSCAR期你,果陣醫院職員就同我講要出去照超聲波睇下預產期同LMP是否差不多,如超過7天或以上的話,OSCAR個期要改。