自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littledot 發表於 18-10-3 17:22
屋企人試過俾人撞,條友轉彎轉到過晒線,撞左我哋右面車頭,我哋怕麻煩諗住叫佢賠三兩千唔夠自己貼當破財 ...

又會咁鬥氣嘅?

伯爵府

佢撞你仲甘多野講
你梗係返原廠報價啦
到時比唔比到係佢保險同公正行話
唔係佢話事

水晶宮

CINDYC 發表於 18-10-2 18:28

係,我試過。一樣係佢撞我地車尾。

我嗰單係返原廠整

整完到而家一年都未claim到

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-10-3 18:13
又會咁鬥氣嘅?

做人好多時都係為啖氣,駛錢就預咗收唔返

DoReMi媽媽    發表於 18-10-3 21:09

珍珠宮

love2talk 發表於 18-10-3 20:35
我嗰單係返原廠整

1~2年係基本,保險實諗計唔賠,賠少d,大鬥法

拖延又唔會罰錢

侯爵府

youhello507 發表於 18-10-2 20:43
追保險有排架,仲可能不足。

買全保呢,cliam 過會加保費

如果買咗全保,乜都唔駛自己墊付先,保險公司攪掂哂,包括因為整車時期冇車用的租車費,的士或交通費都可以claim,而對方不小心駕駛入咗,因為意外而令你增加咗嘅保費可以claim 返對方。

水晶宮

youhello507 發表於 18-10-3 21:02
1~2年係基本,保險實諗計唔賠,賠少d,大鬥法

拖延又唔會罰錢

我係claim對方的,對方已判不小心駕駛

我架車新車落地幾個月比佢hi花,佢都知我會入原廠整,佢話賠唔到,叫我claim佢保險,我唔知會搞咁耐

禁止訪問

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

佢如果肯賠現金,你搵朋友介紹車房,去車房整,價錢可以接受搞咗佢

要 claim 對方insurance,搞好耐,我 18 年頭比人撞 bumper,對方堅持要我 claim 佢 insurance,唔肯 settle ,又要去警處落口供,又要等法庭判,之後再追對方保險公司,我到依家都未見到錢

大宅

Bbmarket 發表於 18-10-2 18:22
報咗啦,警察叫我地暫時和解先,佢話肯陪呀,但係價錢要合理喎。我攞返原廠佢話識出邊啲車房唔使原廠咁貴 ...

我會去我自己車房整 再叫佢比

子爵府

littledot 發表於 18-10-3 17:22
屋企人試過俾人撞,條友轉彎轉到過晒線,撞左我哋右面車頭,我哋怕麻煩諗住叫佢賠三兩千唔夠自己貼當破財 ...

呢d有小小錢既人咁無賴都得既!自己做錯野仲咁既態度,就係死都唔肯賠個幾千蚊!!!有冇過分d呀!你話對方真係一時唔小心,態度好有禮貌肯認錯,冇乜錢唔係有錢人,我覺得真係可以大家慢慢傾,最多叫人賠一千幾百,但呢d咁既人真係賤到冇人有!

水晶宮

love2talk 發表於 18-10-3 20:35
我嗰單係返原廠整

我case: 我們要求原廠報價,之後對方話無錢叫claim insurance. 搞完一輪公証行驗,跟手自己墊底先整扣埋NCB。後來法庭判對方輸,我地個個星期追都再等左幾個月,全程差不多一年。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

CINDYC 發表於 18-10-3 23:34
我case: 我們要求原廠報價,之後對方話無錢叫claim insurance. 搞完一輪公証行驗,跟手自己墊底先整扣埋N ...

咁我都要預咗有排搞了

珍珠宮

耐都唔係問題, 賠得足嗎?

同埋中間的精神折磨, 真的慘......

侯爵府

Bbmarket 發表於 18-10-2 21:29
吿到上法庭佢就算罰左錢之後都要賠返俾我㗎,不過可能陪唔足咋嘛唔係咩
...

其實我都搞緊,比你嚴重嘅事故,因有人受傷,唔會私了。告上嘅, 如果佢輸,佢就罰款。 然後你就從民事索償,我搵律師搞,律師會追討佢保險,包括人傷嘅賠償,律師費會計埋入去,不過律師樓係唔會比我知佢收咗幾多律師費,總之end up會有舊錢比我啦。 另一做法係公正行出報告同幫你追討賠償,咁通常會收返你20%。
不過,你呢啲唔係咩大件事,對方你又感覺良好,大家傾個大家都舒服嘅方法就算。 其實你唔堅持返原廠,佢已經執身彩架喇。

子爵府

Bbmarket 發表於 18-10-2 19:50
三保,啱啱原廠打黎報咗價,原來要兩萬幾蚊,算吧啦我都係去佢介紹嘅車房整
...

講你知.. 唔駛怕麻煩。
如你部車新車或一向都去原廠整車就去原廠,大大聲同撞你果個人講係新車或一向去開原廠,所以今次都原廠。
否則搵街你老公車房16000吧, 對方話佢果間4000? 萬六同四千質素差好遠吧。
車房你問下,佢地會有公證行介紹,公證會幫你攪,條數會要對方比埋,總之最後你唔會蝕。我老公試過。
攪一年又如何?除非你好等錢駛,果筆錢唔等得。

子爵府

Froggy_joe 發表於 18-10-3 08:35
被撞個架唔係smart for two
不過我曾經揸過smart for two,攝位一流

樓主張唔係smart for two? 咁會係咩車

水晶宮

vickling 發表於 18-10-4 03:10

講你知.. 唔駛怕麻煩。

咁我有嘢想問

假設我未settle哂成個claim

唔好彩我又比人hi花多次

咁我個墊底照道理唔會係原先幾千,係變咗幾萬的,咁你呢個墊底差價點搞?

我原先個墊底費係3000,而家因為嗰個claim未settle哂所有嘢,新保單喺續保時加到兩萬。

男爵府

Bbmarket 發表於 18-10-2 18:15
雖然個司機話如果價錢合理先陪,咁我攞返去原廠整都好合理呀。原廠都未報價,佢又話原廠一定貴,出邊車房平 ...

你有冇買全保?如果有,咪返原廠整,保險公司會追佢

如果冇呢,你就要諗下佢唔肯賠,之後所花既時間同風險

因為佢堅持唔賠,最終你只可以告上小額,但佢都可以繼續唔賠,同埋判個額都未必你係整既全數
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

珍珠宮

vickling 發表於 18-10-4 03:19
樓主張唔係smart for two? 咁會係咩車
我係回應樓主,問我係咪曾經有smart for two
唔係指樓主幅相

首頁

尾頁

跳至