産假一問

City23
|
我想問下,你地間公司有沒有規定點放産假?
本身申請前2後8,今日上司同我講,話機構規定佐放前3後7
cpycpyhelen
|
City23 發表於 18-10-2 18:27
...

我公司可以前2後8
ipcs
|
...

那時候公司畀我揀前4後6或前2後8,沒有提出過前3後7。
freshrose
|
我識有d朋友規定放前4 後6
Magicpian
|
...
嗯~~ 法則系前4後6既~ 但好多時公司都會自己決定比員工系前2後8 定 前4後6 ...
所以好睇返你而家公司既規定
haha748494
|
我哋公司細公司,自己決定之後同公司講。
HOPEFORBB
|

回覆 City23 的帖子

法例係:

僱員可在僱主同意下選擇在預產期前 2 至 4 星期開始放產假。

如僱員沒有提出要求,或未得到僱主的同意,則須在預產期前 4 星期開始放產假。

所以你公司唔同意,都唔可以前2後8
luxkin
|
我只知最儘是前2後8,前1後9是不可以的。
JD930
|
haha748494 發表於 18-10-4 21:55
我哋公司細公司,自己決定之後同公司講。

咁好
Chingyeeyeee
|
...

我公司就規定前4後6
bellatse26
|
前4後6公司規定
Kakababeeeee
|
...

我一有左,人事部即刻講係可以前二後八,不過人工得翻五分四啊
sita`
|
我公司可前4後10 或 前2後12,前1就唔得了
GCHK
|
我記得果時係前2後8
RubyYu07
|
要睇返自己間公司規定。我間公司就比我地自己安排。
haha748494
|
回覆 JD930 的帖子

我系咁,一齊做嘢好長時間,互相信任,放產假有時都會打電話問下工作上問題。無計較咁多。
JD930
|
haha748494 發表於 18-10-8 22:01

我系咁,一齊做嘢好長時間,互相信任,放產假有時都會打電話問下工作上問題。無計較咁 ...

互相信任同埋大家自律好重要
haha748494
|

系吖,你講得好啱,畢業返工果陣,亞媽教落,做多D,可以學多D,唔好計較太多物質上得失。
JD930    發表於 18-10-9 15:49