轉數快收款人可以唔使登記架

ot3
|

如果我用中銀轉數快, 轉去其他銀行, 但對方冇申請轉數快, 係咪對方銀行(要視乎邊間) 都有機會收手續費?
ddkaka
|
ot3 發表於 18-10-17 08:44
如果我用中銀轉數快, 轉去其他銀行, 但對方冇申請轉數快, 係咪對方銀行(要視乎邊間) 都有機會收手續費? ...

唔駛手續費
浩霆豬豬
|
twotigers 發表於 18-10-2 22:03

請問係咪唔使去銀行,可以網上申請就得?thx
mislcshan
|
有冇話每次或每日轉數上限幾多?
每間銀行唔同?
cattz288
|
mislcshan 發表於 18-10-17 11:18
每間銀行唔同?

間間唔同! 如果你之前無用過online banking轉錢, 為左安全, hsbc會preset 0, 要去分行set返高,先可以轉錢比人!
ddkaka
|
浩霆豬豬 發表於 18-10-17 10:57
請問係咪唔使去銀行,可以網上申請就得?thx

有網上銀行就得
wcpcelia    發表於 18-10-17 14:26
qq媽媽咪
|

lyh80115
|
appleyuen 發表於 18-10-4 12:21
我剛剛喺支付寶經銀行增值仲快過轉數快

其實背後應該都係靠轉數快系統
princessgw
|
mislcshan 發表於 18-10-17 11:18
每間銀行唔同?

設定$0,可改最多$10,000
princessgw
|
ot3 發表於 18-10-17 08:44
如果我用中銀轉數快, 轉去其他銀行, 但對方冇申請轉數快, 係咪對方銀行(要視乎邊間) 都有機會收手續費? ...

佢條款有寫,對方銀行可能收手續費。

有大概21間銀行參與轉數快。轉入同出唔收錢。
|
fanny590 發表於 18-10-2 22:52
我好白痴想問收款人唔駛登記, 咁我入手機號碼過數俾收款人, 收款人自己決定入邊間銀行? ...

如果收款人有登記,就入返佢預設戶口。如果無,可能你要揀入佢邊間銀行
moman1689
|
唔該晒,我都試到以後唔駛排隊入錢!
pe540
|
成功就好
真係超方便
|
appleyuen 發表於 18-10-4 12:19
明白了,如果支付寶可以經銀行轉帳,我就唔使用fps 轉錢去支付寶

這幾天系統修理中,做不到銀行轉帳。而且銀行轉帳要中級認證才做到
PaPa
|
cattz288 發表於 18-10-2 22:54
唔登記就要入戶口號碼

咁發錢的户口又話不用登記,現在收錢户口又話不用登記,怎樣做㗎,有啲唔明。
木土土
|
PaPa 發表於 18-10-17 12:51
咁發錢的户口又話不用登記,現在收錢户口又話不用登記,怎樣做㗎,有啲唔明。
...

當網上銀做跨行銀行轉賬就可以了,一向都有呢個function,以前做唔係「即時」過到數,而家好多銀行背後用番「轉數快」系統過數,就變咗即時同免費

cattz288
|
PaPa 發表於 18-10-17 12:51
...

即係有左轉數快之後, 除左可用戶口no跨行即時轉帳外, 多左個方法係經電話號碼/email/識別碼轉錢(如果對方有做登記)!
不過唔係間間銀行support! 好似渣打sc pay轉數快就用tel no/email/識別碼先轉到!
SaBB
|
cattz288 發表於 18-10-4 10:32
咁去果版最底個位藍色字click入去有alipay ac no!

無hsbc?
cattz288
|
SaBB 發表於 18-10-17 13:27
無hsbc?

有呀~
chaichaicat
|
有冇人用hsbc?
點解每次login都要用個密碼機?