想買樓但係咩都唔知, 應該要點開始

小尚
|

請問你哋有冇人知係點樣
namnamnamlolo
|
walk in入去agent睇樓
之後上網又睇下討論區又睇下咁
小尚
|
namnamnamlolo 發表於 18-10-2 21:47
walk in入去agent睇樓
之後上網又睇下討論區又睇下咁

嗰啲咩按揭壓力測試呀咁即係點呀
甜甜人妻
|
小尚 發表於 18-10-2 21:46
請問你哋有冇人知係點樣

用按掲計算機check 下自己嘅負擔能力
Conybrownbb
|
入去地產鋪,應該自動有人教你。不過網上都有好多資料,用手機 app計下樓按都好方便
caryfox
|
小尚 發表於 18-10-2 21:48

直接去銀行查詢,

首先要了解你可以借到幾多錢,

現在樓價咁高,五百萬幾乎是最低價。

如果借款不足,根本就是買唔到樓。
namnamnamlolo
|
小尚 發表於 18-10-2 21:48

有app幫你計
download按揭app就得
大約3萬人工可借250萬30年分期還
shareholder
|
請問你哋有冇人知係點樣

以六百萬樓為例,用銀行按揭計算機計下首期幾多,月供幾多,睇下供唔供得起先
fatping
|
請問你哋有冇人知係點樣

我當初想買樓,係去想做按揭嘅銀行問下,我究竟可以買到幾多錢既樓,加上我手上既錢再計計裝修費各樣等,之後先去睇我既目標樓,咁先安心睇中可即簽臨約
小尚
|
其實有一間公屋攞去補地價買居屋係咪真係最好
MerryMe
|
建議你去銀行,叫職員評估一下你可以借幾多錢,計下供款能力

唔好去地產問,有d代理為左做成生意,會氹買家,但之後又上唔到會就大鑊
caryfox    發表於 18-10-2 22:30
YAC0601
|
小尚 發表於 18-10-2 21:56

你講咩呀
小尚
|
其實係點睇可以借到幾多??係咪即係按揭
如果係按揭的話我老公話佢可以有九成
littleyen
|
小尚 發表於 18-10-2 21:56

如果綠表個d,個價係未補地價架喎。要補係另一筆錢。
激烈的海狗
|
請問你哋有冇人知係點樣

去定銀行問。將你想問 想知的野問銀行,佢一定會好有耐性解答你,因為你分分鐘去佢銀行做按揭,做你十幾廿年生意架嘛
littleyen
|
小尚 發表於 18-10-2 21:59
其實係點睇可以借到幾多??係咪即係按揭
如果係按揭的話我老公話佢可以有九成
...

你先生完全無concept, 上網做下功課先,400萬以下樓先可借9成。
唔好信哂agent,好好為左開單亂話實借到錢,尤其係新樓agent乜人都有。
想問按揭直接去出糧銀行,實有人招呼你。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
小尚
|
littleyen 發表於 18-10-2 22:05
你先生完全無concept, 上網做下功課先,400萬以下樓先可借9成。
唔好信哂agent,好好為左開單亂話實借到 ...

佢話因為係職業問題所以有九成
cy101
|
去銀行問, 好過去地產問!!
小尚
|
佢去咗問同事
teaspoon
|
不如,樓主講多少少比JM分析啦。你係米有公屋想綠表買居屋?定白表?定同另一半合資買私樓?《買樓》呢兩個字太闊了。