懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

roseyuetttt 發表於 18-10-3 12:13
我好明你既感受
我都經歷過T_T

咁你食d咩解決到? 而家腸塞緊好似食乜都冇用咁

大宅

回覆 kaka0324 的帖子

去睇醫生,或藥房買D 天然,孕婦可吃的通便液態藥..我上胎試過OK..

伯爵府

kaka0324 發表於 18-10-2 23:05
由8週開始有便秘情況, 而家23週越黎越難柯。 已經日日谷自己飲好8杯水同盡量食多d菜,但d poopoo好似係門 ...

每個人體質唔一樣,我食火龍果就有效

大宅

kmbb519 發表於 18-10-2 23:07
試下益生菌 ... c 字頭果隻,我見呢度好多媽媽話好

請問係邊一隻?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

kinam520 發表於 18-10-3 21:20
請問係邊一隻?

袁詠儀賣廣告果隻
大事化小, 小事化毛.........

大宅

我初期都去得好辛苦,日日有但日日出血,到了廿多週開始就有點困難,你試下火龍果,但因為火龍果偏涼,不建議每天吃,我會儲備一些蘋果、橙、李子等,每天吃至少兩個,但因為又怕果糖高,不敢吃太多,如果真的不行,最後殺手鐧是麒麟果,麒麟果好快見效,但也不建議經常吃,因為果糖太高。
也可以吃些粟米、蕃薯。

總之冰箱長備水果、粟米、蕃薯,必要時甚至當作主糧。

我現在每天都去到的,要不然隔天都能去到。

希望幫到你。

大宅

ilikepanda 發表於 18-10-3 21:59
我初期都去得好辛苦,日日有但日日出血,到了廿多週開始就有點困難,你試下火龍果,但因為火龍果偏涼,不建 ...

日日食橙都冇感覺... 聽說蘋果不是幫助便便

複式洋房

我發覺運動係好重要,之前食曬麒麟果,飲好多水,益生菌都覺得好難去。今朝一起身飲完水係床拉筋,食完早餐再做下深蹲,下身運動就立刻有得去,仲係正常嘅poopoo...>v<

複式洋房

Kapui127 發表於 18-10-4 11:13
我發覺運動係好重要,之前食曬麒麟果,飲好多水,益生菌都覺得好難去。今朝一起身飲完水係床拉筋,食完早餐 ...

我而家食完飯都會行下企下, 晚上會做下簡單筋,希望poopoo可以正常d

男爵府

樓主試下 自己煲芝麻水
我去點X綠買 首烏芝麻粉,然後煲水落芝麻粉再加小小冰糖
第一次你可以飲300-500ml 試下

我未懷孕前已經有便秘既問題,而且好嚴重,上網搵左好多關於便秘既資料同食物都無咩作用,
纖維粉又冇用,麒麟果有用,但係一食就反胃想嘔, 最後見到呢到有jm 話芝麻水ok
飲左對我有用,希望幫到你

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

便秘真系難頂,試下益生菌先。

大宅

kmbb519 發表於 18-10-3 21:57
袁詠儀賣廣告果隻

我食緊呢款,暫時巿面上既得呢隻幫到我

複式洋房

回覆樓主:

前天咖啡癮發, 忍唔住飲左一杯starbucks嘅凍mocha, 唔洗一個鐘即刻久違了的搞肚痛瀉左, 勁
食乜纖維,菜,生果都冇用, 咖啡掂左。 不過唔可以成日飲。

男爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章

kaka0324 發表於 18-10-9 11:00
前天咖啡癮發, 忍唔住飲左一杯starbucks嘅凍mocha, 唔洗一個鐘即刻久違了的搞肚痛瀉左, 勁
食乜纖維,菜 ...

Aiya你有冇decaf 我都想飲咖啡呀(emoji)

大宅

kaka0324 發表於 18-10-9 11:00
食乜纖維,菜 ...

我以為咖啡係幫助排水, 原來仲可以排便...?

複式洋房

bebebei 發表於 18-10-9 11:19

Aiya你有冇decaf 我都想飲咖啡呀(emoji)

我諗Starbucks嘅mocha 係甜同朱古力多過咖啡因,所以先飲一杯吊一癮,不能太多

複式洋房

marsh_mallow 發表於 18-10-9 11:39
我以為咖啡係幫助排水, 原來仲可以排便...?

我未大肚前飲都會有輕瀉作用,見癮發作又疴唔到,飲左一杯獎下自己。 我見d報告話一日唔好攝取多過300毫克就得,果杯一定唔過啦。

大宅

回覆樓主:

食碌柚。我覺得幾有用

複式洋房

kaka0324 發表於 18-10-2 23:05
由8週開始有便秘情況, 而家23週越黎越難柯。 已經日日谷自己飲好8杯水同盡量食多d菜,但d poopoo好似係門 ...

我也苦惱中,通常隔日先有,個肚成日谷住谷住,煩,我吃梨好似有D用

大宅

Jessie12300 發表於 18-10-9 13:59
我也苦惱中,通常隔日先有,個肚成日谷住谷住,煩,我吃梨好似有D用

梨好似寒喎

首頁

尾頁

跳至