請教孕婦代糖

CHANYINTING
|
因為妊娠糖尿,想尋找可以岩孕婦的代糖希望口味接近真糖,唔太鍾意有 d 代糖飲完口怪怪感
價錢貴少少都 ok,因為都只係用幾個月
請求建議
EstrellaDamm
|
CHANYINTING 發表於 18-10-2 23:08
因為妊娠糖尿,想尋找可以岩孕婦的代糖希望口味接近真糖,唔太鍾意有 d 代糖飲完口怪怪感
價錢貴少少都 ok ...

孕婦其實唔適宜用代糖。你係想用嚟煮餸/落飲品定係做咩?不如索性試試走糖,真係唔得就減糖先,越減越少吧。
CHANYINTING
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-3 00:35
孕婦其實唔適宜用代糖。你係想用嚟煮餸/落飲品定係做咩?不如索性試試走糖,真係唔得就減糖先,越減越少吧 ...
都係煮食/落飲品
而家唯有減糖先啦
EstrellaDamm
|
CHANYINTING 發表於 18-10-3 14:41
都係煮食/落飲品
而家唯有減糖先啦

其實習慣下就可以。我早已係懷孕前習慣飲品唔落糖或落好少,完全唔飲紙包飲品(我爸有糖尿,後來我大肚都真係妊娠糖尿)。
kmbb519
|
CHANYINTING 發表於 18-10-3 14:41
都係煮食/落飲品
而家唯有減糖先啦

你個數超得多唔多?我超 0.5⋯⋯之後我發現我lunch飲奶茶落一包糖都仲合格 不過澱粉質要岩數,不能過量.... 又試過食紅豆沙都唔超(果晚無食飯,去酒樓只食餸)
CHANYINTING
|
kmbb519 發表於 18-10-3 19:48
你個數超得多唔多?我超 0.5⋯⋯之後我發現我lunch飲奶茶落一包糖都仲合格 不過澱粉質要岩數,不能 ...
0.3....我醫生叫我小心 d
其實我驚糖尿令 bb size 大,到時冇得順產
kmbb519
|
CHANYINTING 發表於 18-10-3 22:05
0.3....我醫生叫我小心 d
其實我驚糖尿令 bb size 大,到時冇得順產

哦,超少少啫,忍下口,食少兩啖飯就ok 同埋政府緊d架,我平時篤手指,政府話7唔合格,但我個私家醫生話唔過8都唔驚.... 同埋我book左開刀,佢叫我keep住8樓下就得,可能因為開刀唔怕大size
haha748494
|
回覆 kmbb519 的帖子

咁你都系小小札界,注意下就唔怕。
GCHK
|
代糖唔多適合,最好逐漸減少囉