選擇bb保險

mwsiipb2
|
想幫阿b買保險,
係咪通常醫療,住院,危疾会1set買?
另外儲蓄,教育就分開買?

其實香港啲保險公司,係咪間間都大同小異, 最主要過分別係咪個agent同你點樣執個plan?
大力大力
|
兩夫婦自己努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
大力大力
|

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
mwsiipb2
|
大力大力 發表於 18-10-3 08:36

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親 ...

收到, 晚上嘅法國醫院係冇兒科醫生, 卒之又係返瑪嘉烈
大力大力
|
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~

如有會員PM你介紹agent 或 agent sell 野,請立刻向版主舉報~
mwsiipb2
|
大力大力 發表於 18-10-3 08:48
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

畀啲意見啫唔使咁誇張嘅
大力大力
|
mwsiipb2 發表於 18-10-3 11:02
畀啲意見啫唔使咁誇張嘅

我是指一些什麼也不懂的會員吧~
KN88
|
mwsiipb2 發表於 18-10-3 08:28
想幫阿b買保險,
係咪通常醫療,住院,危疾会1set買?
另外儲蓄,教育就分開買?

係,可以set買,揀大公司及成諾90%利潤分比客户
mrsir
|
大力大力 發表於 18-10-3 18:54
我是指一些什麼也不懂的會員吧~

其實大力先生唔好咩都為反而反, 只識叫人咩都唔好買, 唔細心分析了解就反對。好似一把刀, 好人拿了用作切野, 但壞人拿了可能傷害別人。
我之前都同你講, 我有親戚有一隻眼黃斑點, 政府醫院唔包藥, 要自付藥費四萬幾, 仲要排一段時間, 因為一隻眼冇事, 不是急症。當然出去私家做更貴, 所以都是等政府做。 之後大力先生都是冇了解一下,沒有回應我這例子。 政府將會越來越來唔上身, 遲d仲可能搞強醫保, 最後大家都要買醫保。
有錢買小小醫保冇咩問題, 我只是買些二三千蚊一年, 當旁下身。我不會講我買什麼, 因為我都是求其買小小, 一陣又比大力先生屈是agent。
mwsiipb2
|
mrsir 發表於 18-10-3 19:30
其實大力先生唔好咩都為反而反, 只識叫人咩都唔好買, 唔細心分析了解就反對。好似一把刀, 好人拿了用作 ...

, 多謝你嘅意見
mwsiipb2
|
KN88 發表於 18-10-3 19:25
係,可以set買,揀大公司及成諾90%利潤分比客户

如果係咁呢個plan應該幾貴
KN88
|
mwsiipb2 發表於 18-10-3 22:38
如果係咁呢個plan應該幾貴

你唔係幫BB買?BB已經係最平了
至於儲蓄教育,這個看你自己想儲幾多,張來點用,自己set budget架
mwsiipb2
|
KN88 發表於 18-10-3 22:57
你唔係幫BB買?BB已經係最平了
至於儲蓄教育,這個看你自己想儲幾多,張來點用,自己set budget架 ...

其實醫療,危疾,住院嗰度已經定咗大約一年六至七千蚊。 但儲蓄呢變就諗唔掂,應該存幾多。
KN88
|
mwsiipb2 發表於 18-10-3 23:12
其實醫療,危疾,住院嗰度已經定咗大約一年六至七千蚊。 但儲蓄呢變就諗唔掂,應該存幾多。
...

我可以幫你計下

KN88
|
mwsiipb2 發表於 18-10-3 23:12
...

你有興趣就pm我
mwsiipb2
|
KN88 發表於 18-10-3 23:20
你有興趣就pm我

稍後
musiccisum
|
mwsiipb2 發表於 18-10-3 08:41
收到, 晚上嘅法國醫院係冇兒科醫生, 卒之又係返瑪嘉烈

法國一向都無
夜晚我會去仁安
mwsiipb2
|
musiccisum 發表於 18-10-4 14:38
法國一向都無
夜晚我會去仁安

第一次去冇問到
chinahk30
|

非緊急政府慢慢同你磨, 你忍唔到的話都係買份保險好

醫療以外, 就真係唔知買黎做乜

chinahk30
|
mrsir 發表於 18-10-3 19:30
其實大力先生唔好咩都為反而反, 只識叫人咩都唔好買, 唔細心分析了解就反對。好似一把刀, 好人拿了用作 ...

政府係救急不救緩. 救生不救死

所以如果係慢性病, 又或者太嚴重到政府醫院唔想理你, 咁保險真係解到一時之急