家庭理財

跳至
[子女理財] 選擇bb保險

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 18-10-9 18:48
是私家醫院普遍情況,買在仲衰~

私家醫院仲衰過政府,呢個論點真係新奇有趣。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

mwsiipb2 發表於 18-10-11 09:59
應該話私家醫院某啲部分係唔夠公立醫院齊全, 例如法國醫院夜晚係冇兒科醫生on duty,公立醫院就全面好多 ...

夜間私院有冇專科其實係講緊肯唔肯俾錢,我又講下一次的親身經歷:

大約2年前,大約夜晚11點屋企有人肚痛,即刻同佢去左銅鑼湾聖保祿醫院睇24 小時門疹。
個主診家庭醫生初步檢查後認為非急症,但需要 腸胃科專科醫生進一步治療,但三更半夜去邊度揾腸胃專科。但呢間私家醫院話只要俾2倍正常診金再加的士錢,可以即call 佢地日間腸胃專科醫生到診。結果我俾左幾千元,個專科醫生一個鐘後即到。

子爵府

Money.ngaiTse 發表於 18-10-11 07:10
其實我覺得買保險係必須丫。好似我自己咁。囡囡出咗世後,第1個月就買咗保險。根住到半歲至歲半期間都入咗 ...

當時個經紀同我講,咁細個開始買,有個好處係小朋友大咗個,自己想買其他同公司嘅保險唔使驗身都可受保。

咁佢誤導左你lu。

禁止訪問

子爵府

Money.ngaiTse 發表於 18-10-11 11:15
咁正確係點?

視乎你當時申報身體狀況、投保什麼計劃,舉例成年男士 175cm,250lbs,投保一份危疾,我諗保險公司唔會唔叫你驗身。

所以不存在幼兒時已投保,將來再投保不用再驗身呢個說法!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Money.ngaiTse 發表於 18-10-11 07:10
其實我覺得買保險係必須丫。好似我自己咁。囡囡出咗世後,第1個月就買咗保險。根住到半歲至歲半期間都入咗 ...

醫療保險,客人有賺,是因為保險公司 ,是以家庭為單位 ,保險公司會把你所有家人買的儲蓄保/基金(坤人產品)利潤全計在一起 ,等你以為有錢賺, 因為我有朋友是同保險公司寫軟件的,他一按電腦報表如果是蝕錢,便叫agent加客人保费,甚至不保~

保險公司不是善堂,每年賺那麼多錢,就是羊毛出在羊身上, 客人自己畀咗醫療費用,還沾沾自喜~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

大力大力 發表於 18-10-11 21:22

醫療保險,客人有賺,是因為保險公司 ,是以家庭為單位 ...

但其實我又覺得......好似我咁,小朋友依家4歲。喺小朋友出世首月已投保醫療,但係小朋友1到2歲期間,因為種種原因要出入浸會多次。起碼4次。我哋只係平凡家庭,唔似得你哋咁有錢。

嗰4次入院,每次都起碼萬幾蚊找數。但我只係交緊三百幾四百嘅保費。咁調返轉頭又係邊個䁠咗呢?
小朋友一年先交幾千蚊嘅錢。但我已經賠咗幾萬嘅錢。呢啲係一份保障,當然有返咁上下年紀,經歷過十幾年前嘅保險事件嘅人會覺得保險係呃人。唔會買保險呢人,點同佢哋講佢哋都係覺得保險係呃人。
而我哋只係為家庭負責任,買1份保障。所以希望唔好每次有人走出嚟話買保險,就會彈出嚟講保險有乜唔好。

大宅

大力大力 發表於 18-10-8 21:13

問翻你,如果病人入院40日用咗98萬, 可以全數 claim得到 ...

可以claim得到全數。因為依家有不同嘅醫療計劃,我那份保障。最後不論超出住院預算多少,保險公司最後會包底8成。唔好問我係乜嘢計劃邊間公司。因為唔想俾人覺得俾人sell嘢咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

甘多人被封,應該好多agent仔找水魚~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至