講故事有無技巧?

艾妃
|
我過2日要到女學校做家長義工為k1小朋講故事,我平時同女講故事都ok,佢都投入到,但未試過對住20個k1小朋友講怕佢地投入唔到會坐唔定呀,有無jm可以分享下有無咩技巧可以吸引到20個小朋友齊齊好投入呢?
mike89
|
表情要浮誇,把聲要有明顯高低聲調
wcpcelia    發表於 18-10-3 15:04
艾妃
|
mike89 發表於 18-10-3 11:16
表情要浮誇,把聲要有明顯高低聲調

呢個我都會盡做,希望可以順暢咁表達到啦
wynnehung
|
小朋友會唔會坐唔定唔係樓主控制到架

同埋講故仔把聲最好比平時高少少(聽聞小朋友係鍾意高音的聲)講慢少少,配搭埋誇張表情就得了
dawngago
|
聲線要訓練, 第2要講下停下,有同小朋友互動, 叫佢地估下係咩泥? 仲有知唔知會點發展?如果你係個主角,你會點選擇?

最基本就係要先自己睇一次個故事,同埋應該係咩位停底互動
Mrs.Wong
|

可以預備手偶玩具,扮埋聲

艾妃
|
Mrs.Wong 發表於 18-10-3 12:27
可以預備手偶玩具,扮埋聲

係喎!我要搵下有無先,呢個好主意
Charlotte_mom
|
最好間中有少少互動,唔係個個小朋友都有耐性,或鐘意你個故事,預左有坐唔定情況
tsung
|
輔以puppet,簡單道具,故事途中可加少少互動性答問環節,小朋友一定喜歡
Poyau
|
tsung 發表於 18-10-3 13:12
輔以puppet,簡單道具,故事途中可加少少互動性答問環節,小朋友一定喜歡
...

好建議
tsung    發表於 18-10-3 19:28
peony_so_hk
|
如果有小道具可以带埋過去
LittleRoxie
|
艾妃 發表於 18-10-3 08:49
我過2日要到女學校做家長義工為k1小朋講故事,我平時同女講故事都ok,佢都投入到,但未試過對住20個k1小朋 ...

有,可以上YouTube學