1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

RubyYu07 發表於 18-11-14 14:48
我都係一兩下就停,等佢知道媽咪嬲了

打完好心痛即刻心痛

珍珠宮

bchuma 發表於 18-11-14 16:13
打完好心痛即刻心痛

真係打在兒身,痛在我心

男爵府

RubyYu07 發表於 18-11-15 16:03
真係打在兒身,痛在我心

今晚鬧完佢自己又有情緒⋯⋯

洋房

askachu 發表於 18-10-3 09:16
好鐘意掉野,鬧佢或打佢佢夠膽還拖,一巴車埋來。 我地打佢通只是手板仔或小腿!朋友話我打慣佢唔驚。 咁應 ...

我自己女女24個月,小小分享
以22個月來說,似懂非懂的階段,但已經懂得觀察你的反應來做下一步。
掉東西教育:1)假設佢掉玩具:
不當行為-我會捉實佢的手,佢會望我,我唔笑認真平靜地說:請你執返佢 放在玩具籃,之後陪佢做,講玩具用來玩,我們要保護玩具。 如果你愈講唔可以做,甚至激動,佢會再繼續用呢招。所以要停止當時行為,做出正確行為比佢睇。

洋房

好鐘意掉野,鬧佢或打佢佢夠膽還拖,一巴車埋來。 我地打佢通只是手板仔或小腿!朋友話我打慣佢唔驚。 咁應 ...

2)假設佢掉餐具/玩中途打人
我會平靜冷靜捉佢手,讓佢望住我,你咁樣做媽媽唔開心(要有一個認真唔開心表情),知道嗎?(教佢答知道) 若果佢肯停止行為就攬下佢同埋欣賞佢停止。同埋佢做呢個行為之前一定有事發生,試下留意小朋友的行為。

唔好用鬧的原因係 大人同小朋友都第一時間去晒情緒,喊的喊,鬧的鬧,除咗解決唔到問題,教唔到,仲會繼續惡化,養成左一個條件反射,就係「我做啲咩都好,媽咪唔理背後原因都會鬧我,我唔想聽佢講嘢」好似依家啲青少年咁,唔再聽大人講嘢

珍珠宮

Silviaip 發表於 18-11-16 07:33
我自己女女24個月,小小分享
以22個月來說,似懂非懂的階段,但已經懂得觀察你的反應來做下一步。
掉東西 ...

講得啱,我都會陪佢一齊執玩具,希望培養到去愛護玩具

珍珠宮

激氣都無用嘅,宜家我俾我個女磨到心累,只能係日日要同佢講道理,日日告誡佢唔可以做乜嘢,只能係慢慢來,心情都會好好多。

大宅

回覆 askachu 的帖子

我女今日22個月,情況同你仔仔一模一樣,當然我同你係都一模一樣,忍唔住真係打佢,早排試過忍手唔打佢,只係罰佢企同講道理,但佢好似變本加厲,尋日開始我又忍唔住出手,因為佢真係好曳,今朝起身唔中意佢仲打埋佢老豆,唉,我教到好心累

子爵府

你用打嘅方法教佢,佢咪學你用打嘅方法

大宅

尼學野 咁想問樓主仔仔係 bb時期有冇曳曳的跡象呀?
我仔宜家8個月。。。。已見曳根。。。好擔心。。。唔識教。。。

大宅

Relaxbearlovebb 發表於 18-12-12 18:54
尼學野 咁想問樓主仔仔係 bb時期有冇曳曳的跡象呀?
我仔宜家8個月。。。。已見曳根。。。好擔心。。。唔 ...

會呀!識爬時已經琴高琴低,冇時停,似孫悟空托世咁。見乜就琴乜。

公爵府

其實小朋友咁樣嘅行為,好大原因就是來自於家長,要想佢能控制好自己嘅情緒,作為家長就應該要有個優良嘅表現,家長就係自己孩子嘅一面鏡,從而家開始,你自己都要控制住自己,做個好榜樣俾佢睇

首頁

尾頁

跳至