自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yiu_mimi 發表於 18-10-3 14:14
請問你用邊隻牌子? 幾錢? Thanks!

我用牛頭牌,吉豬島特價好似269...首先要先燒熱隻鑊..燒到滴水落鑊會變水珠四圍走,而唔係蒸發左...呢個時候就可以落油,d油熱到起油紋就可以煎野啦!要煎嘅野最好唔好雪櫃拎出黎即煎,咁樣有機會會痴...

男爵府

~緣~ 發表於 18-10-3 15:11
想學

我用牛頭牌,吉豬島特價好似269...首先要先燒熱隻鑊..燒到滴水落鑊會變水珠四圍走,而唔係蒸發左...呢個時候就可以落油,d油熱到起油紋就可以煎野啦!要煎嘅野最好唔好雪櫃拎出黎即煎,咁樣有機會會痴...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

試咗十幾年都唔掂 我隻不銹鋼只係愛嚟蒸嘢
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 18-10-3 16:39
試咗十幾年都唔掂 我隻不銹鋼只係愛嚟蒸嘢

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

koalachan2002 發表於 18-10-3 16:44

我隻係 Buffalo 五層鑊, 應該唔太差,係我用唔掂 但佢係嫁妝唔掉得住
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 18-10-3 17:16
我隻係 Buffalo 五層鑊, 應該唔太差,係我用唔掂 但佢係嫁妝唔掉得住 :laugh2cr ...

我無乜耐性,所以用極都用唔掂不銹鋼獲,連屋企手腳快既姐姐都係用唔掂,所以都係蒸野多

男爵府

TMC3012 發表於 18-10-3 15:01
無分別 只係睇你識唔識用
我阿姨用到出神入化, 點煎都靚

真係好羨慕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

koalachan2002 發表於 18-10-3 17:19
我無乜耐性,所以用極都用唔掂不銹鋼獲,連屋企手腳快既姐姐都係用唔掂,所以都係蒸野多
...

用不銹鋼真係要有耐性,熟悉技巧煎雪藏銀鱈魚都可以煎到金黃脆邊但入面多汁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我pat pat痕買咗隻WMF嘅蜂巢不鏽鋼鑊, 佢衰到連荷包蛋都煎爛,反而用鑄鐵連豆腐都煎到, 真係佢老板呀

大宅

回覆樓主:

識用一d都唔痴,煎野好靚,用左不銹鋼唔會再浪費錢買易潔鑊。
平、貴都有一隻,貴的是Lagostina,平的是WMF 薄身的,兩隻都唔痴,用落係有分別既,貴個隻好用d。

子爵府

回覆 Carsonbb0800 的帖子

請教,粒水珠要先抺走,再下油嗎? 謝謝!

大宅

alicemic 發表於 18-10-3 17:25
我pat pat痕買咗隻WMF嘅蜂巢不鏽鋼鑊, 佢衰到連荷包蛋都煎爛,反而用鑄鐵連豆腐都煎到, 真係佢老板呀 :he ...

隻鑊太熱都會痴架(sales教),我既方法係燒到隻鑊出油紋(穩陣d開始出少少白煙),跟住熄火一陣,再落食物。
煎豆腐都冇問題,煎得好靚。
我練習左好耐先用得掂。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lovelytwins 發表於 18-10-3 17:29
隻鑊太熱都會痴架(sales教),我既方法係燒到隻鑊出油紋(穩陣d開始出少少白煙),跟住熄火一陣,再落食 ...

sales都係咁教燒到出油紋先落料, 但我真係搞唔掂, 上次煎魚真係煎到骨肉分離,嬲到即刻開隻鑄鐵出嚟煎另一條。 其實我以為佢有蜂巢紋可以當易潔嚟整無油煎雞翅, 點知搞到雞皮甩晒但雞肉未熟仲要落勁多油, 今晚又煎雞翅, 試下你個方法先

男爵府

我都學唔識....

大宅

alicemic 發表於 18-10-3 17:38
sales都係咁教燒到出油紋先落料, 但我真係搞唔掂, 上次煎魚真係煎到骨肉分離,嬲到即刻開隻鑄鐵出嚟煎另 ...

落左食物之後開翻中細火,唔好郁舊食物,煎到舊食物推得郁就可以反轉。
加油,練習多d就攪得佢掂!
我昨晚煎pancake只用廚房紙抹左一次油,跟住都冇落過油,煎左十幾塊一d都唔痴。

男爵府

1010mum 發表於 18-10-3 17:27
回覆 Carsonbb0800 的帖子

請教,粒水珠要先抺走,再下油嗎? 謝謝!

我倒走佢就落油

翡翠宮

lovelytwins 發表於 18-10-3 17:50
落左食物之後開翻中細火,唔好郁舊食物,煎到舊食物推得郁就可以反轉。
加油,練習多d就攪得佢掂!
我昨晚 ...

你果個係純不鏽鋼定有蜂巢底? 我覺得痴底既係蜂巢 反而邊邊嘅不鏽鋼無痴成咁

大宅

alicemic 發表於 18-10-3 18:07
你果個係純不鏽鋼定有蜂巢底? 我覺得痴底既係蜂巢 反而邊邊嘅不鏽鋼無痴成咁
...

我隻是純不銹鋼平底,我覺得冇關係,WMF鑊出名好用,又咁貴冇理由咁差既。
另外隻炒鑊是Buffalo都唔痴。

翡翠宮

lovelytwins 發表於 18-10-3 18:18
我隻是純不銹鋼平底,我覺得冇關係,WMF鑊出名好用,又咁貴冇理由咁差既。
另外隻炒鑊是Buffalo都唔痴。
...

呢個就係問題啦! 因為佢而家痴嘅係蜂巢位, 咁貴嘅鑊痴到阿媽都唔認得實在令人不快,但我會試下你嘅方法, 如果雞皮依然痴底我會轉整炆雞翅, 希望救得返啦!

大宅

alicemic 發表於 18-10-3 18:23
呢個就係問題啦! 因為佢而家痴嘅係蜂巢位, 咁貴嘅鑊痴到阿媽都唔認得實在令人不快,但我會試下你嘅方法 ...

蜂巢位的物料是不銹鋼還是易潔物料?

首頁

尾頁

跳至