自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

annafifi 發表於 18-10-3 21:57
我用左隻孖人鑊9年 ,日日用,當年係sogo買時覺得貴好肉赤,但今年已9年,仲日日用,非常好用。
...

貴買平用,抵!我成日都話一隻靚不銹鋼鑊可以用到我死佢都未爛。

大宅

koalachan2002 發表於 18-10-3 21:54
我都試下先,因為我大火燒紅嫁,未試過三五分鐘咁耐

多數痴底都係因為鑊太熱

大宅

lovelytwins 發表於 18-10-3 21:58
貴買平用,抵!我成日都話一隻靚不銹鋼鑊可以用到我死佢都未爛。

同意

公爵府

我舊姐姐用百幾蚊隻街市買不鏽鋼鑊
煎魚唔痴 煎得好靚
真係講技術同耐性

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kam825 發表於 18-10-3 21:51
想請教吓你, 鑄鐵鑊有咩技巧呀?

唔洗咁客氣, 大家交流下嘛,你用黑裏定白裏? 我自己鍾意黑裏多, 黑裏初用最好養下鍋, 最簡單係煎下肥肉留過夜, 第日用熱水洗下就用得, 大火燒紅,見到出油紋後再燒多陣轉細一間,材料直接落鑊就用得, 我唔知你要求,呢張係我用鑄鐵煎豆腐同煎魚仔嘅相。

大宅

lovelytwins 發表於 18-10-3 17:29
隻鑊太熱都會痴架(sales教),我既方法係燒到隻鑊出油紋(穩陣d開始出少少白煙),跟住熄火一陣,再落食 ...

同女人一樣,太熱同太凍都唔得

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lovelytwins 發表於 18-10-3 21:58

我都係想貴買平用先買WMF, 隻蜂巢2千幾買咗成2年幾乎用到想掉,但又肉赤所以keep住到而家 , 好彩有你分享技巧,嚟緊再試多幾次睇下最終有無可能用極少油嚟煎嘢,否則又要開多隻鑊嚟頂住個廚房

大宅

想請問不鏽鋼鑊可唔可以用鋼絲刷黎刷㗎?

大宅

ms.smile 發表於 18-10-4 01:45
想請問不鏽鋼鑊可唔可以用鋼絲刷黎刷㗎?

唔洗用綱絲咁暴力,用百潔布+沙粉已經好得啦.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

請教大家, 可唔可以幫我check 下我個地獄懶人包?

lc /staub: 凍鑊落油, 贊水要贊熱水, 用完要凍鑊洗鑊
冇塗層琺瑯果d 生鐵鑊: 凍鑊落油, 贊水要贊熱水, 用完要凍鑊洗鑊
熟鐵鑊: 熱鑊落油 (我見有d 說明書話係凍鑊落油?!), 贊熱水凍水都得, 熱鑊洗鑊
不鏽鋼鑊: 熱鑊落油, 贊熱水, 凍鑊洗鑊

等到d 油出煙至煮, 咁咪會好大油煙? 隻鑊同d 油唔夠熱會痴底, 不過少油煙. 我而家學用熟鐵鑊, 煎野後d 味同韓燒完差唔多.

如果想煮酸性食物, 如紅酒牛肉, 蕃茄類食物, 用咩煲至得?

子爵府

alicemic 發表於 18-10-3 22:57
我都係想貴買平用先買WMF, 隻蜂巢2千幾買咗成2年幾乎用到想掉,但又肉赤所以keep住到而家 , 好彩有你分享 ...

WMF and Fissler 我都用過,凍wok 丶水珠丶燒紅出白煙試過曬,我會最後買隻Cristel 試試

翡翠宮

bosch 發表於 18-10-4 06:44
請教大家, 可唔可以幫我check 下我個地獄懶人包?

lc /staub: 凍鑊落油, 贊水要贊熱水, 用完要凍鑊洗鑊

我用LC同stubs從來都係熱鍋落水喉洗,不過唔係燒到火紅撞凍水,係微滾,因為我好少用洗潔精, 無熱水去唔到油! 另外,我無分凍鍋定熱鍋落油, 只要燒到出油紋再燒多陣就落料, 未試過失手。 限制無不鏽鋼咁多,不鏽鋼真係搞到頭都大埋, 好彩好jm分享技巧咋!
我照用stuab 炆紅酒牛肉, 完全無問題, 不過如果係薑醋, 就用返傳統瓦煲啦!

bosch    發表於 18-10-7 08:42

翡翠宮

chichiho 發表於 18-10-4 07:46
WMF and Fissler 我都用過,凍wok 丶水珠丶燒紅出白煙試過曬,我會最後買隻Cristel 試試
...

咁你用完講下cristel得唔得呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

annafifi 發表於 18-10-3 21:57
我用左隻孖人鑊9年 ,日日用,當年係sogo買時覺得貴好肉赤,但今年已9年,仲日日用,非常好用。
...

請問孖人d 鍋具係咪用好多年都唔o會用到瓦色或好似好殘舊咁?thx.

子爵府

koalachan2002 發表於 18-10-3 15:38
太熱,一落蒜又燶

炒其他先, 中段爆香都好味㗎。

子爵府

alicemic 發表於 18-10-4 08:45
咁你用完講下cristel得唔得呀

Sure

翡翠宮

回覆樓主:

請問新買不銹鋼煎pan要點處理? 係咪先用洗潔精全隻洗下佢先再開鑊?點開?

如果今次用不锈鋼煎pan成功就可以同易潔鑊say bye

大宅

回覆 yucl_hk 的帖子

我都咁諗

首頁

尾頁

跳至