阿女一返學就病左

jujulaw
|
阿女今年返K 1
頭幾日返適應班同坐校車都好地地
呢幾個禮拜就係咁打乞嚏同流鼻水
睇完醫生話小朋友抵抗力差
雖然見好多媽咪都話岩岩返N/K 班都會病 但我見到佢病成咁就心痛

各位媽咪有咩好方法可以幫小朋友預防下? 唔該!!!

fishfish121
|
飲下c各脫增強下抵抗力囉
losttoa
|
轉天氣,小心身體
lalalumlum
|
早d瞓,食有營養食物,唔食垃圾食物,每日兩份水果,多運動,都係依d啦!

小朋友身體邊有咁多抗體,咪由細個訓練到大。大人都要小心,唔好以為佢地小朋友病好細雞,大人好易被傳染的。
tsung
|
均衡飲食,做運動,睡眠足,就可以增強身體嘅抵抗力
stef
|
係咁呀,我女k1時都平均1至2個月病一次。
AGa1111
|

可能學校冷氣太凍,我仔女放學手凍冰冰,之後仲病埋,同老師講過冷氣問題,同埋係入課室前幫佢地著定外套,k1仲未知幾時要著外套,老師又無時間貼身照顧,所以好易冷病
CatKatCat
|
帶口罩 勤洗手 多食唔同水果同食物吸收維他命
Poyau
|
均衡飲食 多做運動 早睡早起
可以增強抵抗力
莫失莫忘
|
之前呢度有人介紹接骨木花syrup,我上年秋冬俾我小朋友食覺得都ok,樓主可以試下。iherb有售。

另我有幫小朋友打流感針,呢樣每個人既考量都唔同,你可以考慮下。
jacky1666_hk
|
jujulaw 發表於 18-10-3 11:44
阿女今年返K 1

食多d水果,教小朋友凍要著外套。
sophialihk
|
阿女今年返K 1

我仔番pn時最高紀錄一個月番得5日學, k1 touchwood好少病...其實是抵抗力問題...多休息多運動身體強壯
cakii
|
早啲瞓呀
bybewong
|
fishfish121 發表於 18-10-3 11:47
飲下c各脫增強下抵抗力囉

我小朋友從PN到現在K2都經常病
minion.sss
|
我小朋友K1一開學就不停病.到K2先好D。不用太擔心。
wesleypp
|
小病會少不免 我仔仔返K1時開頭都係病左好多次
之後有媽咪教食下SUPPLEMENT同兒童枇杷蜜果類 加強抵抗力
我暑假時就開始比仔仔食 而家升K2開學暫時都好健康 感恩!
ddbb0099
|
阿女今年返K 1

Dr話等到5yrs就ok
anjayhh
|
而家雨季要更加小心攝親 同小朋友多去戶外曬太陽 做運動食下補充劑打好個底 會無咁易病
melo.t
|
最好打埋流感針
beryllium
|
我仔N班都不停病,發足十日燒,好返,下個月再黎。。。到K1已經小左好多,第一年返學係咁,好正常,加油啦媽媽。