嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家姐個仔 啱啱喺法X醫院出世出世第二日 突然間呼吸急喘 緊急call主診醫生
點知姑娘話我地知 嗰個係掛單醫生 話要遲少少黎
咁我地見bb咁辛苦 我地好驚 唔知點算 不斷追問姑娘醫生幾時黎
個姑娘好好 不斷call醫生 最後電話交低 叫姑娘俾氧氣個bb

點知過左半個鐘 情況愈黎愈差
部監察儀器不停響 我家姐驚到一直喊
個醫生仲未出現
跟住再問姑娘醫生幾時黎
過左一陣 姑娘都答唔到
跟住問我地 同唔同意 搵駐院醫生幫手

我同家姐即時覺得梗係搵主診醫生好d 始終我家姐一開始就係指明搵嗰位醫生(婦科醫生拍檔開,同有朋友介紹)。
但過左半個鐘都唔得,我地見到BB愈黎愈辛苦。
姑娘呢個時候先話 醫生要喺佢出面自己個clinic睇晒門診病人先黎到。
我地好憤怒、好無奈。
最後都駐院醫生即刻幫bb 急救同插左喉,照左x光,原來肺炎。
穩定左bb情況後,仲幫我地安排埋入政府嬰兒深切治療部。

複式洋房

回覆 timtimtampapa 的帖子

後記:
一. 我真係好感謝法X醫院嘅醫護人員,特別係護士同埋幫我家姐手嘅住院醫生。冇咗佢哋,我相信個BB會好慘,好危險。
二. 以後全家有咩事緊急入醫院,我都唔會考慮搵掛單醫生。遠水不能救近火! !

複式洋房

身邊都有試過兩三個朋友中過伏,都係入咗院有突發野發生,都係要等私家醫生clinic放工先揸車過嚟睇!
不過你家姐真係慘啲, BB啲抵抗力差,脆弱一啲,衷心希望冇後遺症

之後同返一個中學同學(喺某私家醫院做護士)傾返,佢話原來佢哋啲親戚朋友有事都係會搵駐院醫生!話佢哋睇Clinic都係響返自己醫院睇,有咩事都即刻睇到。入院做檢查唔係急症就另計!

希望以後少啲人中伏

子爵府

timtimtampapa 發表於 18-10-3 11:53
我家姐個仔 啱啱喺法X醫院出世出世第二日 突然間呼吸急喘 緊急call主診醫生
點知姑娘話我地知 嗰個係掛單醫 ...

好想知係邊個醫生

複式洋房

回覆 musiccisum 的帖子

個掛單醫生clinic在尖沙咀,但不開名為妙。盼體諒實在不吐不快,大家小心。

複式洋房

timtimtampapa 發表於 18-10-6 13:31
回覆 musiccisum 的帖子

個掛單醫生clinic在尖沙咀,但不開名為妙。盼體諒實在不吐不快,大家小心。

你可以去醫管局告佢,因為如果BB有喘或抽根掛單醫生一定要去睇,不去佢就要上醫管局審問,有可能要停牌

別墅

回覆樓主:

我冧唔關入唔入私家醫院問題。個問題係醫院建議你哋揾駐院醫生而你地堅持等自己醫生而可能有所延誤,標題有誤導,BB冇事就好!

禁止訪問

複式洋房

fongll1212 發表於 18-10-12 02:52
未聽過
係邊條條例?

如果是真的你就去醫管局吿佢,你可以寫信或打電話去要有姓名,醫管局地會查,一些市民係晤會知邊條規定,但你要給真實姓名,時間,同要落口供,你先打電話去詢問下

複式洋房

好姨姨 發表於 18-10-12 07:49
如果是真的你就去醫管局吿佢,你可以寫信或打電話去要有姓名,醫管局地會查,一些市民係晤會知邊條規定, ...

當每位醫生收左病人之後就有責任去睇,無論係掛單定醫院醫生,如果自己病人有事你晤去睇有問題加,理得理診所有幾多人,而且醫院姑娘叫左你話左情況給你聽,你都晤去睇咁就叫佢上醫管局解釋一下⋯

大宅

回覆樓主

如果係我嘅話一定會agree搵駐院醫生睇或者叫白車去政府醫院...有咩重要得過bb嘅安全?

洋房

timtimtampapa 發表於 18-10-3 11:53
點知姑娘話我地知 嗰個係掛單醫 ...

真無奈

禁止訪問

複式洋房

mwsiipb2 發表於 18-10-14 17:34
尖沙咀嘅掛单嘅醫生,有好多個喎。

你係幫助左一些無醫德醫生,但係佢地晤會多謝你同晤會改變

首頁

尾頁

跳至