出糧計算方法

hellowaiwaiwai
|
我返part time, 但月薪計( 每日五個鐘)
8月31返工 (之前已出嚟日人工)
但9月出糧時
由9月3日開始計,
同埋扣了一日中秋節,咁樣出糧合理嗎?
月薪x27日 /30日
chiliwu
|
回覆 hellowaiwaiwai 的帖子

扣中秋假錢我理解, 因為僱員要受僱滿3個月先可以享有假日薪酬, 你未滿, 所以嗰日錢可以扣起唔俾你。但佢以咩理據扣你1/9及2/9人工?

(FORM 勞工處網頁 https://www.labour.gov.hk/tc/news/latest_holidays2018.htm)

2018年的法定假日
2018年的12天法定假日是:1月1日農曆年初一(2月16日)農曆年初二(2月17日)農曆年初四(2月19日)清明節(4月5日)勞動節(5月1日)端午節(6月18日)香港特別行政區成立紀念日(7月1日)中秋節翌日(9月25日)國慶日(10月1日)重陽節(10月17日)冬節(12月22日)或 聖誕節(12月25日)(由僱主選擇)
請注意:
(i)根據《僱傭條例》,當農曆年初一、年初二或年初三適逢星期日時,會以農曆年初四替代成為法定假日;而當中秋節翌日適逢星期日時,則以中秋節翌日之後的第一日(即農曆八月十七日)替代成為法定假日。由於2018年的農曆年初三適逢星期日,因此有關的法定假日會改為農曆年初四。
(ii)任何僱員,都可享有上述法定假日,如法定假日適逢僱員的休息日,應於休息日翌日補假。該補假須並非法定假日、另定假日、代替假日或休息日的日子。如僱員已按連續性合約受僱滿3個月,便可享有假日薪酬,款項相等於僱員於假日前12個月的每日平均工資。

|
chiliwu 發表於 18-10-3 13:01
回覆 hellowaiwaiwai 的帖子

扣中秋假錢我理解, 因為僱員要受僱滿3個月先可以享有假日薪酬, 你未滿, 所以 ...

謝回覆,如佢employment letter 由9月開始,咁佢有無權可以咁做?
choco_soup
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-3 14:26
謝回覆,如佢employment letter 由9月開始,咁佢有無權可以咁做?

呢d 問題最好問返勞工處。
jipjipjip
|
part time合約多數只計上班日,有返工的日子就有錢,扣公眾假期是正常的
但當然都要睇返合約去決定
Luv-em
|
要睇清楚你份合同點寫.
因為就算係月薪計, 有D公司 (假如返5日)只係有返工的日子先有薪的, 唔返工的日子即係星期六日係無薪的.
bbbbb001
|
睇合約先有答案
nganc9
|
勞工法例,做滿7日有1天有薪假,咁你只返咗31/8, 1/9 & 2/9冇糧都合理。有錯請指教!
Poyau
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-3 14:26

9月3日生效?
3b
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-3 12:52
但9月出糧時

每日返5個鐘, 一星期返幾多日?
|
3b 發表於 18-10-3 20:16
每日返5個鐘, 一星期返幾多日?

理解是:每日5小時,六日吾使返工
|
nganc9 發表於 18-10-3 15:06
勞工法例,做滿7日有1天有薪假,咁你只返咗31/8, 1/9 & 2/9冇糧都合理。有錯請指教!
...

可以咁計算
seaman1982
|
Luv-em 發表於 18-10-3 14:40
要睇清楚你份合同點寫.
因為就算係月薪計, 有D公司 (假如返5日)只係有返工的日子先有薪的, 唔返工的日子即 ...

如果月薪計星期六日冇錢,就唔應該除30日。
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-3 12:52
但9月出糧時

正常公司會叫你3/9才返工。
(31/8 返工,公司好趕人用?)

3b
|
12312 發表於 18-10-3 20:37
理解是:每日5小時,六日吾使返工

雖然樓主話出月薪, 每日返5個鐘, 但無註明一個星期返幾多日, 返工總工時是否達418會影響福利
|
3b 發表於 18-10-3 22:27
雖然樓主話出月薪, 每日返5個鐘, 但無註明一個星期返幾多日, 返工總工時是否達418會影響福利
...

樓主說六日吾使返工、通常咁指返1-5 x 5小時=25小時(1星期)
|
nganc9 發表於 18-10-3 15:06
...

我朋友都咁講,未夠7天,咁第一個月,就算9/1返都比佢扣la, 如果9/1係星期1
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-4 12:24
我朋友都咁講,未夠7天,咁第一個月,就算9/1返都比佢扣la, 如果9/1係星期1
...

謝謝大家回覆,我是返1-5的, 想打比勞工處求正,但打左成朝,1823 都係聽歌,無人接聽電話
|
hellowaiwaiwai 發表於 18-10-4 12:26
謝謝大家回覆,我是返1-5的, 想打比勞工處求正,但打左成朝,1823 都係聽歌,無人接聽電話
...

勞處電話超難打,你返半日,上門問啦
|
12312 發表於 18-10-4 12:42
勞處電話超難打,你返半日,上門問啦

我都係咁諗
1823 打去問運輸署,勞工處,都係等。。。。要黎都5知做咩等到好耐,就叫你留電話,cut 你綫