如果一開始就理性消費,可以慳幾多錢?

vivibabyvivi
|
近日不停斷捨離,掉左好多冇用過既雜物。衣服,鞋,化妝品,護膚品,首飾,擺設,電器,廚具,食物......好多都未開過,或者用左一陣冇用。保守估計,買呢堆野,洗左冇十萬都有八萬,好後悔,覺得自己好浪費

ddfannybb
|
唯有下次買野之前,停一停、諗一諗,又或者行出去冷靜一下,然後問下自己係咪真係咁想要…
我用呢個方法,都幫自己慳番好多
Conybrownbb
|
而家醒覺都未遲呀
叮妹
|
我系衣服
spikenard
|
衣服,鞋,袋以1換1的形式買,舊了不再穿才買,去街衫保持20件就夠

所有日用品,如洗頭水以1換1的買,不屯貨,平都唔買,只買當下的需要

化妝品都係,用到快見底先買

我家呢類消費1個月唔到500蚊,初頭好難,慢慢慣了就做到
tester5
|
vivibabyvivi 發表於 18-10-3 14:59
近日不停斷捨離,掉左好多冇用過既雜物。衣服,鞋,化妝品,護膚品,首飾,擺設,電器,廚具,食物......好 ...

好快搵得返既
以後理性消費慳唔少~~
TingTing
|
vivibabyvivi 發表於 18-10-3 14:59
近日不停斷捨離,掉左好多冇用過既雜物。衣服,鞋,化妝品,護膚品,首飾,擺設,電器,廚具,食物......好 ...
你點先可以咁決絕?我都好想掉野,就係有心理関囗,下不了手。D野好阻地方。。
iamlazy
|

呢樣係沒完沒了,盡量少買,有時我都會覺去旅行做咩,返到後又做餐死
iamlazy
|
spikenard 發表於 18-10-3 15:44
衣服,鞋,袋以1換1的形式買,舊了不再穿才買,去街衫保持20件就夠

所有日用品,如洗頭水以1換1的買,不屯 ...

你呢種生活是好,但我不能,我一定要有後備,一冇晒都好煩
|
ddfannybb 發表於 18-10-3 15:33
唯有下次買野之前,停一停、諗一諗,又或者行出去冷靜一下,然後問下自己係咪真係咁想要…
我用呢個方法, ...

我會開始停一停,諗一諗
|
Conybrownbb 發表於 18-10-3 15:37
而家醒覺都未遲呀

係,如果早十年覺悟就好喇
my005
|
我而家都學緊"理性消費"喇。
|
叮妹 發表於 18-10-3 15:39
我系衣服

我十零廿歲時,衣服最多,近日少買,唔知點解都仲係咁多
|
spikenard 發表於 18-10-3 15:44

所有日用品,如洗頭水以1換1的買,不屯 ...

謝謝你既建議,我會跟你既方法
|
tester5 發表於 18-10-3 15:45
好快搵得返既
以後理性消費慳唔少~~

Pollyowen
|
iamlazy 發表於 18-10-3 15:57
呢樣係沒完沒了,盡量少買,有時我都會覺去旅行做咩,返到後又做餐死
但係間中去下旅行好開心嘅, 不過依家去旅行少買左野了, 以前會買d裝飾品, 買返黎都係擺到舊左就掉
Conybrownbb
|
vivibabyvivi 發表於 18-10-3 16:01
係,如果早十年覺悟就好喇

都正常嘅,人去到唔同階段價值觀都會改變,後生梗係鍾意打扮玩玩食食,所謂"人不風流枉少年",其實好多人都係咁,而家開始意識到應洗得洗都未遲呀
|
TingTing 發表於 18-10-3 15:54
你點先可以咁決絕?我都好想掉野,就係有心理関囗,下不了手。D野好阻地方。。
...

因為要搬屋,執野執到想暈唯有狠下心腸掉野
Pollyowen
|
my005 發表於 18-10-3 16:02
我而家都學緊"理性消費"喇。
依家連幼稚園都教緊理財觀念, 分清想要同需要先買, 我都發覺好多時係想要多過需要而買
my005    發表於 18-10-3 16:08
|
iamlazy 發表於 18-10-3 15:57

對,要盡量少買