自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

my005 發表於 18-10-3 16:02
我而家都學緊"理性消費"喇。

一齊努力

wcpcelia    發表於 18-10-3 17:04
my005    發表於 18-10-3 16:09

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我嘅方法係俾自己一個冷靜期,睇中奢侈品會俾自己一個冷靜期,用一個星期諗吓自己有冇差唔多款? 買後使用率會唔會高? 一個星期後仲係咪鍾意?
呢個方法好有效。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

琥珀宮

Pollyowen 發表於 18-10-3 16:05
但係間中去下旅行好開心嘅, 不過依家去旅行少買左野了, 以前會買d裝飾品, 買返黎都係擺到舊左就掉
...

講開旅行紀念品,我成櫃都係,仲未狠到心落手

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 18-10-3 14:59
近日不停斷捨離,掉左好多冇用過既雜物。衣服,鞋,化妝品,護膚品,首飾,擺設,電器,廚具,食物......好 ...

我以前都係咁,所以而家買野之前都會先諗一諗,我覺得樓主而家發現都唔遲

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 18-10-3 14:59
近日不停斷捨離,掉左好多冇用過既雜物。衣服,鞋,化妝品,護膚品,首飾,擺設,電器,廚具,食物......好 ...

總會有「清醒既時候」、自從搬屋搬去細細屋,一家四口,得4隻碗,4隻杯,4對筷子,4隻碗,2隻碟,4隻匙...廚房從未簡單過,但一樣生活到。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Giant 發表於 18-10-3 16:08
我嘅方法係俾自己一個冷靜期,睇中奢侈品會俾自己一個冷靜期,用一個星期諗吓自己有冇差唔多款? 買後使用率 ...
奢侈品好多時係一時衝動就買左

子爵府

spikenard 發表於 18-10-3 15:44
衣服,鞋,袋以1換1的形式買,舊了不再穿才買,去街衫保持20件就夠

所有日用品,如洗頭水以1換1的買,不屯 ...

你呢個好正,但要好忍手。。。你知啦,女人一出新野就想買嚟試

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 18-10-3 15:44
衣服,鞋,袋以1換1的形式買,舊了不再穿才買,去街衫保持20件就夠

所有日用品,如洗頭水以1換1的買,不屯 ...

你好勁, 先唔好講衣服、化妝品, 日用品我到依家都要覺得喺屋企要有存貨先有安全感, 其實我屋企樓下已經係一間大超市, 只係坐lift落去就得, 完全唔駛行出街, 一年365日完全無休, 但我都要有存貨先安心, 我C6成日都話我有病, 我真係要向你學習, 先由日用品做起, 之後到衣服鞋襪、化妝品, 如果我做到好似你咁, 我一年真係可以儲多好多錢!

水晶宮

回覆樓主:

我忍手,我另一半佢覺得係寶,我認為垃圾咪一樣

男爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

妳放上網半賣半送咁比人,幫補下囉

琥珀宮

Conybrownbb 發表於 18-10-3 16:06
都正常嘅,人去到唔同階段價值觀都會改變,後生梗係鍾意打扮玩玩食食,所謂"人不風流枉少年",其實好多人 ...

都係,因為後生嗰時唔會諗到呢樣野,鍾意就買

大宅

嘩我鐘意呢D題目,理性消費,謹慎理財,我而都學緊,買任何野都諗下係”想要“定”需要”先買,重有唔好理D sales講乜,佢地一定話呢樣好果樣抵,送小小野又氹你買多樣,結果買咗一大堆唔要唔用既野,或者過期都未用完

大宅

畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 18-10-3 16:09
講開旅行紀念品,我成櫃都係,仲未狠到心落手

影張相留念,跟住狠心掉。
睇返相時又可提醒自己,買咗咁多''無謂嘢'

琥珀宮

Giant 發表於 18-10-3 16:08
我嘅方法係俾自己一個冷靜期,睇中奢侈品會俾自己一個冷靜期,用一個星期諗吓自己有冇差唔多款? 買後使用率 ...

我奢侈品唔多,貴價貨會諗好耐好耐,的確打消左好多買貴野既念頭。慘在大部分都係中下價貨,先會好豪咁買

琥珀宮

玫瑰花茶 發表於 18-10-3 16:09
我以前都係咁,所以而家買野之前都會先諗一諗,我覺得樓主而家發現都唔遲
...

琥珀宮

mama01 發表於 18-10-3 16:14
總會有「清醒既時候」、自從搬屋搬去細細屋,一家四口,得4隻碗,4隻杯,4對筷子,4隻碗,2隻碟,4隻匙... ...

我都好想學到你咁,咁簡單

瑪瑙宮

後生梗係咁.

琥珀宮

Ivan1023 發表於 18-10-3 16:24
回覆 vivibabyvivi 的帖子

妳放上網半賣半送咁比人,幫補下囉

有呀,有部分會賣,幾百蚊買返黎,幾十蚊賣,好過掉左去

琥珀宮

Lemonskin 發表於 18-10-3 16:30
嘩我鐘意呢D題目,理性消費,謹慎理財,我而都學緊,買任何野都諗下係”想要“定”需要”先買,重有唔好理D ...

我係人版,唔好學我

子爵府

我覺得護膚品洗得最多冤枉錢,以前成日特價就大手購入,未用完見有新出又買買買。

依家改為用完一樣先買一樣,特價最多買1set, 一年至少慳萬幾兩萬蚊

首頁
12345...7

尾頁

跳至