困难並不可怕

紫翹
|
有意思

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yanproud
|
好有意思的圖

我記得以前麗的電視都有呢類宣傳,不過依家用返教小朋友 (家長)都一流
amalee
|
pigpigyy
|
ms_ming
|
紫翹 發表於 18-10-3 16:21
有意思

我同老公常對女兒說,盡左力就無悔,學習的過程比結果更重要
wcpcelia    發表於 18-10-4 11:25
紫翹
|
ms_ming 發表於 18-10-4 09:30
我同老公常對女兒說,盡左力就無悔,學習的過程比結果更重要
我都係, 所以我仔可能因為我地無俾太大壓力佢, 反而每年成績都有進步. 由小一既級8X, 去到小四既級2X. 雖然唔係真係好叻, 但証明佢係真同持續進步中. 因為D人都同我講, 去到小三小四見真章, 好多之前勁的都會跌, 其實我都担心
ms_ming
|
紫翹 發表於 18-10-4 09:32
我都係, 所以我仔可能因為我地無俾太大壓力佢, 反而每年成績都有進步. 由小一既級8X, 去到小四既級2X. 雖 ...

我女又係,從來我地冇俾壓力,由小一已經可以自動波處理好自己的學業及其他事情(如練水),到宜家高中,選科各樣都不用我們操心,測驗默書仲可以keep到八九十分以上
紫翹
|
ms_ming 發表於 18-10-4 09:44
我女又係,從來我地冇俾壓力,由小一已經可以自動波處理好自己的學業及其他事情(如練水),到宜家高中,選 ...
所以一味靠谷, 可能有反效果. 我有朋友的仔, 小學靠谷上一線中學, 果時晚晚溫到十二點. 上到中學就HEA, 完全唔讀, 但上到中學, 你都迫佢唔到, 呢D仲慘
ms_ming
|
紫翹 發表於 18-10-4 09:55
所以一味靠谷, 可能有反效果. 我有朋友的仔, 小學靠谷上一線中學, 果時晚晚溫到十二點. 上到中學就HEA, ...

無論工作定學習 ,所有事情都要自發性去做,才會長久及有效果
MM2H
|
正向
占妹
|
有意思

想知邊度搵呢款圖
tsung
|

nyfng
|

紫翹
|
占妹 發表於 18-10-4 12:07
想知邊度搵呢款圖
上網咁啱見到咋
ttjl7
|

jyjy1684825
|
有意思

父母只知学業有困難,其實社交困難才是大問題。
紫翹
|
jyjy1684825 發表於 18-10-4 12:33
父母只知学業有困難,其實社交困難才是大問題。
點為知社交困難?
Ho_BB
|
HoshiSora
|
有意思

非常好!
jyjy1684825
|
紫翹 發表於 18-10-4 12:35
點為知社交困難?

識唔到朋友,埋唔到堆。
小朋友之間有是非但唔識处理。
最大問題係太细個唔識講,父母又錯誤解讀又或不懂解决得個蠻字,令事情更复雜。大D嘅细路就会觉得老土唔想講唔想提. 真係人都癫。