小學三年班,每日放學前後都不停趕趕趕

KCBaby2011
|
趕功課,趕溫書,趕食飯,趕訓覺.....一至五完全沒有輕鬆,返全日已經夠辛苦,放學還要不停....
Fishqqma
|
再高年級更利害
milktealai
|
KCBaby2011 發表於 18-10-3 17:57
趕功課,趕溫書,趕食飯,趕訓覺.....一至五完全沒有輕鬆,返全日已經夠辛苦,放學還要不停....:s ...

我趕兩個,一個4年班,一個3年班,真係命都冇
樂晴天
|
趕功課,趕溫書,趕食飯,趕訓覺.....一至五完全沒有輕鬆,返全日已經夠辛苦,放學還要不停....:s ...

BorntobeFree
|
唉,我真係覺得而家啲小朋友好慘,好辛苦

我由叫醒我囡起身返學嗰一刻開始就會不停講「快啲啦」,其實我都唔想,但真係好趕,我仲要返工,夜晚我囡最早都要10:00先可以訓

可唔可以轉返半日制
wcpcelia    發表於 18-10-4 10:49
davywm    發表於 18-10-4 10:09
Jasmine-4711
|
是不是因要考BCA,功課才多了?
|
mickeywinnie3
|
返了全日學!老師不要比功課啦!小孩子要休息、玩、和爸媽傾計⋯⋯
|
milktealai 發表於 18-10-3 18:02

你同C6,可否一人睇一個。

大那個亦可考慮去補習社,打好個底預備小五呈分斌。
monkeydiary
|
mickeywinnie3 發表於 18-10-3 18:06
返了全日學!老師不要比功課啦!小孩子要休息、玩、和爸媽傾計⋯⋯

不是不要比功課,因為我覺得適量的功課還是需要的,這有助小朋友複習老師所教的課程,但學校老師真的不要將功課堂拿來做別的事情,要盡量讓小朋友在功課堂完成當天的功課,那麼小朋友回家後才不用趕…趕…趕……
davywm    發表於 18-10-4 10:10
love2talk
|
milktealai 發表於 18-10-3 18:02

我中學嗰個,放學後成日要喺學校整嘢,日日搞到6點先走,但佢又樂在其中
Sallymama0822    發表於 18-10-4 17:06
yiu_mimi    發表於 18-10-4 13:49
brother4
|

有解決方法?
tantanmama
|
Jasmine-4711 發表於 18-10-3 18:04

唔關事啦,小二小四都唔洗考BCA。忙唔忙睇學校同家長要求。
無話可說
|
谷既學校就係咁,功課多過人地咪變左少時間用囉!
力神
|
我大仔小六,真是朝6晚7,8先回家,食過飯沖完涼又要溫默書,10點訓等閒事,星期六日又要補習,真是攰過我返工
紫翹
|
其實香港都係一個好急趕既地方.

我仔之前都趕, 但宜家小五, 唔知係咪轉左校長同埋小五上課模式都轉左, 我覺得佢得閒左, 好似少左功課. 我放工返去佢已經做完功課, 一係睇緊電視, 一係就打機. 尋晚仲落街玩滑板車. 好似有D奇怪
muimui2
|
我細女上星期又係多功課,一科數學有3份,仲要係咁加加減減,佢坐定定做都要個幾鐘。我自己睇到都嫌多,好彩今個星期輕鬆返啲,可能上個星期追返打風放假,所以特別多功課。
熱媽
|
mickeywinnie3 發表於 18-10-3 18:06
就算無功課,放學後好多細路一樣要被安排去補習(一樣有功課你嘆),學野(音/運動)。
Koala_Chu
|
平日放學後有補習或活動嗎? 係咪唔夠時間, 所以要不停地趕?
kwclau
|
其實返全日學,之後仲要學野補習,真係趕到氣咳。原先返全日學係想小朋友在學校做曬功課,而家越教越深,學校攞埋功課堂來教書。得閒仲要念詩、練校內唱歌比賽咁。幾歲人仔仲辛苦過大人返工。實有人行出來話我個仔讀神校,考級頭10,琴棋書畫樣樣精,仲要每晚9點瞓,但係當大多數人都趕嘅時候,制度就係出左問題了。