自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

KCBaby2011 發表於 18-10-9 10:10
根本呢個先係教育局由半日班轉全日班既原意,但而家大部分學校谷學生連下午也教書!但教育局又唔理!最終 ...

減範圍啦直接

珍珠宮

KCBaby2011 發表於 18-10-9 10:10
根本呢個先係教育局由半日班轉全日班既原意,但而家大部分學校谷學生連下午也教書!但教育局又唔理!最終 ...

就是覺得現在的教育制度很痴線,辛苦了小朋友和大人,所以讓囝仔讀IS

大宅

教育局應該管制一下學校,轉全日制原意係好!但啲學校為上位,谷到啲小朋友過得好苦!每日運作時間長達12小時,有部分小朋友唔只!谷已經成為大勢所趨,我諗依家只有好少部分既學校係真正Happy!好希望有點改變,減下範圍之類都好!依家啲課程太多,越來越深!又教得急!有默書測驗唔係問題,但都要比足夠時間小朋友溫習。

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 18-10-3 20:14
我都覺得係學校既問題。
我小朋友小五,每日有功課堂,日日功課都做咗三份二。每日4:00左右返到屋企做埋手 ...

咁你仔間學校都好好,有功課堂⋯
最好就上午上堂,下午做功課!

子爵府

KitAuYeung 發表於 18-10-4 10:10

可能我要求低卦。我覺得都算整齊啦,但老師都“Please w ...

我覺得寫得幾好

珍珠宮

是是但但 發表於 18-10-4 00:45
我都係,總對著我仔說:「快啲啦,冇時間喇!」,我都唔想成日咁樣催佢.... 但無奈時間真係好少,要做既野 ...

個仔而家都學左我講‘曬晒啲時間’
一開學就要戰鬥格,分秒必爭⋯⋯
我最喜歡就是6,7,8月⋯
大人都放暑期!

珍珠宮

BKGO 發表於 18-10-8 23:18
其實教育局要認真諗下,小學返半日就足夠。
每日都咁趕,小朋友連去公園玩既時間都冇。

你了解半日制小學個課程內容不會比全日少一半,反而因為時間短了,濃縮咗全程一百米式衝次灌輸,為了保障鞏固效果,在功課上又要添加。好多半日制學生,會上多半天補習課......
辛苦過全日好多。

大宅

回覆樓主:

依家小朋友好可憐,呀女讀神校,手腳快,大多數功課係學校已經做完,五年級開始,個個星期都默書測驗,太恐怖,甘樣長大的小朋友,成績幾好都無用,教學唔係鼓勵思考,係死記硬背,香港需要來一個徹底的教改。

大宅

回覆樓主:

越高年級越趕。。。。唔好嚇我,我仔剛小一我已覺得好趕,第日點算好 好驚,宜家每日5-6樣功課我已唔夠時間用

公爵府

KCBaby2011 發表於 18-10-3 17:57
趕功課,趕溫書,趕食飯,趕訓覺.....一至五完全沒有輕鬆,返全日已經夠辛苦,放學還要不停....:s ...

三年級,唔需要咁早溫習啦!

公爵府

galax 發表於 18-10-9 23:30
依家小朋友好可憐,呀女讀神校,手腳快,大多數功課係學校已經做完,五年級開始,個個星期都默書測驗,太恐 ...

咁當初點解選擇神校? 唔係預咗咩?

大宅

piv 發表於 18-10-9 23:42
咁當初點解選擇神校? 唔係預咗咩?

講埋d野都自相矛盾

男爵府

我都覺,趕趕趕,做完功課都唔溫書了

大宅

brindlewin 發表於 18-10-9 23:16
你了解半日制小學個課程內容不會比全日少一半,反而因為時間短了,濃縮咗全程一百米式衝次灌輸,為了保障 ...

我意思上半日,下午比小朋友玩下,諗下野。
現在由小一開始已經谷到盡,小朋友邊日心機上堂。日日硬塞知識。形成死背。背野短期還能記到,通常好快唔記得。慢慢吸收係長期的,可以記好耐。

珍珠宮

BKGO 發表於 18-10-10 00:50
現在由小一開始已經谷到盡,小朋友邊日心機上堂。日日硬塞知識 ...

其實近十年問題是人口問題、整體教育理念問題和制度問題。
1)人口:當年行全日制是配合小班敎學,目標人數每班25~30人,現在有多少間學校做到?一節35~40分鐘,除去單向授課後,每人能分到老師多少分鐘互動提問解難?積累自然阻塞,下午你寧願帶著包袱玩,還是拿來繼續解說?
你可以説為何不改善內容?敎那麼深幹啥?
深和淺,本來是個人“感受”:家庭成長、個人能力的組合,人人不同。有孩子舉一反三,有天才但不專注,有以逸待勞不主動,有慢半拍,需要大人逐步引領。有數理好,對文字不敏感。文字題,理解錯才錯,還是計算失誤?是不同教導需求,要多少時間去關照每位學生?續

珍珠宮

BKGO 發表於 18-10-10 00:50
現在由小一開始已經谷到盡,小朋友邊日心機上堂。日日硬塞知識 ...

...2)人人有書讀,有敎無類。崇高理念+絕對公平分配後,其實是人人得不到合適的教導。融合教育是軟性的,變成硬課程就變味。硬把小天才和慢半拍放在一齊給十分鐘做奧數,前者不耐煩,後者坐針氈。為何要“敎”奧數?不上奧數是否欠缺了就不公平?需要理性選擇,不追求最好,,應追求“合適”,再拾級而上。
3)本區上學,對幼童是好,但配套幅蓋合比例嗎?評定升中學能係全港性,每區都有一間在頭20以內嗎?追求學得更深更多是自然較量結果,學校/家長才是推手。
玩都可以成“精”,但一定不是用“嬉戲”態度達到。

首頁

尾頁

跳至