自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

寶石宮

Jasmine-4711 發表於 18-10-3 18:07
你同C6,可否一人睇一個。

大那個亦可考慮去補習社,打好個底預備小五呈分斌。

老公未放工呀,如果佢放工返到,就到我去煮飯,到佢一打二
老實講,如果我仲應付到,我都唔想送女補習班,放學再補習,我自己覺得太辛苦

寶石宮

love2talk 發表於 18-10-3 18:10
我中學嗰個,放學後成日要喺學校整嘢,日日搞到6點先走,但佢又樂在其中
...

如果我女升中就好喇,教唔到就唔洗跟

公爵府

KCBaby2011 發表於 18-10-3 17:57
趕功課,趕溫書,趕食飯,趕訓覺.....一至五完全沒有輕鬆,返全日已經夠辛苦,放學還要不停....:s ...

小一
星期五返半日
有功課堂
課外活動都唔敢報多樣
日日好趕
趕食飯、做功課、睇書、運動同傾計

返學日子,7點幾出門口
4點回到家
放學仲有功課做
堅辛苦過我返工

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

tantanmama 發表於 18-10-3 18:11
唔關事啦,小二小四都唔洗考BCA。忙唔忙睇學校同家長要求。

我仔小一小二功課不多,但小三時做到11點。數學要做一本書的題目及兩本習作的各一至兩頁,過百條數。學校書單內加左補充練習,想学校TSA(舊名)总成績高d。

但小四功課又少番。

水晶宮

milktealai 發表於 18-10-3 18:33
如果我女升中就好喇,教唔到就唔洗跟

中史唔駛你教,要你問佢答都想死呢

子爵府

回覆樓主:

五年級先嚟料呀!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 18-10-3 18:04
是不是因要考BCA,功課才多了?

唔關! 課程係深左! 不過好彩學校今年改下午導修! 認真做功課已做左7788
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

學校是否多功课是其一,小朋友能否快手快腳,學會善用時間亦好重要。

侯爵府

趕功課,趕溫書,趕食飯,趕訓覺.....一至五完全沒有輕鬆,返全日已經夠辛苦,放學還要不停....:s ...

我仔小三,開學到宜家仲係好得閒⋯
咁樣我仲驚
佢間學校個個都話谷,我由小一睇到佢小三都係好hea咁,最驚就係唔知到幾時突然勁谷。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔由全日幼轉全日小
感覺佢時間仲多過以前
同埋就近返學
可以10點先返 7點幾起身
所以唔趕呀
小一功課易應付
之後就唔知了

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

星期六日仲要上興趣班
我女都係甘,要玩就要犧牲訓覺時間

珍珠宮

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 18-10-3 18:46
我仔小一小二功課不多,但小三時做到11點。數學要做一本書的題目及兩本習作的各一至兩頁,過百條數。學校 ...

咁似乎你小朋友學校有問題,我兩個小朋友分別經歷過以前嘅TSA 同家下嘅BCA﹐兩個唔同學校都冇就呢兩個試而操練過,身邊朋友嘅學校亦冇操練

伯爵府

我女小六,由細到大做功課算快,冇咩課外活動,同埋學校勁近屋企,可以訓到8:00先起身,晚上食完飯,溫陣書,會有時間比佢玩,好彩佢手腳算快,如果唔係噴血都似

男爵府

回覆樓主

我囡小二,學校下午都有導修堂,家長日老師話會用來做功課,但是日日我囡回家都説沒有時間做。問她導修堂做什麼,原來多數用來做班務丶派收通告丶寫手冊丶選班長……

昨天因要留校課外活動,回到家休息一下丶洗澡丶食飯,大約七時開始做,中丶英丶數丶常各兩樣+溫兩段中文默書⋯⋯上床已經11點了,唉~

我囡讀的是官小,應該正常不谷⋯但都這樣,再升會怎樣?

題外話:我家外傭姐姐,第一句學識的廣東話都係:快D,只因我每日都講無數次⋯

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

love2talk 發表於 18-10-3 18:10
我中學嗰個,放學後成日要喺學校整嘢,日日搞到6點先走,但佢又樂在其中
...

中學好d了,自己識得獨立,都唔到我哋理了

珍珠宮

回覆樓主:

唉,我都覺,咁多功課,每人一日幾樣功課,又要默書,人都癲,唔好話去玩,想合埋眼休息一陣都唔得

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港嘅教育!!

公爵府

mickeywinnie3 發表於 18-10-3 18:06
返了全日學!老師不要比功課啦!小孩子要休息、玩、和爸媽傾計⋯⋯

係啦

子爵府

今年我好變態咁cut晒課後活動,想個女早早返黎做功課溫書,然後hea。 咁鬼多野做,日日睇功課都睇到攰

公爵府

回覆樓主:

我仔今年中一, 小五小六嘅時候, 佢都快手快腳, 喺學校做功課, 所以佢返到屋企四點, 休息到五點開始做功課溫書, 七點食飯, 八點開始玩 board game , 到九點三沖涼刷牙後上床瞓覺

首頁
12345...13

尾頁

跳至