自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:34
呢到啲jm好有錢 會淨到20000一個月

我地得2000咋

我覺得起碼1萬

子爵府

未有BB都只係剩二千的話
你淨係買尿片奶粉唔計玩具果D都會好赤

珍珠宮

回覆樓主:

B B在現今香港是luxury

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

又係依d問題........
......要99幫手湊之後又鬧99唔識湊
要同99一齊住,但又鬧99一齊住煩麻.....
未生都諗到你之後既問題.........

2千蚊.....你想買尿片定奶粉?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主你年紀又唔係大,但父母已經冇返工冇收入? 咁你只搵1萬,仲有漫漫長路要供養父母,生bb樣樣都係錢,上一代+下一代以你現時工資嚟講真係攪唔掂

大宅

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:32
公屋
計哂洗費餘2000蚊

我諗你係公立生又唔使好貴的如果你餵人奶仲可以慳返奶粉,咁買尿片有限錢。其實愈大先愈用得多錢,你應該努力工作,搵多d升職加薪呢個正正係我同老公既經歷,戶口得20萬,供緊樓都生仔,15年供完,個囝都11歲,一身輕,仲可以供佢出國讀書

別墅

回覆樓主:

流數儲2000蚊真係唔夠養個bb. 不過如果你真心想養個bb既,有咩流動支出可以放棄?(出街食飯,買衫,裝扮,節慶.....) 另外+ 努力搵多d錢。 養個bb 條數點計, 樓上已有好多姊妹講完

wcpcelia    發表於 18-10-6 08:44

子爵府

$2000真係好緊好緊
錢係現實的問題,唔關有冇愛,有情都不能飲水飽,人生所有野都係睇餸食飯吧!
$2000我當夠養bb,咁3年後要讀幼稚園學費都要$3000啦,唔夠錢就係唔夠...
同埋,都冇理由得$2000 就使晒$2000,都要有備用錢應急。
不過我同情樓主家用負擔不小,唯有努力增加收入,等收入鬆動d 先考慮生bb。

珍珠宮

王國教室勳章

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:34
呢到啲jm好有錢 會淨到20000一個月

我地得2000咋

唔係呢度d人好有錢,事實係就算唔貴養,當你大肚開始就多左支出,係怕你$2000唔夠,到時候唔開心,擔心

首頁

尾頁

跳至