自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:12
求意見
儲到幾多流動現金先好生bb?
兩公婆都返工 有奶奶幫手湊bb的

而家儲備有無六位數?靠每月2K,唔係好得。

男爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:25
咁有bb一個月開支要幾大?

強壯B同體弱B,差好遠。呢啲係未知之數

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

生bb後洗費只會有增無減,以初生計頭6個月淨奶粉尿片都好忟,之後衣食住行全部都係錢,除非你生b一年後每月可儲嘅錢連續5年每年遞增$2仟,否則儲幾多先生果舊錢都係要往後每月用嚟扣,條數有排儲

別墅

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:32
公屋
計哂洗費餘2000蚊

每月2000蚊⋯淨係尿片、奶粉、日用品(綿花/奶樽/清潔用品)錢都未必夠喎⋯
仲要預埋bb有乜不適要睇醫生,每次又三幾百蚊

仲有你未生之前去唔去私家做產檢?當你5星期睇一次,每次醫生平極都$800卦(其實我都唔知最最最平係幾多,因為我次次都千幾兩千蚊)

都唔好講T21/ nifty 要3-4千蚊喇,始終唔係人人走去做

照結構呢?唔係高齡/高危,政府唔包架喎~ 咁又最小洗1-2千蚊啦我估⋯

子爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:36
所以咪問下要幾多?

當然所有奶粉尿片我地比啦

我覺得生B唔貴 養B都唔貴
去到 2歲先來有排貴
我仔2歲時每月燒我老公6至7千
3歲已燒過萬一個月

男爵府

little_monkey 發表於 18-10-3 18:37
有數得計嘅。
出世前,產檢費用,政府私家唔同。當住政府基本唔駛錢但起碼預照結構要二千左右
要買衫仔/bb ...

謝謝你 好實用~
咁奶粉+尿片預4000一個月可以嗎?

男爵府

micling 發表於 18-10-3 18:45
我覺得生B唔貴 養B都唔貴
去到 2歲先來有排貴
我仔2歲時每月燒我老公6至7千

可以略略講下2,3歲時有咩支出要用咁多錢吧?

男爵府

Mongggc9 發表於 18-10-3 18:45
每月2000蚊⋯淨係尿片、奶粉、日用品(綿花/奶樽/清潔用品)錢都未必夠喎⋯
仲要預埋bb有乜不適要睇醫生, ...

請問產檢要多少次左右?
我應該都係去公家產檢+2,3私家檢產

子爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:46
謝謝你 好實用~

駛費豐儉由人,好難話一個數夠唔夠。有左阿b有好多濕碎駛費,例如係帶阿b去健康院嘅車費。。。

重點係建議你可以搵下阿b用品清單和價錢。我只係以媽媽經驗分享俾你知例如一罐奶粉食幾耐但如果你餵母乳就可以慳到奶粉錢。

你計到阿b要用幾錢就可以review 下自己平時用錢係咪可以改變下。

另外,邊個照顧阿b也是一大問題哦 ~請工人坐底又要五六千了

子爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:47
可以略略講下2,3歲時有咩支出要用咁多錢吧?

2歲 N班學費
3歲 幼稚園 phonics 普通話 游水
4歲 幼稚園 phonics 普通話 畫畫 游水 功夫
5歲 幼稚園 phonics 普通話 畫畫 游水 功夫 網球溜冰 音樂 奧數

男爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:46
謝謝你 好實用~

奶粉,尿片預2千5。餵到全人奶就慳奶粉錢。但係最貴係日用品,bb床、揹帶、衫、奶樽、消毒煲、濕紙巾咁。

加上萬一病咗睇兒科預$800/次。陀住除非唔去私家產檢,唔係又$700/次。(已經無計t21、結構)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

micling 發表於 18-10-3 18:54
2歲 N班學費

冇錢就普通返學算架啦

子爵府

2018復活節勳章

樓主,2千一定唔夠全奶粉既可以預4千左右吧

珍珠宮

回覆樓主:

我以自己一個小朋友計個大約數比你參考下

尿片一個月3包多幾 × 108蚊 = 354
奶粉一個月2罐多啲 x 220蚊 = 440
清潔用品, 沖涼, 洗奶瓶, 棉花加埋大約180蚊
普通傷風感冒病300一500蚊睇一次
每3一5個月換一批新衫6一8套大約500蚊以上(仲係大減價時入貨的)

你最少都預好每個月有2000蚊係用於小朋友身上。 因為你們得2千蚊儲, 等於每個月係0收入了!一年都要用大約25000了,所以最好儲多3年以上的錢先好諗生小朋友的問題。

但是家庭各樣開支未一一計算, 包括失業問題, 儲12一15萬我會覺得輕鬆啲!

侯爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:32
公屋
計哂洗費餘2000蚊

除非阿b一直飲人奶用環保尿片,否則得2k好難生活,阿b一定唔可以病,你99亦要免費幫你湊b,2k你覺得夠嗎?

子爵府

無喎 生到第3 個 無預幾多錢喎

老公婆自己慳d 洗,同埋個天比您生得出就養得掂 完全無擔心過.

不過反而生之前計劃下居住問題好D.

我生第三個之前專登換左3 房,唔係都唔敢再生。

子爵府

2018復活節勳章

2歲 N班學費

呢啲唔算必要開支呀豐儉由人姐

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:53
請問產檢要多少次左右?
我應該都係去公家產檢+2,3私家檢產

700蚊一次, 結構3800

珍珠宮

每個月兩千太少奶粉,尿片,BB用品,床仔,Bb車,BB衫,產檢,坐月,大吉利是小朋友病,將來讀興趣班,甚或BB保險.......

子爵府

2歲 N班學費

您講果D 全部唔學都得
豐儉由人

N 班唔讀
幼稚園讀有資助

興趣班只學一樣

小學加埋學英文

所以又唔覺得呢D 好有壓力喎