懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bchuma 發表於 18-10-3 23:57
我覺得啊媽度做月會比較好 不過我媽唔得閒

係自己阿媽度做咩都自由同方便好多...我奶奶我臨生前都問我幾次返唔返男家坐月,不過男家坐月真係唔方便...老爺剛退休...大伯日頭又係度(返通宵)我又打算餵人奶...下下餵奶要入房...間房張床又做高左...我成171cm 高上床都仲要丁高腳先坐到上去...順產完個傷口痛都坐唔到咁高再抱住個b ,所以諗諗下一早就推左奶奶

複式洋房

yfhc 發表於 18-10-3 18:20
大家預計生左bb後,坐月時有邊個幫手呀?
之後又會係邊個幫手照顧bb?

坐月請左陪月,同埋放完產假就請褓母
我情願比錢貴啲請褓母湊一年都唔會交個b比99……

大宅

回覆樓主:

我係工人姐姐+ 坐月餐
不過產假時主要都係自己湊bb, 工人做家務

返工後當然係工人姐姐湊bb啦

黎緊第二胎會請多個工人姐姐,因為而家工人姐姐話一對手湊唔掂2個小B (22個月+ newborn)

大宅

kmbb519 發表於 18-10-3 19:42
我呀姨黎幫手湊+坐月,佢近呢幾年湊左 3個b,所以好有經驗 我99其實好好人,佢好想湊,但我真心唔想 ...

唔抹pat pat 點得,我識得有個BB女因為抺得唔乾淨,點知中咗尿道炎!小心為上好D!

大宅

請左陪月,之後自己湊半年再請工人,期間有媽媽幫下手咁。

複式洋房

珍惜眼前 發表於 18-10-4 00:08
係自己阿媽度做咩都自由同方便好多...我奶奶我臨生前都問我幾次返唔返男家坐月,不過男家坐月真係唔方便.. ...

的確,係阿媽度咩都自由d

複式洋房

猫物語 發表於 18-10-4 08:25
請左陪月,之後自己湊半年再請工人,期間有媽媽幫下手咁。

(emoji)(emoji)自己唔洗返工就好

複式洋房

kmbb519 發表於 18-10-3 19:42
我呀姨黎幫手湊+坐月,佢近呢幾年湊左 3個b,所以好有經驗 我99其實好好人,佢好想湊,但我真心唔想 ...

我都有呢d擔心,所以唔洗99幫手

男爵府

PuiwahChum 發表於 18-10-4 02:00
坐月請左陪月,同埋放完產假就請褓母
我情願比錢貴啲請褓母湊一年都唔會交個b比99……
...

想问下保姆上門湊定系系保姆屋企? thx
我揾過上門湊要萬幾蚊

大宅

yfhc 發表於 18-10-4 08:27
(emoji)(emoji)自己唔洗返工就好

其實唔知好唔好彩,我咁岩轉工就有左,最後屋企人勸我安胎唔好上班,廢事俾人白眼而且產假又無薪,屋企得c6撐住,個心係好想返工幫輕屋企,湊半年都係因為唔安心咁細個bb交俾工人。

複式洋房

婆婆幫手(emoji)(emoji)

複式洋房

bbbchoco 發表於 18-10-4 08:30
想问下保姆上門湊定系系保姆屋企? thx
我揾過上門湊要萬幾蚊

去褓母姨姨屋企呀
係屋企附近果啲姨姨
就算去褓母姨姨屋企都唔平呀…
我呢家都差不多成萬蚊
只係湊4日

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

carson1128 發表於 18-10-4 08:12
唔抹pat pat 點得,我識得有個BB女因為抺得唔乾淨,點知中咗尿道炎!小心為上好D!
...

咪係囉!呢樣只係其中一樣,仲有好多恐怖野,例如我親眼見過佢用牙簽篤奶咀個窿,想篤大d!!!!! (人地個b)

所以我都決定左,有咩行開行埋,我都唔會單獨留個b叫佢睇住,叫我老豆都唔會叫佢,佢d理論太恐怖
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

yfhc 發表於 18-10-4 08:30
我都有呢d擔心,所以唔洗99幫手

初生b 小心d好 有返三兩歲,有抵抗力先無咁驚
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我係媽媽幫手架,覺得真係好幸福

伯爵府

yfhc 發表於 18-10-3 18:20
大家預計生左bb後,坐月時有邊個幫手呀?
之後又會係邊個幫手照顧bb?

生完坐月請陪月,之後就自己湊

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-10-4 11:03
我係媽媽幫手架,覺得真係好幸福

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)係呀

複式洋房

猫物語 發表於 18-10-4 08:33

其實唔知好唔好彩,我咁岩轉工就有左,最後屋企人勸我安胎唔 ...

我都係咁諗,請工人都要6個月後先俾佢幫手會放心點

大宅

yfhc 發表於 18-10-4 15:11
我都係咁諗,請工人都要6個月後先俾佢幫手會放心點

起碼開始加固先放心,而且結實d。

男爵府

珍惜眼前 發表於 18-10-4 00:08
係自己阿媽度做咩都自由同方便好多...我奶奶我臨生前都問我幾次返唔返男家坐月,不過男家坐月真係唔方便.. ...

係啊 翻啊媽度點都會方便點!張床點解做咁高 你有左小朋友之後高床好危險噶。一定要係地下墊軟墊。

首頁

尾頁

跳至