初期懷孕有水囊

AH_BU
|
今日照陰超,醫生話有個5cm既水囊,又唔似黃體囊腫,有無人知邊位中醫醫師好,可以食返細個水囊啊
chujailovemama
|
AH_BU 發表於 18-10-3 18:51
今日照陰超,醫生話有個5cm既水囊,又唔似黃體囊腫,有無人知邊位中醫醫師好,可以食返細個水囊啊
...

我之前6w去照,都話我有水囊,但又無講原因。之後我8w再搵第個睇,佢話有機會係因為右邊排卵,所以就有個水囊係到,但唔會影響bb,之後再去照,已經無左
所以,如果醫生都冇話會有影響,其實唔需要太理會,唔好俾佢影響心情
melomelomelody
|
我第一次照胎囊嗰陣都見到有,醫生話冇事,會自己消失。 到照第2定第3次已經冇左。
AH_BU
|
但我今日見戈個醫生話再睇下,如果有需要就要早期做微創手術切左佢
K_C_Happy408
|
我初期照個陣都有一個3cm嘅係到,到今日16w去醫院覆診都仲係到,仲係3cm,醫生話如果佢無大到都唔使太擔心,keep住覆診睇住就ok~
唔好太擔心,應該無事的(emoji)
sorrgbb
|
8w照時有水襄,醫生話唔影響bb,一個月後照就無左
Teapig
|
...

我兩邊都有 第二次喇

之前已經割左 又再生
Miko3B
|
...

我之前陀女果陣8週都照到有9cm,QE仲俾埋12週時個手術期,因為我娘家幾代做中醫藥的我爸話係濕熱先會咁,所以隔2、3日就煲赤小豆水飲,9週時返Q E照下個水囊剩6cm,之後都有飲,每週返Q E照都細返D,到12週已消失咗手術都取消埋(but赤小豆未必每個人身體都受到,最好去睇下中醫對症下藥為上)
karytse90121
|
唔洗擔心(雖然我知會狂上網搵資料
我初時5w有個6.4cm嘅水瘤係卵巢度ga,
醫生話會自己消失,雖然都即場補句:多數!
我個心即刻沉左下
但我上網睇,有人話粒水瘤就係比營養bb,
bb會幫手吸收
到後期就得返2cm左右!

AH_BU
|
Miko3B 發表於 18-10-3 20:52
我之前陀女果陣8週都照到有9cm,QE仲俾埋12週時個手術期,因為我娘家幾代做中醫藥的我爸話係濕熱先會咁, ...

多謝你意見丫,我又去問下中醫自己受唔受得先
AH_BU
|
karytse90121 發表於 18-10-3 21:12
唔洗擔心(雖然我知會狂上網搵資料)
我初時5w有個6.4cm嘅水瘤係卵巢度ga,
醫生話會自己消失,雖然 ...

應該就係黃體囊腫,但今日個醫生話我唔似係

我依家覺得好難受,度日如年咁。。。

karytse90121
|
AH_BU 發表於 18-10-3 21:45

有左bb就要放鬆心情
唔好亂食藥
Miko3B
|
AH_BU 發表於 18-10-3 21:45

又唔使咁擔心嘅,Q E的醫生話有好多孕婦孕初期都有呢D情況,好多時會身體自己吸收咗,放松D心情會有好處的
bchuma
|
我第一次聽
珍惜眼前
|

唔洗咁緊張,我都有個水囊係左邊卵巢,我都問私家醫生生完洗唔洗割,醫生話唔係太大就唔洗,因為割完都有機會生番同埋有7成女仕都有好普遍,如果政府生佢地會follow up 再確定水瘤唔影響bb/生產,生完出院又會轉介你返婦科跟進

haha748494
|
希望可以自動消退,祈禱,祝福。