請問有冇媽媽剩係喺私家醫生度做產檢?

kewpie160523
|
請問有冇媽媽剩係喺私家醫做產檢,冇報政府醫院?謝謝
dolldollk
|
kewpie160523 發表於 18-10-3 21:40

其實最好係報埋, 因為如果生之前有緊急情況都多個backup
mimi26
|
我一次政府都冇去過
因為唔想排長龍,我好難請假
不過我一直檢查都冇野正常
如果有異常就點都返政府攞個record 先
|
dolldollk 發表於 18-10-3 21:44
其實最好係報埋, 因為如果生之前有緊急情況都多個backup

但係咪一定要keep住次次去足先得
|
mimi26 發表於 18-10-3 21:49
我一次政府都冇去過

係咪應該睇左第一次私家產檢先再決定~
dolldollk
|
kewpie160523 發表於 18-10-3 21:51

雖然我決定係政府生, 但係都係暫時得唐氏期同埋講座 其他人就話唔使去足其實, 最緊要你keep好私家既record, 有咩事都可以比政府睇
|
dolldollk 發表於 18-10-3 21:56
雖然我決定係政府生, 但係都係暫時得唐氏期同埋講座 其他人就話唔使去足其實, 最緊要你keep好私家 ...

其實我係好驚撞正男醫生haha
JD930
|
mimi26 發表於 18-10-3 21:49
我一次政府都冇去過

我都係
原本都諗住聽呢度啲媽媽講去政府留個record但唔想浪費時間同受氣所以都係算數
kmbb519
|
kewpie160523 發表於 18-10-3 21:51

你去政府排期,佢會比兩個期你,一個驗唐氏一個見醫生,去左呢兩個期就算係開左file架喇,之後可以唔駛返去 我間私家講明如果我早過35週作動就唔收,所以都焗住去政府排期......
JD930    發表於 18-10-4 10:18
kmbb519
|
JD930 發表於 18-10-3 22:55
我都係
原本都諗住聽呢度啲媽媽講去政府留個record但唔想浪費時間同受氣所以都係算數
...

唔好彩的話真係好受氣!我撞過一兩個好好,但個營養師,審犯咁,態度勁差!睇完真係一肚氣 之後我唔鬼返去,哈哈....

JD930    發表於 18-10-4 10:18
JD930
|
kmbb519 發表於 18-10-3 22:59

唔好彩的話真係好受氣!我撞過一兩個好好,但個營養師,審 ...

我都好怕呢啲
妳就快就見到bb啦
kmbb519
|
JD930 發表於 18-10-3 23:01
我都好怕呢啲
妳就快就見到bb啦

我過左35週先鬆口氣咋,之前勁驚佢早出黎 焗住我要去政府 我日日同呀b講你要乖呀唔好心急呀
pussykat
|
我,完全冇去過政府
JD930
|
kmbb519 發表於 18-10-3 23:12
我過左35週先鬆口氣咋,之前勁驚佢早出黎 焗住我要去政府 我日日同呀b講你要乖呀唔好心急呀:happy ...

我宜家已經開始擔心緊,又怕佢36w就穿羊水 妳bb好乖好聽話
Carmen8080
|
我都無去過政府 私家同政府嘅產檢係兩回事
Mochimi
|
kewpie160523 發表於 18-10-3 21:40

其實有私家檢查已經夠,政府真係不去也罷...

次次都等半日,試過抽血有問題又唔肯講咩事,死都要人返去健康院再轉介去醫院,我嗰排真係攞唔到假但又擔心,就搵星期六去私家驗,好彩冇事...
跟住政府又追要我親身交返報告俾佢地,寄又唔得,托人轉交又唔得... 流程僵化,溝通唔到,如果我可以平日親身交report, 我使乜星期六走出私家驗呢...

真係好差的體驗囉.... (emoji)(emoji)
melomelomelody
|

我勁後悔一早排政府,老公都話浪費時間,點會摸下肚聽下心跳就知呀b喺入面點。 所以我放棄去政府去私家,私家幫我申請醫健通睇返之前喺政府抽血嘅報告,不過上次喺政府抽過血,明明姑娘都打左黎話冇事,佢都打黎迫我返去睇報告。

melomelomelody
|
kewpie160523 發表於 18-10-3 22:44
其實我係好驚撞正男醫生haha

我對上去撞正男醫生,仲要一開聲就即刻摸胸檢查,好尷尬
kmbb519
|
JD930 發表於 18-10-3 23:23
我宜家已經開始擔心緊,又怕佢36w就穿羊水 妳bb好乖好聽話

你個醫生 36先收呀?真係有排驚
我每日都有食 300mg 藻油,唔知關唔關事
kmbb519
|
Mochimi 發表於 18-10-3 23:38

其實有私家檢查已經夠,政府真係不去也罷...

我咪又係呀!飲糖水唔合格,要我返健康院聽完佢講癈話又要再去威院,見營養師又剩,篤手指都唔係問題,但篤兩日有咩意思,係嚴重就唔止篤兩日啦,篤黎交數咁,但之後我問返我私家醫生佢都話無問題,我就唔鬼返去政府了。之前我都係驚早產私家唔收,先去政府排定期咋,如果我35前作動私家唔收我架,好驚