坐月膠論

Carmen8080
|
我都唔係好明開熱水洗手都話唔好 一定要煲過 一樣咪又係熱 我發覺我就黎頂我個陪月唔順
Carmen8080
|
成日叫我揾薑皮沖涼 邊有咁多薑皮先得架 仲要揾個大煲煲火 我真係覺得費時失事 我諗住買薑粉包沖 又話唔好 直程當古時坐月一樣

我要做媽媽
|
哈哈,如果咁樣真係好餐,連陪月都係咁。反正佢地就係覺得有區別
bbooeeyybb
|
你請得陪月預咗佢地有一套專業坐月方法
我媽係陪月,話掂無煲過嘅水會手痺
其實如果佢煲埋比你咪用,做多好過做少
珍惜眼前
|
薑皮其實街市都有得賣,不過坐月我都冇跟,都係短衫短褲 開風扇同開冷氣...唔開標晒汗仲易攝親
wsyggk
|
Carmen8080 發表於 18-10-3 22:03
我都唔係好明開熱水洗手都話唔好 一定要煲過 一樣咪又係熱 我發覺我就黎頂我個陪月唔順
...

佢哋如果唔係咁樣跟到足又怕會俾人話唔夠專業咩都唔識,都好難做。
kmbb519
|
有好多人真係盲目聽完又唔自己分析下,有好多野係九萬年前流傳落黎,以前所謂生水係溪水同埋井水,而家都唔知去邊度搵口井啦 邊度仲搵到生水
Carmen8080
|
kmbb519 發表於 18-10-3 23:04
有好多人真係盲目聽完又唔自己分析下,有好多野係九萬年前流傳落黎,以前所謂生水係溪水同埋井水,而家都唔 ...

我都係咁話
Carmen8080
|
有好多人真係盲目聽完又唔自己分析下,有好多野係九萬年前流傳落黎,以前所謂生水係溪水同埋井水,而家都唔 ...

依加一開水喉 有幾熱都有啦 真係覺得佢好煩

佢仲要我買個水壺珍而重之 放佢啲所謂熟水要黎洗手 心諗一日洗咁多次手 要買十個先攪得掂

我同佢坐埋傾都傾到忟忟地
kmbb519
|
Carmen8080 發表於 18-10-3 23:09

佢係咪好舊式果d人黎?我去聽d講座,都係陪月主講,都唔係咁講ge.....都係已經會用新果套啦....
kmbb519
|
Carmen8080 發表於 18-10-3 23:09

咁搞笑?你請佢架喎⋯⋯應該係你話事唔係佢話事呀?
Carmen8080
|
kmbb519 發表於 18-10-3 23:15
佢係咪好舊式果d人黎?我去聽d講座,都係陪月主講,都唔係咁講ge.....都係已經會用新果套啦....
...

我覺得佢地行返舊時個套包無衰 咁先叫專業
kmbb519
|
Carmen8080 發表於 18-10-3 23:17
我覺得佢地行返舊時個套包無衰 咁先叫專業

都係架!好多人真係唔識,就會覺得呢d先係專業囉⋯⋯
Carmen8080
|
kmbb519 發表於 18-10-3 23:17
咁搞笑?你請佢架喎⋯⋯應該係你話事唔係佢話事呀?

真係好煩請呢啲人 唔信佢不如唔好請 請左又要跟佢指揮
agneau
|
Carmen8080 發表於 18-10-3 23:21
真係好煩請呢啲人 唔信佢不如唔好請 請左又要跟佢指揮

係囉,所以其實點解你要請個陪月?不如自己坐月
bchuma
|
Carmen8080 發表於 18-10-3 22:03
...

反正我都係聽著⋯⋯
Carmen8080
|
agneau 發表於 18-10-3 23:38
係囉,所以其實點解你要請個陪月?不如自己坐月

請左先覺中伏
littlefunpig
|
我醫院已經開水喉水洗手 用暖水

臨生到生完初頭係會手痺,通常朝早果下,有用熟水果d 媽媽都一樣
係荷爾蒙分泌問題
而家我一d野都無
littlefunpig
|
坐月好多都係得啖笑!
拎返幾百年前未有電、未有自來水未有暖氣風筒時應該點做跟到而家⋯⋯ 有媽媽仲要坐足100日、100日唔洗頭

根本係產後宗教儀式多過實際
carson1128
|

以前睇過本書,內容都係話以前年代響山邊,溪水無過濾過先唔好!而家D水比以前乾淨好多!不過,身體係自己的,有時候聽吓其他人講,佢哋經驗多過我哋!