懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實個陪月都係按本份做好,你可以選擇唔跟,同佢講聲都好簡單啊。

水晶宮

Carmen8080 發表於 18-10-3 22:03
我都唔係好明開熱水洗手都話唔好 一定要煲過 一樣咪又係熱 我發覺我就黎頂我個陪月唔順
...

所以interview陪月嘅時候已經要問清楚呢啲。某啲所謂坐月傳統我係唔跟的,就喺面試時講清楚,例如我會如常沖涼洗頭洗手唔需要薑水、坐月時會間中落街行等等。如果佢接受唔到或唔願意配合就拜拜,next了。

大宅

回覆樓主:

我就係驚陪月煩,所以坐月時只得工人幫手,訂坐月餐食。

我開刀生完兩日就照洗頭沖涼,頭半個月用水喉水暖水洗手,不過後來都唔用熱水就咁洗了,因為手皮膚洗到好乾同埋唔耐煩要等一輪先出熱水。

我都只買薑粉包煲水沖完涼淋身,都無用嚟洗手,太煩。其實坐到第三個星期我已經有食壽司了。我唔鐘意食薑醋,成個月只食過兩小碗,so far 身體無任何問題,把聲仲好好中氣,日日瞓得幾個鐘都無話個樣唔精神。

可能我阿媽係北方人,無乜廣東人的坐月規矩,我又唔係同奶奶住,坐月時好自由 [/s

大宅

唔鍾意人地嗰套你又請,怪得邊個?
自己有咩事唔好賴個陪月,人地做足本份

大宅

回覆 Carmen8080 的帖子

想多口一句, 你陪月好盡責,你好彩了..佢為你好, 你認為唔中意可以換人..講真, 佢可以唔理你聽唔聽,也免你唔中意少出聲, 但日後手腳痛,周身痛的系你受..

珍珠宮

咁陪月都係負責人嗟,盡量囉,坐月坐得好,對妳自己都好㗎

大宅

Carmen8080 發表於 18-10-3 22:07
成日叫我揾薑皮沖涼 邊有咁多薑皮先得架 仲要揾個大煲煲火 我真係覺得費時失事 我諗住買薑粉包沖 又話唔好 ...

如果你陪月是自己做呢D功夫,其實是好的。藥房有薑皮賣,$50勁大包,有排用。

別墅

你唔中意用其實同陪月講聲未得囉, 好過雙方都難受
不過聽講如果身體差既人掂生水好易第日手痛, 所以用暖薑水洗手最好, 身體係自己既係煩一個月

別墅

Carmen8080 發表於 18-10-3 22:03
我都唔係好明開熱水洗手都話唔好 一定要煲過 一樣咪又係熱 我發覺我就黎頂我個陪月唔順
...

我明呀 係好麻煩
雖然陪月係煩d
但都係為你好呀嘛
始終個月坐得唔好
第時有風濕關節痛
辛苦既係你自己咋

至於薑皮
我諗住淘寶落黎啦
唔貴
大大包

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你陪月都好盡職,一個月時間好快就過去。

首頁

尾頁

跳至