今日生日,但係我好唔開心

Stellady
|
今日生日,但係我好唔開心,我嬲自己,嬲自己幫個仔揀左間乜鬼幼稚園。
我貪近唔需要搭車,近屋企揀左間半日班幼稚園,之前都唔錯,一直以爲係街坊誤會傳到間幼稚園因多大陸人口啤差,今年轉左老師,真真正正感受口啤何來。今日本功課派返嚟,我仔寫book ,老師用紅筆改成bock,之前寫過eraser,老師打個問號,我寫個中文解釋隔離,之後老師教導我「我吔一般講rubber,冇人用eraser」。
之前個兩個老師都離職,都係兩個後生老師、今年呢個老師傳聞已經係今年61,仲有心有力為教育出分力,真係多謝曬。

最後一年幼稚園,故事太有趣。
呻完要講返句「happy birthday!」

Yinglolo
|
Stellady 發表於 18-10-3 23:23
今日生日,但係我好唔開心,我嬲自己,嬲自己幫個仔揀左間乜鬼幼稚園。
我貪近唔需要搭車,近屋企揀左間半 ...

舊時我讀書個陣是用rubber 現在的學校都是用eraser 用rubber反而有啲小朋友都唔知係乜
SofiaNg505
|
Shirley 絕對明白你感受,我同樣發生這事情,心情很不開心,two slices of cake, 老師話我女錯,應該是two slices of cakes, 明明查字典在這cake 應該冇(s), 但老師原來程度咁
crystal媽咪
|

遲來的happy birthday。
book 改為bock又真係好過份, 第時你會發現有好多candy、sweet…………
好彩係幼稚園仲可以諗下轉校
cedarcone
|
唔好怪責自己,幼稚園3年好快畢業
何況仲有無數年年生日快樂

祝福 !
bleeblee
|
SofiaNg505 發表於 18-10-4 04:37
Shirley 絕對明白你感受,我同樣發生這事情,心情很不開心,two slices of cake, 老師話我女錯,應該是two ...

我會毫不客氣指正佢,費事再教壞人
SofiaNg505
|
bleeblee 發表於 18-10-8 11:51

老公係咁講既,但最後我也沒勇氣,怕佢以後針對我女,始終佢係老師,我只有自己教女
sambebe
|

我都有過類似經歷,阿仔小一時英文生字讀默,派返嚟有題阿仔寫life,老師話佢錯,應係knife,我見下一個係fork,就知咩事。 我都費事指正佢,袋錢落佢袋,得啖笑。
ilovecafe
|
bleeblee 發表於 18-10-8 11:51

比我會拎住本簿去問校長,呢個乜野解法