有冇人試過帶飯...?

popocat
|
喺公司叮五香肉丁?會唔會好大陣味呢?
貧窮媽媽
|
冇帶過飯,但冇帶過五香肉叮
twotigers
|
popocat 發表於 18-10-4 00:21

最好Lunch time叮。
popocat
|
twotigers 發表於 18-10-4 01:00
最好Lunch time叮。

帶白飯, 即開一罐五香肉丁,倒入白飯旁邊, 一齊叮熱, 唔知會唔會好大陣味?
losttoa
|
未試過五香肉丁,但忽然諗超叮豆豉夌魚!超香,再配出前一丁麻油麵!冇得輸。。。。。。失陪一陣,要煮個宵夜
twotigers
|
popocat 發表於 18-10-4 01:05
帶白飯, 即開一罐五香肉丁,倒入白飯旁邊, 一齊叮熱, 唔知會唔會好大陣味?
...

會,其實叮飯係會好大陣味,要睇你上司,有啲上司唔介意,你可以早啲叮,但有啲上司介意嘅,就最好Lunch time先叮。
bobosweet
|
losttoa 發表於 18-10-4 01:05
未試過五香肉丁,但忽然諗超叮豆豉夌魚!超香,再配出前一丁麻油麵!冇得輸。。。。。。失陪一陣,要煮個宵 ...

攪到我又想煮返個餐肉麵
popocat
|
未試過五香肉丁,但忽然諗超叮豆豉夌魚!超香,再配出前一丁麻油麵!冇得輸。。。。。。失陪一陣,要煮個宵 ...

我就係驚lunch time 帶飯帶到太似煮飯,怕嚇親同事, 但又好想食喎
bobosweet
|

你係打算丁成罐五香肉丁? 其實唔洗丁, 用熱水6一6就得!
popocat
|
bobosweet 發表於 18-10-4 01:14
你係打算丁成罐五香肉丁? 其實唔洗丁, 用熱水6一6就得!

會唔會沖走哂d辣汁?
milau
|
popocat 發表於 18-10-4 01:17
會唔會沖走哂d辣汁?

肯定會啦
wcpcelia    發表於 18-10-4 11:46
Parasoo
|
popocat 發表於 18-10-4 01:17
會唔會沖走哂d辣汁?

要連埋個罐淥吖
Parasoo
|
milau 發表於 18-10-4 02:04
肯定會啦

she’ll
|

咁嘅配搭都比你諗到
gion
|
陣味應該唔會大得過叮魚
hellohellojenny
|
帶過飯,無帶過五香肉丁。
你可以帶白飯,叮完之後先開罐五香肉丁塞番入白飯下面,肉丁一樣會暖暖,撈埋食,搞掂。
mandy952
|

一直都係帶飯
mariefish
|
怕味道大果啲通常藏係飯中間,感覺好似好少少
SWtwins
|
popocat 發表於 18-10-4 01:05
...

你將肉J舖底,白飯全蓋住D肉丁,少味好多
wcpcelia    發表於 18-10-4 11:47
sonic_bebe
|
用熱水連罐一齊浸,浸10分浸,再換熱水再浸,我係公司都係咁食。一定無味