中意食蕉都有錯?!

CEI
|
點解一定要中意睇書....

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cake05    發表於 18-10-4 15:34
chababycha
|
個媽媽打左去問阿Miss點解,Miss話食蕉=食屎
是是但但
|
chababycha 發表於 18-10-4 01:08

我以為會講題目是最喜歡的活動,食蕉唔係活動。
twotigers
|
chababycha 發表於 18-10-4 01:08

心中有屎,睇乜都係屎
chababycha
|
是是但但 發表於 18-10-4 01:09
我以為會講題目是最喜歡的活動,食蕉唔係活動。
...

個媽媽話真係有原因,因為早前買左一梳未熟嘅蕉回家,日日睇住梳蕉由生去到梅花點,一家人一齊食蕉,小朋友覺得好開心,所以寫食蕉,其實我覺得無問題丫,食野都係一個活動,好似同人食飯,都係一個活動,只係佢鍾意蕉啫…
wantaima
|
題目:我最喜愛的活動喎!食蕉唔會係活動掛
再者, 食蕉—文字上應是《吃香蕉》吧!老師唔可能咁教架麻文化上。
魚兒小寶貝    發表於 18-10-6 15:09
chababycha
|
twotigers 發表於 18-10-4 01:14
心中有屎,睇乜都係屎

佢梗係比人叫得多食屎,所以幻想人地又叫佢食屎
twotigers
|
chababycha 發表於 18-10-4 01:16
佢梗係比人叫得多食屎,所以幻想人地又叫佢食屎

又或者佢俾人用蕉掟過兼叫佢食屎,所以對Miss嚟講食蕉=食屎
wantaima
|
chababycha 發表於 18-10-4 01:14
個媽媽話真係有原因,因為早前買左一梳未熟嘅蕉回家,日日睇住梳蕉由生去到梅花點,一家人一齊食蕉,小朋 ...

去野餐=活動,去飯聚=活動,食蕉=活動嗎?
如果自己認為無錯咁教小朋友⋯⋯⋯咁無問題既,老師為難D咁姐。

李斯特    發表於 18-10-4 11:37
貧窮媽媽
|
食蕉唔算活動掛
stkyo
|
食蕉的確唔係一項活動。。。咁都要問番老師?
minniemouse
|
寫食蕉已經唔啱,要寫就要寫吃香蕉,但食蕉並不是一項活動,只是一個動作,吃香蕉比賽就是一項活動。咁都要同老師拗,可見香港嘅中文水準真係日漸低落,連做父母嘅唔識。
Whitechocolate    發表於 18-10-6 15:34
洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-6 14:59
sytckm
|
minniemouse 發表於 18-10-4 01:55
寫食蕉已經唔啱,要寫就要寫吃香蕉,但食蕉並不是一項活動,只是一個動作,吃香蕉比賽就是一項活動。咁都要 ...

雨晴B
|
食蕉點會係活動?
仲要打比老師問點解
我愛Corina
|
minniemouse 發表於 18-10-4 01:55
寫食蕉已經唔啱,要寫就要寫吃香蕉,但食蕉並不是一項活動,只是一個動作,吃香蕉比賽就是一項活動。咁都要 ...

而家老師好難做
chowqv
|
點解特別要"家長簽名"?老師教返正確就可以啦。
lovely-panda
|
chowqv 發表於 18-10-4 03:50
點解特別要"家長簽名"?老師教返正確就可以啦。

colormama
|
我睇其他網上留言先發現,原來今時今日香港地咁多人唔知廣東話"食蕉"有駡人嘅含意/意淫嘅投射。廣東話,甚至其他語言eg英文/日文..., 表面上好簡單嘅1個詞語,有時係會有含沙射影嘅另類意思。
就算個家長講到買咗梳香蕉返屋企,5年級個囝好鐘意梳蕉由青bb擺到變黄,同好鐘意食蕉,所以就寫最喜歡的活動是"食蕉"。其實真係為拗而拗,喜歡的活動可以有好多種,就算寫都應該理解到寫成喜歡的活動是"觀察食物的變化/進行科學實驗/科學類型活動/科學學習"之類, 再唔係就寫"吃水果"。
個學生喜歡的活動寫食蕉,害怕的事寫沒有錢。老師似係想教好個學生某些正確觀念,想家長一同重視。
魚兒小寶貝    發表於 18-10-6 15:09
小鈴鐺    發表於 18-10-5 01:04
colormama
|
呢份功課係一份好簡單, 介紹自己嘅功課。
若然個家長都唔覺有問題, 鐘意繼續咁樣教佢小朋友, 希望佢堅持落去, 保持一貫風格教佢小朋友, 第時去搵學校/見工都好, 面試時緊記介紹自己喜歡嘅活動係食蕉同埋最驚嘅係無錢。個家長就係鐘意佢小朋友咁有"創意"咁答。
魚兒小寶貝    發表於 18-10-6 15:08
MandyT1
|
GEI 發表於 18-10-4 00:50
點解一定要中意睇書....

「中意食蕉亅、「中意睇書亅都寫得出,應該是小朋友扮大人吧!