想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

我剛踏入40已是高齡,在年初已離職,諗住right timing 做ivf. 但剛有job offer而又收到消息下個月可以做胚胎植入。現在考慮緊應該延遲3個月後做植入還是唔返工等bingo,我的想法是多收入會減輕家庭經濟上的壓力,但又怕植入後胎兒不穩。
請大家分享吓意見!謝謝!

別墅

返左新工就會好忙, 放完胎最好放鬆心情
反正產假就無架喇, 如果真係有經濟壓力就無辦法啦, 頂硬上
其實真係好兩難, 想搵多D, 又高齡,
比我會揀放胎, 針都打哂, 卵又抽左, 加油呀

大宅

經濟吾系太有壓力就放左胎再算,始終年紀吾細,
時間不等人,工可以再揾過。

你推遲放,到時如果份工做落有壓力,又吾易請假,
咪仲大影響。

大宅

mhkhappy 發表於 18-10-4 09:24
我剛踏入40已是高齡,在年初已離職,諗住right timing 做ivf. 但剛有job offer而又收到消息下個月可以做胚 ...

我卵少,失敗了兩次ivf, 第二次pass 不到PGS甚至是無胚胎可放。我覺得如果之後繼續未成功,我明年會拿bonus 後離職養身子。

開始ivf 後,我收到了無數head hunter 的calls (但之前一年想轉工那時卻一個job 都無),可是我都狠心拒絕了,這對一向有事業心的我並不容易。

而現在我的工作可說是高薪厚職,可是,為了可以有孩子,必要時我可以捨棄。

我覺得其實是你多想有小孩。以前我是很事業至上,但當我開始ivf 而不順利,我自己已經再無心工作。原來工作和錢對我不是真的這麼重要。因為我不想過很多錢卻沒有小孩的家庭生活。

但每人的價值觀喜好不同,真要視乎你有多想要小孩。

洋房

yhyeung 發表於 18-10-4 10:17
我卵少,失敗了兩次ivf, 第二次pass 不到PGS甚至是無胚胎可放。我覺得如果之後繼續未成功,我明年會拿bonu ...

多謝你意見,我同樣是高薪厚職,到今年才決做ivf。

當我收到offer的反應係唔開心,覺得愧對BB,一個人在家流淚,但生活迫人,生孩子都要有經濟能力去養活他。

但現在天父都給我警號,因為下星期初準備去台灣做ERA所以昨日開始食藥,但副作用係勁頭暈和勁眼訓,下星期跟本無可能返新工。

大家說得對,唔想因為金錢而影響下半生的幸福。

感謝各位!當決定行這條路真是有苦自己知,其他非同路人好難體會。祝大家孕途順利!

大宅

睇你都似係有事業心的人, 做事會認真, 所以我估你返得新工你都會想盡快投入同上手, 到時你會需要更多精神在工作上,即使放胎後亦不能放鬆, 我擔心會影響放胎效果呀。
而且返新工你都唔好意思即刻攞咁多假啦, 但放胎後好多JM都建議點都放返三幾日休息下,幫助著床,成功bingo後懷孕初期好多時又會唔舒服要請假,到時可能你會好為難啊。

既然已高齡,又已踏上ivf的路,不如行埋佢先啦,你要相信自己身體呀! 加油!

別墅

yhyeung 發表於 18-10-4 10:17
我卵少,失敗了兩次ivf, 第二次pass 不到PGS甚至是無胚胎可放。我覺得如果之後繼續未成功,我明年會拿bonu ...

小產後都有考慮離職養好身體
但老公唔太同意 唔係錢既問題
係擔心我成副心機諗住生仔 最後事業又冇仔又冇
所以真係好糾結

大宅

bewithyou00 發表於 18-10-4 11:41
小產後都有考慮離職養好身體
但老公唔太同意 唔係錢既問題
係擔心我成副心機諗住生仔 最後事業又冇仔又冇 ...

我明白呀

其實有時平日唔洗番工(但老公有番工),自己一個人無咩心機,會亂諗嘢。番工反而嗰日過得快d。同埋唔番工又真係無錢搵,如果經濟有壓力都煩。

所以我覺得如果你重後生,年紀無我咁critical (我真係無三幾年可試), 如果你份工唔算好忙,其實番工也不壞。

如果我quit 呢份,我一定催毀了我的career,因我現在已爬上了高位,忽然唔做幾年嘢脫節第時一定要大減人工先有得撈。但有得必有失,我都預咗無b 又無事業都想搏一搏。

別墅

yhyeung 發表於 18-10-4 14:26
我明白呀

其實有時平日唔洗番工(但老公有番工),自己一個人無咩心機,會亂諗嘢。番工反而嗰日過得快d。 ...

唔算太忙 但有時壓力好大
同你一樣都叫做高位人工亦不錯
如果空白幾年就返唔到轉頭了

支持你呀 諗清楚自己條路勇住直前!
祝大家快快成功

大宅

我剛踏入40已是高齡,在年初已離職,諗住right timing 做ivf. 但剛有job offer而又收到消息下個月可以做胚 ...

我今年39,剛剛辭職了,我做這個決定須要好大勇氣,因為在公司已經做到算是高職位,但是我們都很想要孩子,而在年中身體檢查後,我的amh同fsh原來已經不合格了,由年頭看中醫調理,e生説我虛,休息不足,我唯有決定辭職,當給自己一個長假吧!好好休養。

複式洋房

睇到呢個post 真係覺得揾到同路人,我岩岩小產左2星期,今次係第三次,已列入慣性流產行列。今次由一發現有左就放假休息,休左一個月度就小產左,好唔開心。一個人係屋企休息(老公陪左我幾日就要番工)好多時都諗好多野,同埋想辭職唔做,之前都有諗唔做,點知bingo 左諗住生埋先,可惜........... 而家好想辭職休養身體,因為年紀唔細,但都同你地差不多,份工都算高薪厚職,唔算太忙但幾大壓力。唔知自己想點,就算辭左再想揾份人工低啲但冇咁大壓力的都唔係易事,人地會問點解?如果唔做野又真係會有點經濟壓力,唉.....好煩

洋房

pp2011 發表於 18-10-4 17:35
我今年39,剛剛辭職了,我做這個決定須要好大勇氣,因為在公司已經做到算是高職位,但是我們都很想要孩子 ...

起初不用返工時好開心,但慢慢覺得好無聊。我以前對工作充滿熱誠,但慢慢就覺得自己無貢獻和價值。

幸好有信仰寄托,每早起身就開YouTube 唱一些勵志和開心的詩歌、報一些興趣班、做手工皂和做運動,總之要比自己一些目標和多些正能量,開心亦是良藥呢!

在此有好多同路人互相支持,大家加油!

洋房

kl0824 發表於 18-10-4 23:18
睇到呢個post 真係覺得揾到同路人,我岩岩小產左2星期,今次係第三次,已列入慣性流產行列。今次由一發現有 ...

Sorry 聽到你有不快的經歷,多休息和保重!你是做ivf還是自然有?

我之前份工一樣唔忙但好大壓力,要感謝我個無賴老細,令我對返工迷失了意義和方向而決定辭職。

唔做野幾年就預左搵唔返之前個職位和人工,但人生際遇是我們預計不到的,不防隨著自己心意去做。

之前20年我工作賺錢不是全為了自己,到現在我想停下來為自己打算。況且已經40歲了,生BB就是趕上尾班車,得唔得都試一次,以免將來後悔。當然經濟係會有問題,但好一餐唔好都係一餐,豐儉由人。

我們一班同路人要保持心境開朗、多些正能量,好事自然來。加油(emoji)

大宅

如果是新工定係做值入,一定係選值入先。 新工未開始,要放棄都冇咁可惜,何況你若成功,可能都會想知大ftm。根本冇心機拼搏。 40歲真係要捉緊時光。 醫生會check 你荷爾蒙水平,睇下嗰個月係唔係合適,如果你預算推三個月見得一定可以三個月後做。都要再驗血,體下你身體ready 未

反而若你仲做緊野,我就覺得未必要特登辭職,以免又比自己另一種壓力。

大宅

其實你找工作易嗎?

如果你做了呢份工之後先放,萬一衰左你會怪自己當初為何不放埋先?

複式洋房

mhkhappy 發表於 18-10-5 15:38
Sorry 聽到你有不快的經歷,多休息和保重!你是做ivf還是自然有?

我之前份工一樣唔忙但好大壓力,要感謝 ...

我係自然懷孕,其實我想辭職係因為仲想努力造人,但如果一有左又係唔知點做好? 即刻辭職定放埋產假先? 到時又係一個難做的決定.....

別墅

既然你有宗教信仰,諗咁多做乜,不如交比個天決定,即係呢個月你同老公自己試自然,咁都中咪一定生b, 係你嘅,照take offer, 你有咗,至多無薪假,畀自己試三個月,工作穩定但自然都無,再放胎。我有朋友老公精子質素唔得都有奇蹟。你咪交比神去決定,又可以一舉兩得。跳出框框諗吓。

別墅

我都係放胎後都放兩星期假
因為自己事業心都重 但放胎後一定要放鬆 所以比自己放下假迎新新生命係值得!

複式洋房

我34決定做IVF
剛剛第一次做失敗了
響呢個過程裡我由放到返工放左3星期假
早幾日當一驗血知道失敗了馬上返工
我拍擋無理我失望心情,將我三星期的工作一次質返比我做,當下的心情真的差到一個頂點
呢幾日邊工作邊唸,工作幾時都有得返(雖然未必揾到相同人工)
但日子唔等人,依家唔全力去試他日唸通後就有機會錯過了
我本來打算再接再厲下月再放,點知拍擋不停比說話我聽。仲嘈左幾日,其實樓主你呢條題目真係難
但我睇完其他JM的回覆後,我突然心裡有答案
Thank you
希望你都快D唸通
㊗️大家IVF路上順利

大宅

小麥妻 發表於 18-10-8 02:30
我34決定做IVF
剛剛第一次做失敗了
響呢個過程裡我由放到返工放左3星期假

你講得好令人感動,加油支持你

首頁

尾頁