應該去急症定約婦科檢查好?

mimi_wahaha
|
而家14w,其實由5w開始已經keep住有下身痕同埋有淡黃色分泌,之前2次產檢個醫生完全望都冇望就話正常,個個孕婦都會咁,但呢2日真係痕得好西利,連續兩晚痕到醒同埋痕到下腹keep住痛,而家都係痛緊加痕緊,今朝仲非常頭暈,其實最怕係BB唔知點,因為仲有2星期先再產檢。 請問各位JM我應該係睇急症好定係急約婦科醫生? 知唔知邊D醫生即日有得睇? 謝謝!
我要做媽媽
|
你太痕既話都係睇急症喇,唔得再睇婦科
hamsterma
|
mimi_wahaha 發表於 18-10-4 10:40
而家14w,其實由5w開始已經keep住有下身痕同埋有淡黃色分泌,之前2次產檢個醫生完全望都冇望就話正常,個個 ...

就係咯,真係太痕就要去睇醫生
mimi_wahaha
|
我剛剛去左急症睇, 醫生話佢都唔肯定, 因為我徵狀模棱兩可, 但有機會係尿道炎, 因驗尿有發炎, 但亦不排除其他可能。

佢建議當尿道炎醫住先, 叫我食左抗生素, 話應該冇問題, 我問佢:應該? 佢話暫時冇文獻話有問題, 但有提我佢唔係婦產科醫生, 建議我食完冇好轉就再睇婦產科。

但我覺得個醫生好似講得不太可靠咁....
steplovebb
|
mimi_wahaha 發表於 18-10-4 13:34
我剛剛去左急症睇, 醫生話佢都唔肯定, 因為我徵狀模棱兩可, 但有機會係尿道炎, 因驗尿有發炎, 但亦不排除其 ...

你去book 個婦產科啦
如果你平日睇嗰個連望都唔望,揾第二個啦
應該要拎D分泌去驗
打去仁安呀浸會呀嗰D多D醫生
睇下有冇醫生可以今日或聽曰睇到
katiejim
|
回覆 mimi_wahaha 的帖子

我同你情況差唔多...反而係去私家睇都冇睇話我念珠菌發 (未有BB時都經常發)
之後就比左塞藥我,,,

2個星期之後我去健康院產檢果陣, 話左比個醫生知我既情況..
佢"了"左少少分泌去驗..跟住話有另一個菌 (都係話孕婦常見) 要食7日抗生素...不過我上網睇過隻藥 「藥物容易通過胎盤進入胎兒體內,動物實驗有致畸作用,尤其是妊娠頭3個月,組織器官形成時期更是危險,故不宜應用。 」
都有人話過左20週食就唔影響,有人話醫生開得就無問題可照食...
我果陣13週幾,但又上網睇過唔理有機會早産, 最後我食左3,4日無食...過左幾日又開始痕返...
下次私家產檢都仲要等10日...我都唔知點算好~
mimi_wahaha
|
katiejim 發表於 18-10-4 13:59
回覆 mimi_wahaha 的帖子

我同你情況差唔多...反而係去私家睇都冇睇話我念珠菌發 (未有BB時都經常發)

我明啊
我未有之前都易中念珠菌
所以好多醫生一聽話痕就有理冇理當念珠菌醫左先

剛剛醫生開隻藥俾我都係grade c, 即係有機會對bb有害, 我都唔係好夠膽食, 諗緊都係book婦科睇穩陣少少, 話哂都係專科
mimi_wahaha
|
steplovebb 發表於 18-10-4 13:52
你去book 個婦產科啦
如果你平日睇嗰個連望都唔望,揾第二個啦
應該要拎D分泌去驗

咁請問呢d都係要book定walk in都得?
mcdull_0000
|
你有冇睇開私家產檢?有就去返自己醫生度check,冇就去st Paul 或仁安求其搵個婦產科醫生,拿你的分秘物去化驗,我之前都驗過
愛訓覺的豬
|
mimi_wahaha 發表於 18-10-4 13:34
我剛剛去左急症睇, 醫生話佢都唔肯定, 因為我徵狀模棱兩可, 但有機會係尿道炎, 因驗尿有發炎, 但亦不排除其 ...

好似有啲不負責任,之前都都懷疑過有尿道炎,產檢醫生都幫我驗咗先再下定論,何況孕婦不能亂食抗生素(又未確定有),睇私家婦產科再問下啦
mimi_wahaha
|
mcdull_0000 發表於 18-10-4 14:59
你有冇睇開私家產檢?有就去返自己醫生度check,冇就去st Paul 或仁安求其搵個婦產科醫生,拿你的分秘物去 ...

我有睇開, 但2個產檢醫生都full哂, 初頭仲以為政府會check多d
mimi_wahaha
|
愛訓覺的豬 發表於 18-10-4 15:09
好似有啲不負責任,之前都都懷疑過有尿道炎,產檢醫生都幫我驗咗先再下定論,何況孕婦不能亂食抗生素(又 ...

其實真係聽落模棱兩可, 佢有幫我驗尿, 話有發炎, 但我又冇小便痛, 都冇發燒
littlebbying
|
快D睇急症啦!!我上次都係咁,住左一晚醫院!發炎驚會影響到Bb呀!!
ipcs
|
mimi_wahaha 發表於 18-10-4 10:40
而家14w,其實由5w開始已經keep住有下身痕同埋有淡黃色分泌,之前2次產檢個醫生完全望都冇望就話正常,個個 ...

我17w時試過因子宮收縮痛去威院急症照到BB心跳。但亦有人8週幾流粉紅分泌,去威院急症照唔清楚,醫生好輕力咁喺肚皮碌超聲波就話胎兒無明顯心跳,叫事主留意呢幾日會否排返出嚟,私家婦產科卻照到清清楚楚,BB好正常,仲手舞足蹈。好彩事主睇多個醫生,不過都嚇餐死,仲以為已經無左。
mimi_wahaha
|
ipcs 發表於 18-10-4 21:46
我17w時試過因子宮收縮痛去威院急症照到BB心跳。但亦有人8週幾流粉紅分泌,去威院急症照唔清楚,醫生好輕 ...

係 因為急症醫生唔係婦產科
我諗佢地主要目的係令你冇生命危險就得
經此一役之後我都覺得睇返專科穩陣d
haha748494
|
睇左婦科醫生未,仲會唔會痕?