其實搽完防曬洗唔洗上番一層碎粉

opl2
|
我咁多年都冇上番碎粉
但其實搽完防曬係好痴塵,我成日好多黑頭粉刺,清潔野做足哂,最近懷疑係咪我冇上碎粉,所以更污糟呢

你地有冇上碎粉嫁
我是乖乖
|
平時有化妝
上完防曬都會上層碎粉比較容易上妝
如果只用防曬
冬天唔會上碎粉,熱天會
333s    發表於 18-10-13 22:21
wiyi
|
我會上碎粉呀~
opl2
|
我是乖乖 發表於 18-10-4 12:10
平時有化妝
上完防曬都會上層碎粉比較容易上妝
如果只用防曬

我平時好少化妝,我有買左碎粉係礦物粉果個品牌,但可能我唔係好識點上,好似上到一忽忽咁

請問係咪個掃沾粉,登番多餘喺紙巾,就輕輕掃上面,啱嗎?
yeemeif
|
我又係,勁多粉刺,多到好誇個隻,煩死,同意你講法,搽完防曬立立令,唔知係咪呢個原因令我多粉刺呢?
熊貓兒
|
我會呀,因為搽完防曬好快會起一層油
siu花花
|
一定會用碎粉如果唔係會令笠笠
connie.SO
|
夏天一定會上碎粉,唔係就好笠痴痴,冬天就不會
我多數係用掃簿簿上一層
-maymay-
|
無論什麼天氣, 搽防曬後必上一層薄粉, 因我勁唔鐘意搽防曬後塊面立立令
opl2
|
yeemeif 發表於 18-10-4 13:28
我又係,勁多粉刺,多到好誇個隻,煩死,同意你講法,搽完防曬立立令,唔知係咪呢個原因令我多粉刺呢?
...

我都係勁多 自問真係超勤力護膚,但都係污糟

我地都試下搽番碎粉啦
opl2
|
-maymay- 發表於 18-10-4 15:08
無論什麼天氣, 搽防曬後必上一層薄粉, 因我勁唔鐘意搽防曬後塊面立立令

聽日立即上番
opl2
|
熊貓兒 發表於 18-10-4 14:12
我會呀,因為搽完防曬好快會起一層油

我就係
我是乖乖
|
opl2 發表於 18-10-4 13:16
我平時好少化妝,我有買左碎粉係礦物粉果個品牌,但可能我唔係好識點上,好似上到一忽忽咁

請問係咪個掃 ...
岩呀就係咁
如果天氣熱我有時候用卜上
sstepphanie
|
-maymay- 發表於 18-10-4 15:08

me2呀~一定會掃一層碎粉

opl2
|
我是乖乖 發表於 18-10-4 21:51
岩呀就係咁
如果天氣熱我有時候用卜上

我今日上番碎粉
係好好多,完全唔立,但好乾呀
點攪好
我用AD+ 防曬
Pollyowen
|
我又冇呀!
hellomiki
|
夏天一定會啦!唔上咪痴笠笠?好吸塵喎 冬天睇情況,太乾燥唔上都ok
hellomiki
|
opl2 發表於 18-10-5 15:53
我今日上番碎粉
係好好多,完全唔立,但好乾呀
點攪好

近日天氣好乾燥呀!唔上都ok嗎?你覺得..
或者上一d保濕d嘅碎粉,薄薄一層便可
或者係底層保濕方面著手,加重保濕
opl2
|
hellomiki 發表於 18-10-5 16:52

近日天氣好乾燥呀!唔上都ok嗎?你覺得..

我做保濕都做到好足
又B5又透明質酸,又買埋Haba 角鯊烯護膚油

你話邊個品牌碎粉保濕啲呢?

上又死,唔上又死咁啦
上左今日勁乾,但真係唔立又唔油
唔上,又立又油
hellomiki
|
opl2 發表於 18-10-5 17:11
我做保濕都做到好足
又B5又透明質酸,又買埋Haba 角鯊烯護膚油

試下用掃上碎粉,輕輕掃薄薄一層