喺醫院陪病人一齊做嘅事情

snoopy_bay_bay
|
呀女嘅契媽舊病復發,已經住院超過3個月,心理狀況越嚟越差,驚惶不安,佢老公,親戚都輪流去醫院陪住佢,頭先喊住打俾我,話聽日老公請唔到假,好想我去醫院陪住佢。聽到我個心好酸……

聽日要留喺醫院大半日,諗緊有啲咩可以做,同佢地一齊打發求時間。

jm們, 有好提議嗎?
karshing
|
我見人睇劇!
Vin仔媽
|
snoopy_bay_bay 發表於 18-10-4 12:39
呀女嘅契媽舊病復發,已經住院超過3個月,心理狀況越嚟越差,驚惶不安,佢老公,親戚都輪流去醫院陪住佢, ...

買幾本雜誌去睇
FJmom
|
如果身體狀況ok, 我會陪佢落樓下花園散步
Angelmme
|
都係果幾味要帶智能電話,帶多幾個尿袋啦
仲有係講緊陪佢,應該以傾計為主,阿女功課的事,仲有買下八掛雜誌睇下啦
|
karshing 發表於 18-10-4 12:41
我見人睇劇!

佢對眼差咗好多,因為藥物嘅副作用,連whatsapp佢都唔太覆到
|
FJmom 發表於 18-10-4 12:44
如果身體狀況ok, 我會陪佢落樓下花園散步

落唔到床
FJmom
|
snoopy_bay_bay 發表於 18-10-4 12:59
落唔到床
推輪椅可以嗎?
siufcat
|
snoopy_bay_bay 發表於 18-10-4 12:39
呀女嘅契媽舊病復發,已經住院超過3個月,心理狀況越嚟越差,驚惶不安,佢老公,親戚都輪流去醫院陪住佢, ...

tttt709394
|
傾下計,冇嘢傾就讀下新聞比佢聽
咪咪兔
|
傾計為主,講啲正面既野,無關痛癢既新聞,八卦野之類 行得既落公園行吓
simple430
|
講娛樂新聞 , 最近亞冰冰十億事件 , 亞 xx 又唔同咗樣 ..!!!
PCCW2319
|

帶雙耳, 聽病人呻。千萬唔玩手機。

如病人可以落床(行唔到都可以坐輪椅),就推佢係醫院內周圍散心, 分散佢注意力。
臭吉媽咪
|
帶象棋,飛行棋,大富翁,迷你麻將,啤牌去一齊玩
sharon_pig
|

讀新聞 書
wan_sosin
|
我都住過幾個月醫院,仲要一直在ICU.
病人會想有人講下出面嘅事佢聽,88掛掛咩事都得。睇唔到電視都可以講下內容情節佢聽。佢如果佢想講佢自己感受,聽就得,唔好諗太多點樣去安慰佢,因為隨時越去安慰,病人更加覺得得唔到安慰,贊下佢好叻叻都得,講句比著我都挨唔得到等等。。。
|
FJmom 發表於 18-10-4 13:01
推輪椅可以嗎?

插住喉,呼吸機,未必可以
|
siufcat 發表於 18-10-4 13:06

多謝你!
|
tttt709394 發表於 18-10-4 13:17
傾下計,冇嘢傾就讀下新聞比佢聽

都好……
|
咪咪兔 發表於 18-10-4 13:39
傾計為主,講啲正面既野,無關痛癢既新聞,八卦野之類 行得既落公園行吓
...

都啱嘅,不過怕講到無話題,dead air... 落得牀嘅我都想同佢出下去~