自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

活出彩虹 發表於 18-10-5 13:45
噢! 你應該後生我好多,我讀小學和中學都冇學過呢

你咪扮老wor,我個女都讀大學,你老唔過我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

campbell 發表於 18-10-5 14:02
呢個罷字同吧真係爭好遠

Sor

王國長老

emimi 發表於 18-10-5 17:19
我80後已經冇學過算盤,身邊完全冇人識,呀仔呢代連聽都未聽過算盤係乜,可能遲d會出現係歷史書
...

我70後,有一課教過咁大把,係咁2掂過之後咩都唔記得了

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-5 18:14
你咪扮老wor,我個女都讀大學,你老唔過我

我老來得子,所以我年紀一定大過你,我有留意你的post呢

子爵府

BK Milk勳章

我80後已經冇學過算盤,身邊完全冇人識,呀仔呢代連聽都未聽過算盤係乜,可能遲d會出現係歷史書
...

我係80後

不過唔記得曬點用了
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

大宅

bu-b 發表於 18-10-4 23:04

我年代係:

係:早上
早上,妹妹説:哥哥早
哥哥説:妹妹早

男爵府

活出彩虹 發表於 18-10-5 12:14
係呀!我仲記得阿仔小學學「囫圇吞棗」,我都唔知咩解?我以前冇學過呢
...
我小學要背曬成本成語書 由一開頭的開始

男爵府

我仲記得K2 上學期英文考試,其中一題係要講五個職業和寫出串法嗰個學期我考第二

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

有,而家學日本算盤: 珠心算,然後再學速算(隱形算盤)。學左幾年阿女而家計加減仍然用珠算計法。

首頁

尾頁

跳至