自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

KCBaby2011 發表於 18-10-4 23:22

地區名校校長老師點教育下 ...

睇報導,應該作刑事調查

琥珀宮

茄子 發表於 18-10-7 17:21
揀的原因之ㄧ係成績好。(利申:我冇任何親朋戚友讀/做呢間)正常人都明白校長和個別老師操守有問題,唔關學生 ...

Agreed ,唔覺得會影響小學生升中,中學揀學生都係睇成積,所謂有害群之馬,間間學校都可能有。

琥珀宮

Dylanli2017 發表於 18-10-7 18:29
回覆 木土土 的帖子

如果我是家長,我會睇下學校點處理件事先決定轉唔轉校.如果學校唔比個合理既解釋,同 ...

若我係家長,子女讀得好地地,就一定唔會「純」因今次事件轉校。

轉去另一間,誰可擔保不會發生類似事件!

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-10-7 19:01
唔係誇。嚟緊升中大把人揀,俾個理由我點解要揀間可以用錢買畢業證書學校出嚟嘅學生?六年級係咁,低年級 ...

「用錢買畢業證書」

兩件事唔啦間,真係up得就up。

大家就放長雙眼睇下今年呂小升中結果,呂小是否無學生自行派到band one 學校,就知道有幾多中學負責收生既老師有你「如此見識」

琥珀宮

teambuilder 發表於 18-10-7 21:55
唔係掛?咁個指引都幾harsh 喎,不如100蚊以上都要tender 仲好啦。

根據教育局《資助學校採購程序指引》,學校必須就較大金額的若採購,邀請供應商報價或投標。《指引》規定,涉5,001元至5萬元的採購,必須邀請最少兩個口頭報價;涉50,001元至20萬元採購須邀請最少5個書面報價。若果採購金額超過20萬元,學校更必須招標,最少要邀請5名供應商投標,再由校監或校董、校長、一名教師、一名家長校董或家教會代表共同批核。

琥珀宮

teambuilder 發表於 18-10-7 22:20
有d人5萬要tender, 而有d人話5萬要採購,我都係唔好跟太貼了。

我上面post係呢兩日報紙寫,明報同蘋果一樣,下圖係剛上教育局網頁,也相同,即資料正確

首頁

尾頁

跳至