孕婦汗臭分享

nillaice
|
有左第四個月了,一開始唔知點解d汗好臭,後來學皮膚科先知係因為荷爾蒙唔同左,刺激出大汗腺流脂質汗,呢類汗無散熱作用,質地較黏,原來不會有太大味,但一遇細菌就會產生臭味。 初時自己唔識,用梘狂洗腋下,抺乾後,好快又再出汗,好快又有味。之後睇返書先知,係要用弱酸性沐浴露先可以抗菌,咁就改左用洗面的弱酸性cleanser 洗,抺乾後,雖然仍會腋下有點點汗液,但就不會帶臭,所以孕媽如果有汗臭,記住用弱酸性沐浴品,唔好用番梘呀。
CYLA08
|
nillaice 發表於 18-10-4 23:38
有左第四個月了,一開始唔知點解d汗好臭,後來學皮膚科先知係因為荷爾蒙唔同左,刺激出大汗腺流脂質汗,呢 ...

有咩係弱酸性既沐浴露?可唔可以介紹呀thanks
SsNn
|
有左第四個月了,一開始唔知點解d汗好臭,後來學皮膚科先知係因為荷爾蒙唔同左,刺激出大汗腺流脂質汗,呢 ...

點樣睇到沖涼液係咪弱酸? thanks
yoyocandy
|
SsNn 發表於 18-10-5 00:21
點樣睇到沖涼液係咪弱酸? thanks

我都想知
nillaice
|
CYLA08 發表於 18-10-5 00:17
有咩係弱酸性既沐浴露?可唔可以介紹呀thanks

用PH5.5 戈d都okay-

而番梘一般PH在10為鹼性。所以想搞掂汗臭就算手工皂都唔岩用的。
小驚
|
謝謝分享,我都買啲弱酸性嘅梘液俾老公試下先
kmbb519
|
我都超勁大汗,但又無乜味 等我試下ph5.5 先,謝謝分享
纯B
|
如果覺得腋下有味,可以做下磨沙去下角質,一個星期一次,真系得!
我要做媽媽
|
原來係咁㗎,真係你唔講都唔知道
o_oblue_girl
|
今日去搵下先,大汗+臭味好難頂,我一日最少換2套衫,止汗劑都無用
nillaice
|
纯B 發表於 18-10-5 08:04
如果覺得腋下有味,可以做下磨沙去下角質,一個星期一次,真系得!

呢個方法我亦有用,同keep住剃毛,不過效果最好都係換左用PH5.5
nillaice
|
o_oblue_girl 發表於 18-10-5 11:06
今日去搵下先,大汗+臭味好難頂,我一日最少換2套衫,止汗劑都無用

係呀,我之前都keep住換,同你一樣一日兩件,買左一推cotton tee 來著,止汗劑又有化學物質,不敢常用呢。
nillaice
|
kmbb519 發表於 18-10-5 01:42
我都超勁大汗,但又無乜味 等我試下ph5.5 先,謝謝分享

如果你無味的汗,通常是小汗腺排出的,散熱用的。戈種唔會太臭啊。
常綠葉
|
我果時又係加拿大好臭,冲涼後用止汗石搽加拿大,問題解決曬!止汗石又平又天然,一支用幾年都無問題
yoyocandy
|
你們有沒有發覺新衫冇甘臭 因為舊衫吸晒d臭汗味 而果d 臭汗味係洗吾甩的 我最近成功解決呢個問題 就是用醋浸一晚 除晒臭汗味 再平常咁洗衣機洗 晚上沖完涼用精石刷加拿大 第二朝起身再刷一次 呢個夏天勁熱勁大汗都再冇果陣味了

nillaice
|
常綠葉 發表於 18-10-5 12:20
我果時又係加拿大好臭,冲涼後用止汗石搽加拿大,問題解決曬!止汗石又平又天然,一支用幾年都無問題 ...

其實止汗石都是鋁鹽來的
常綠葉
|
nillaice 發表於 18-10-5 12:46
其實止汗石都是鋁鹽來的

我買果隻標榜係天然礦物鹽,不含化學物質,孕婦適用。所以我有用呀⋯⋯
nillaice
|
常綠葉 發表於 18-10-5 13:50
我買果隻標榜係天然礦物鹽,不含化學物質,孕婦適用。所以我有用呀⋯⋯
...

哦,咁你要看看成份是寫aluminium 鋁鹽定magnesium鎂鹽了。因為鋁鹽都係天然礦物,但有機會引起乳癌

常綠葉
|
nillaice 發表於 18-10-5 14:58
哦,咁你要看看成份是寫aluminium 鋁鹽定magnesium鎂鹽了。因為鋁鹽都係天然礦物,但有機會引起乳癌

...

佢寫名無氯化羥鋁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
iiivy
|

多谢分享