夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近同老公關係好緊張,老公話自己做野好攰,所以成日喺廳瞓左覺,我晚晚自己瞓係張雙人床度想搵個人傾計都難。最近我跑步減肥,早兩日問下老公我除左跑步外重可以做咩黎減下手臂同肚腩,佢話youtube咁多你唔去搵?我話:我有睇,不過想問下你俾下意見者,佢一句話:唔需要架,你上去搵下咪有law!然後我話,咁係咪以後所有野都唔洗講?然後大家都唔再出聲。我個心好攰,係咪我要求太多太過份?我同佢無野搵野黎講下者,除左仔女係咪兩公婆就唔再需要其他話題架?

大宅

chriswanwan 發表於 18-10-5 00:55
最近同老公關係好緊張,老公話自己做野好攰,所以成日喺廳瞓左覺,我晚晚自己瞓係張雙人床度想搵個人傾計都 ...

我覺得你老公系隨意講,無心串你, 你在意這句說話, 系因為近排大家欠缺溝通,你有啲驚,點解好似大家無野講,但在你c6 角度無野發生過,如常做番自已,所以說話都是平常心, 樓主唔好諗得太復習,但有一點我覺得要正視, 累極都無可能唔返房瞓, 所以要跟c6 溝通溝通。

加油哦

大宅

好媽媽勳章

問題冇錯,錯在timing。可能果刻佢攰到唔想講野,男人怕煩、怕長氣,有時同佢地講野都要睇佢地心情。

男爵府

回覆樓主

係咪你湊b,無話題?可能佢覺得你問題低能,覺得你無建設,廢事睬你

大宅

粉紅虎 發表於 18-10-5 02:13
我覺得你老公系隨意講,無心串你, 你在意這句說話, 系因為近排大家欠缺溝通,你有啲驚,點解好似大家無 ...

佢出廳瞓呢個問題已經講左好多次,佢覺得佢控制唔到,我亦都唔想再花時間精神去同佢討論要點做,因為次次唔係嘈就係達唔到共識。

大宅

babyhi 發表於 18-10-5 06:17
問題冇錯,錯在timing。可能果刻佢攰到唔想講野,男人怕煩、怕長氣,有時同佢地講野都要睇佢地心情。 ...

當時佢渣緊車,我坐緊車,我好似講閑話咁。佢返到屋企就達喺沙發,根本一日都講唔到多過三句野。佢唔講野我連佢咩心情都估唔到喎(emoji)(emoji)

大宅

cometingliu 發表於 18-10-5 09:00
係咪你湊b,無話題?可能佢覺得你問題低能,覺得你無建設,廢事睬你

我係在職媽媽黎,其實我都忙,夜晚要教小朋友功課,我晚晚忙到2點先瞓,但我點攰都覺得兩公婆要溝通,而家似同屋主關係多過夫妻.....

男爵府

回覆 chriswanwan 的帖子

普遍男人都係咁曾經都嘈過千百次,就係唔改,覺得冇問題,總之唔好煩。而又冇其他異樣,但我都覺得點樣可以一齊行多幾十年呀?未嫁未娶果時對自己家人忙極見面都會互相關心啦

男爵府

佢都係話冇乜特別野唔洗講嫁,都同一間屋咁耐啦

男爵府

我和你相反, 我也是在職媽媽, 雖然女兒已讀高中, 我不用替她檢查功課, 但我堅持一星期煮幾餐住家飯, 所以買餸, 煮飯, 做家務加起來都很吃力. 我老公不在香港, 兩地有時差, 當我做妥所有事情想休息一下時, 就是他有空和我聊天的時間, 他東拉西扯, 甚麼都說一餐, 他又喜歡在whatsapp留言, 一留就是幾段, 每段幾分鐘, 我又要回覆他, 真的很累呀!
有時我幾小時後才聽他的留言, 他初時都會不開心, 但久而久之, 明白我真的沒空, 他便處之泰然了.

我想說的是, 你老公可能真的很累, 只是那個當下他想休息而已, 等假期時再和他聊天, 拍拖補數吧.

瑪瑙宮

有無床上氹下佢?

大宅

JessicaElla 發表於 18-10-5 10:05

我和你相反, 我也是在職媽媽, 雖然女兒已讀高中, 我不用替她檢查功課, 但我堅持 ...

我老公係自己開舖,所以一星期開足七日工,一年就係過年放初一到初三.....我明白攰係好辛苦,所以我會唔講野喇,其實我講野都要用腦諗下講咩野,搵話題都好辛苦的

大宅

Nancy20090615 發表於 18-10-5 10:15
有無床上氹下佢?

都要佢喺張床度先得

大宅

yan12 發表於 18-10-5 09:31

佢都係話冇乜特別野唔洗講嫁,都同一間屋咁耐啦 ...

而家完全似住劏房

瑪瑙宮

chriswanwan 發表於 18-10-5 10:19
都要佢喺張床度先得

咪等佢上床, 去佢間舖, 收左舖攪重刺激喇.

大宅

Nancy20090615 發表於 18-10-5 10:27
咪等佢上床, 去佢間舖, 收左舖攪重刺激喇.

佢間舖有cam架
不過我會唔出聲算喇,睇左咁耐,我都係搵一個令自己唔咁難受嘅相處方式算了。我真心覺得攰
可能佢角度覺得我好煩所以唔想同我講野,所以我只要發出聲音都令佢討厭。

男爵府

chriswanwan 發表於 18-10-5 10:54
佢間舖有cam架
不過我會唔出聲算喇,睇左咁耐,我都係搵一個令自己唔咁難受嘅相處方式算了。我真心 ...

呢啲好難逼到佢,一陣佢又會覺得自己返到屋企冇得休息,要應酬你。同一個會當其他人係死物嘅人一齊冇可能開心。

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-10-5 11:23
呢啲好難逼到佢,一陣佢又會覺得自己返到屋企冇得休息,要應酬你。同一個會當其他人係死物嘅人一齊冇可能 ...

最重要係佢成日話我已經好幸福,唔好再嫌三嫌四。
我就啞子吃黃蓮
我而家同所有媽媽一樣,感情完全寄託晒去個仔度。

大宅

chriswanwan 發表於 18-10-5 14:15
最重要係佢成日話我已經好幸福,唔好再嫌三嫌四。
我就啞子吃黃蓮
我而家同所有媽媽一樣,感情完全 ...

有時相處耐左,真係會無左耐性同對方溝通,只講小朋友野

伯爵府

chriswanwan 發表於 18-10-5 00:55
最近同老公關係好緊張,老公話自己做野好攰,所以成日喺廳瞓左覺,我晚晚自己瞓係張雙人床度想搵個人傾計都 ...

我兩公婆乜嘢都講

首頁

尾頁

跳至