我女手腳生滿粒粒,請問知唔知係乜野?

JJ0601
|
我女近排手腳生滿粒粒,肉眼唔覺,一摸就好多粒粒,皮膚顏色,會痕,佢一抓就顯出來,請問知唔知係乜野?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
shareholder
|
濕疹
BeBeCat
|
蕁麻疹?
M&A Mom
|
風癱,係米食咗d致敏食物,蝦蟹之類!屋企有冇止鼻水藥,可以頂住先!
joan246
|
JJ0601 發表於 18-10-5 01:08
我女近排手腳生滿粒粒,肉眼唔覺,一摸就好多粒粒,皮膚顏色,會痕,佢一抓就顯出來,請問知唔知係乜野?

...

轉天氣皮膚乾燥 ,我早輪都生過你個女呢啲一粒粒 ,但係冇你咁緊要, 我盡量唔啱 抓 因為越抓佢會越緊要 ,我用 唔好咁熱嘅水沖涼 ,盡量沖凍啲 嘅水 ,因為熱水會令皮膚表面更加乾燥, 盡量用唔好咁刺激 嘅沖涼液 ,_我直情唔用沖涼液淨係用水淋 ,一出水 即刻用 娥羅納英塗暈有粒粒出嘅地方, 止痕兼保濕 ,另外就煲一啲去濕嘅湯水飲 ,而家好返啦冇再出 ,我頭兩三日係搽娥羅納英 ,但之後 我c6比左支係醫院開嘅藥膏 我搽,嗰隻係瑞士做嘅冇類固醇的 ,茶果隻仲正。
Poyau
|
考慮睇醫生
maywong288
|
之前都試過,皮膚太乾就會有,搽蘆薈gel就冇事
覺得乾就搽,搽左2-3日就冇出過
JJ0601
|
joan246 發表於 18-10-5 02:14
轉天氣皮膚乾燥 ,我早輪都生過你個女呢啲一粒粒 ,但係冇你咁緊要, 我盡量唔啱 抓 因為越抓佢會越緊要 ...

請問有藥膏張相嗎?
JJ0601
|
Poyau 發表於 18-10-5 02:15
考慮睇醫生

醫生開類固醇藥膏
littlemelody
|

...

我以前都試過
唔使諗啦去睇醫生啦
oi_oi
|
風癱,可以食抗敏藥,治敏速好work,藥房,萬0有得買
joan246
|
JJ0601 發表於 18-10-5 07:53
請問有藥膏張相嗎?

呢支係医管局医院開既药,應該有得買,但是要今晚才可比药名你, 你同個女搽咗娥羅納英先啦
Poyau
|
JJ0601 發表於 18-10-5 07:55
醫生開類固醇藥膏

醫生有無講點解開類固醇藥膏 有無代替?
SabrinaR
|
我小朋友都有,不過係手腳摺位。我朋友係兒科醫生,話似濕疹。
gobaa49
|
係蕁麻疹 或叫風爛 通常轉天氣 免疫系統差嘅時候都會有~
睇中醫才能根治到
JJ0601
|
Poyau 發表於 18-10-5 08:58
醫生有無講點解開類固醇藥膏 有無代替?

醫生話敏感,塗類固醇快d好,好少分量,但我女未試過甘,有d擔心
vlnz
|
JJ0601 發表於 18-10-5 10:37
醫生話敏感,塗類固醇快d好,好少分量,但我女未試過甘,有d擔心

應該是風癱,冇咩事既。試咗JM教的方法先,唔得才搽類固醇。
|

乾燥敏感,不是風癩。風癩是一大舊,不是一粒粒。
我女好細個時年年依家呢種轉天氣就同你個女一樣成身粒粒,要轉好潤又唔敏感嘅冲涼液(要試過好多隻㗎)先冇再出。
Tina751212
|

...

我仔都有,醫生話係敏感,同埋少用酒精搓手液,冇開藥比我哋wo
joan246
|
JJ0601 發表於 18-10-5 07:53
請問有藥膏張相嗎?

優力斯 特效止痕膏 原裝瑞士進口
Eurax
利申: 這是醫管局嘅醫院開出嚟畀病人使用嘅藥膏, 並非賣廣告 ,因為家人喺醫院做。
樓主,這是開比大人,我5知你囡囡是否適合, 因為我睇咗支藥膏嘅包裝佢冇寫到話唔適合小朋友 如果你諗住買嘅話你問清楚 藥房 先啦 我再問過c6喇佢話冇類固醇㗎