「換血」的歴史

Kelvin(C.M.So)
|
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我唔喺想批評,只喺想問大家,過往有邊段中西歴史,可用來反影宜家香港換血哩個情況?因為我無讀過歴史,所以想借歴史,日後好好教導小朋友,而唔喺自己主觀嘅諗法。有勞大家集思廣益~
特派員  時政主題或最終演變成時政討論,現已代為搬移到時政擂台  發表於 18-10-5 17:00
vivibabyvivi
|
歷史,就唔識。但樓主可以睇下劣幣驅逐良幣既理論
Sania    發表於 18-10-5 12:22
cattz288
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:51
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我 ...

唔明! 10年20年之後, 我地會消失? 我地仔女會消失左??
|
cattz288 發表於 18-10-5 07:56
唔明! 10年20年之後, 我地會消失? 我地仔女會消失左??

思想上,怕被影響同化,「本土價值」的消失
I9528
|
香港人係良幣定劣幣?
骨子裏,一定係劣幣
cattz288
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:57
思想上,怕被影響同化,「本土價值」的消失

自我形象咁低既?
ddkaka
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:51
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我 ...

香港除咗原居民,其他人大部分都係由大陸落嚟,落嚟後生嗰啲都係叫土生土長香港人,你自己都可能係啦,咁土生土長香港人點會唔存在呢?
bearbb5    發表於 18-10-5 09:18
|
cattz288 發表於 18-10-5 07:59
自我形象咁低既?

Good point!好好嘅 Remind @1
blackypurin
|

今日土生土長嘅香港人,九成咪又係阿爸阿媽阿爺阿嫲喺上邊落來,都唔明成日都要分咩本土

咁美國原居民係印第安土著,而家白人當道,咁係咪歷史上最大型換血?

ricexbb    發表於 18-10-15 13:22
cici1800    發表於 18-10-5 13:23
cattz288
|
blackypurin 發表於 18-10-5 08:13
今日土生土長嘅香港人,九成咪又係阿爸阿媽阿爺阿嫲喺上邊落來,都唔明成日都要分咩本土

咁美國 ...

澳洲都係喇! 土著被迫害
mother904
|
滿清入關,統治中國過百年,但滿族文化沒有成為主流,反而被中國文化替代。如果對所謂本土文化有信心,又何需擔心被人取代。

所謂換血就更搞笑,香港到底有幾多成人口是三代以上都是土生土長?所謂本土人,父母或祖父母輩都係由大陸落黎,香港從來都係由「新移民」組成。
Edithcsm
|
我哋上一代好多都係大陸嚟,當年嚟講,佢哋都係新血,仲好多添...香港咪由小漁村變成而家咁囉
一直都有唔同種族嘅人移居嚟香港,香港變成一個多元文化嘅都市
維仔媽媽
|
危言聳聽。咩叫換血啊?好好活著的土生土長的香港20,30年後去咗邊?
namnamnamlolo
|
以前香港都係咁
一直無變過
唔洗搵其他國家
回想返幾十年前都係咁架啦
好多人父母阿爺都係大陸落黎
其實重點係如果個人質素ok
佢由邊到黎我都唔在乎
amazing
|
blackypurin 發表於 18-10-5 08:13

咁美國 ...

講得好!
blackypurin
|
mother904 發表於 18-10-5 08:20
滿清入關,統治中國過百年,但滿族文化沒有成為主流,反而被中國文化替代。如果對所謂本土文化有信心,又何 ...

其實而家d人中學學咩?以前中一EPA咪學呢d香港興起嘅歷史?點解咁多人問完又問?定其實問嗰d根本唔係土生土長?
維仔媽媽
|
你冇讀過歷史???中學唔使學咁好!
你唔想被換血,就強化自身價值換他們的血,同化他們!加油!
子若
|
我老豆老媽都由大陸落黎,咁我算乜?混血嗎雖然我都好想
李斯特    發表於 18-10-5 12:08
luvkaka    發表於 18-10-5 09:14
mother904
|
blackypurin 發表於 18-10-5 08:26
其實而家d人中學學咩?以前中一EPA咪學呢d香港興起嘅歷史?點解咁多人問完又問?定其實問嗰d根本唔係土生 ...

香港教育最失敗係歷史不是必修科。

Tracy221
|
其實係換緊喇,我女學校好主張我地去大6讀大學,老師話因為政治任務,香港學生係會容易入到大6學校...咁當呢班小朋友係大6讀書又可能識到大陸伴侶,然後又返晒香港住...!