「換血」的歴史

Sumyeema1
|
我睇新聞,理大學生會主席推個校長落地,呢D劣幣唔知邊度嚟?
blackypurin
|
子若 發表於 18-10-5 08:27
我老豆老媽都由大陸落黎,咁我算乜?混血嗎雖然我都好想

你係派落來換血嘅特工
李斯特    發表於 18-10-5 12:11
mother904
|
很多自稱本土的後生仔女,其實是在大陸出世。
小肥兔
|
表表者咪係 肉碎 黃 x 仰,。口口聲話自己係本土,。連自己都呃埋
Kelvin(C.M.So)
|
vivibabyvivi 發表於 18-10-5 07:54
歷史,就唔識。但樓主可以睇下劣幣驅逐良幣既理論

諗諗吓,可能我地只留意香港媒體報導,其實所謂劣幣良幣,可能各有各的良與劣!?所以多D留意吓大公報都好~
|
mother904 發表於 18-10-5 08:20
滿清入關,統治中國過百年,但滿族文化沒有成為主流,反而被中國文化替代。如果對所謂本土文化有信心,又何 ...

Good point!好好嘅 Remind @2
臭吉媽咪
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:51
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我 ...

無知真可怕
|
維仔媽媽 發表於 18-10-5 08:26
你冇讀過歷史???中學唔使學咁好!
你唔想被換血,就強化自身價值換他們的血,同化他們!加油!
...

Good point!好好嘅 Remind @3
yucl_hk
|

係血癌了, 停唔到惡化緊

如果换血都停到! 依家只係等死
ddkaka
|
Tracy221 發表於 18-10-5 08:29
其實係換緊喇,我女學校好主張我地去大6讀大學,老師話因為政治任務,香港學生係會容易入到大6學校...咁當 ...

唔係香港學生會容易入讀大陸大學,係對全部外國學生同港澳台學生,收生要求都比本地學生低,睇一個台灣節目講,台灣尖子去到大陸讀大學都唔輕鬆
李豆豆
|
咁計既,香港有幾多係純種原居民? 父母都係原居民,仔女又係娶/嫁返原居民
tester5
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:51
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我 ...

大家都係中國人,溝極,都係中國人,呢個係事實。
不過,香港既制度可以想像會走向內地既制度,慢慢被取代。這樣才是讓人憂心的地方。不過,不可以改變,只可接受。
Ononluk
|
樓主唔識可以唔教,可過教壞
|
tester5 發表於 18-10-5 08:50
大家都係中國人,溝極,都係中國人,呢個係事實。
不過,香港既制度可以想像會走向內地既制度,慢慢被取代 ...

Good point!好好嘅 Remind @4

|

睇到大家回應,見到其中有四個post,都另自己更客觀,感受到,以上都唔喺一個事實,這在乎我地點諗,我地點去由自己開始,謝謝大家~
LittleRoxie
|
維仔媽媽 發表於 18-10-5 08:23
危言聳聽。咩叫換血啊?好好活著的土生土長的香港20,30年後去咗邊?

可能有JM有水晶球
見到有UFO飛碟來
接了土生士長的香港人走
好似瑪雅人咁
突然一夜消失
LittleRoxie
|
mother904 發表於 18-10-5 08:20
滿清入關,統治中國過百年,但滿族文化沒有成為主流,反而被中國文化替代。如果對所謂本土文化有信心,又何 ...

所以我更應叫子女
學好中,英文
保持世界觀
luvkaka
|
blackypurin 發表於 18-10-5 08:13
今日土生土長嘅香港人,九成咪又係阿爸阿媽阿爺阿嫲喺上邊落來,都唔明成日都要分咩本土

咁美國 ...
加拿大都係
mother904
|
樓主,如果你對歷史有興趣的話,可以去香港電影館看香港電影,大約五、六十年代,粵語長片有段時間出產了很多以南北人口融合的主題。當時大量北方人口,主要是上海移居至香港,和本地居民產生很多誤會,最後大家融和,將香港推進至另一層次。

粵語片式微後,香港流行了國語長片和國語歌,後來粵語片、廣東歌興起,至近十多年才漸告衰落。這些都是本土文化演變的歷史,保存了香港不同年代的面貌,從香港電影演變來看香港的發展,可能會給你另一種體會。
bearbb5
|
回覆 namnamnamlolo 的帖子

呀..有個唔同..以前落來D人唔識講廣東話,會好努力咁去學, 希望融入"港人"社會
而家落來的人覺得自己講普通話好勁, 係大爺, 唔需要尊重"港人"..

可能人民幣昂貴過港紙吧

買什麼都打個折咁