時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔係幾明樓主個意思

我爸,土生土長香港人
我媽,細個大6落黎
=我,土生土長香港人

我,土生土長香港人
我老公,細個大6落黎
=我仔,土生土長香港人

其實,點溝都換唔到血喎,佢哋只要有下一代响香港出世,都叫土生土長香港人啦

大宅

回覆樓主:

無疑大部份自稱本土人的上一代、上兩代都是從內地來港,但當年他們來到香港,大家都很謙卑地、努力地融合這片由英國人統治的殖民地,再而發展出一套香港獨有的核心價值、生活方式和法律。

97後,內地人心態改變,香港是中國的,點解要我融合你地?你地應該跟我說普通話和跟隨內地的價值甚至乎法律,而唔係叫我學你地的廣東話同適應你地的法律。而且抱住呢種心態的人數仲越來越多,所以樓主的換血論是言之成理。
抱抱BB

大宅

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:51
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我 ...

樓主我明白你,換血既意思唔係種族,係思想價值觀,文化教育。換血既意思係我地呢一代人受港英教育培養出來所持既文化價值觀,會比受大陸教育果套價值觀慢慢取代。我覺得係咁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-5 07:51
今日香港人口,越嚟越多內地人,感覺好似被「換血」,10年,20年. . .仲會有土生土長的香港人存在?不過我 ...

香港人一早已被英國佬換咗血啦
仲留咗條垃圾輕鐵繼續吸錢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 18-10-5 08:04

香港除咗原居民,其他人大部分都係由大陸落嚟,落嚟後生嗰啲 ...
Agree, 原居民咪就係班圍村人,再前d香港漁港時得幾萬人口,
香港從來都係移民城市,好多上一輩都係大陸走難落黎先有下一代,
真正香港人咪就係比香港人排擠嗰班原居民囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥兔 發表於 18-10-5 08:34
表表者咪係 肉碎 黃 x 仰,。口口聲話自己係本土,。連自己都呃埋
仲有天琦,冠聰,咪又係新移民

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-10-5 08:45
係血癌了, 停唔到惡化緊

如果换血都停到! 依家只係等死

咁美國人&澳洲人死曬未?
無知

珍珠宮

MsBusy 發表於 18-10-5 11:25
Agree, 原居民咪就係班圍村人,再前d香港漁港時得幾萬人口,
香港從來都係移民城市,好多上一輩都係大陸走 ...

我咁答比人話係歪理
但,佢答唔到我佢自己來自邊度

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

如果你唔系圍村人/水上人,甘你咪都系"換"走人嘅"血"囉,香港嘅"本土價值"唔系正系由好多來自各地嘅人建立咩?
誠然,依家香港系多左好多揾着數嘅人(假難民、假結婚)如果有方法堵截唔系好過不厭其煩地分化對立咩?

珍珠宮

PoPobaby 發表於 18-10-5 09:48
無疑大部份自稱本土人的上一代、上兩代都是從內地來港,但當年他們來到香港,大家都很謙卑地、努力地融合這 ...

有人逼你講普通話?
咁可笑?
我理解,中國近10年經濟發展強大,西方國家都開始學普通話希望打入中國市場或文化交流(英、美、泰等皇室及其子弟搵專人教授普通話)。香港學校加入普教中只係需要吧!如果你反感認為無必要無人迫到既!

珍珠宮

litttle_o 發表於 18-10-5 09:55
樓主我明白你,換血既意思唔係種族,係思想價值觀,文化教育。換血既意思係我地呢一代人受港英教育培養出 ...

思想&文化教育點解反中果班大學生成鬼日目無尊長?目中無人!琴日理大生又生事喎!自由大於一切,我惡因為我有自由(呢D原來就係所謂英式教育培養出來既)

伯爵府

小肥兔 發表於 18-10-5 08:34
表表者咪係 肉碎 黃 x 仰,。口口聲話自己係本土,。連自己都呃埋
我都諗起佢

伯爵府

Onlok 發表於 18-10-5 11:12

香港人一早已被英國佬換咗血啦
唔講唔得記添

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講起换血,我諗到吴千語,有1/32外國血統,外貌已100%中國人。

伯爵府

換血歷史由英國入浸開始

珍珠宮

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 18-10-5 12:19
講起换血,我諗到吴千語,有1/32外國血統,外貌已100%中國人。
...

呢個post,你嘅答法最正

伯爵府

回覆 Kelvin(C.M.So) 的帖子

其實樓主有無了解吓自己家族又點來呢?

我發覺好多人連自己鄉下 (藉貫) 係邊都唔知。事實上除非你係新界原居民,絕大多數人係香港不多於兩代,最多三代,其實自己父母都係移民,真係相煎何太急呢?

至於話本土價值,唔知你具體指物野,我想是民主言論自由咁,佢地來咗享受到就點支持啦,何必擔心。

珍珠宮

你係bk問呢個問題⋯⋯ 你應該去香討

侯爵府

你家下上深圳,廣東睇下咪得囉
無乜幾個人講廣東話

首頁

尾頁

跳至