時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-5 08:16
澳洲都係喇! 土著被迫害

侯爵府

circleda 發表於 18-10-5 12:32
回覆 Kelvin(C.M.So) 的帖子

其實樓主有無了解吓自己家族又點來呢?

確實香港唔少祖輩源自內地
但於這百年間
香港已形成土生土長民族源及其獨有之文化體系

家下無乜人再去理會祖藉
就是因為在這批本土文化長大者
其根已不再在那毫無認識的所謂鄉源中

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

yucl_hk 發表於 18-10-4 19:45
係血癌了, 停唔到惡化緊

如果换血都停到! 依家只係等死
有病睇醫生, 夠鐘食藥啦~

你等死都仲要上BK, 証明你都係無病呻吟
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

circleda 發表於 18-10-5 12:32

其實樓主有無了解吓自己家族又點來呢?

我亞婆都仲會講下返鄉下
我亞媽都唔願返
到我呢代鄉下係旺角
經常都要去逛下

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Sumyeema1 發表於 18-10-4 23:19
講起换血,我諗到吴千語,有1/32外國血統,外貌已100%中國人。
...
換血講呢D, 哈哈~
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

tester5 發表於 18-10-5 08:50
大家都係中國人,溝極,都係中國人,呢個係事實。
不過,香港既制度可以想像會走向內地既制度,慢慢被取代 ...

時代概巨輪 好多時唔係普通人所能控制 廿年後係點冇人知 如果接受唔到最好就選擇離開 好多人都係咁

子爵府

蘇聯曾經將東邊嘅人遷去西,西遷去東

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁樓主你要先睇香港歷史,其實香港本來就好少「本土人」,大部分人係國共內戰期間逃難來港的外來人口,再加上六七十年代偷渡來港被特赦拎身分證的大6人,30年間,有超過250萬人。所以而家這一代香港人,好多也是當年大6移民的後代
大部分香港人由始至終也是流著同一種「血」

伯爵府

ipipipip 發表於 18-10-5 12:44
但於這百年間

咁你一家來換人血,而家另一班人又來換血囉,因角,報應

侯爵府

circleda 發表於 18-10-5 13:09
咁你一家來換人血,而家另一班人又來換血囉,因角,報應

如果咁就叫報應
真係担心你要承受幾多個應

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 18-10-5 12:51
咁樓主你要先睇香港歷史,其實香港本來就好少「本土人」,大部分人係國共內戰期間逃難來港的外來人口,再加 ...

如果講歷史就要上推
中國唔同省份根本就係源自不同的民族
本有其不同的文化風俗語言同血

同唔同所謂的血緣
就真係驗過先知
但可以肯定的係
文革後的大陸已血洗左另一套文化出黎
大家黎自不同文化淵源就是可能肯定的

大宅

wantaima 發表於 18-10-5 11:49

思想&文化教育點解反中果班大學生成鬼日目無尊 ...

咁再上一輩呢?再上上一輩呢?香港百年由漁村發展為世界3大金融中心,港英政府同老一輩既香港人唔係流㗎,佢地受咩教育㗎?你諗下沙士果時d醫護,情懆幾咁高尚,點解要執住一小撮人嚟講呢?

大宅

ipipipip 發表於 18-10-5 12:44
但於這百年間

Exactly

子爵府

回覆樓主:

bk 都換緊
上星期我開個post 講各店員用普通話溝通
比會員插到

唔明點解在香港店
幾位店員也是用普通話溝通,唔係話唔可以
而是概嘆“香港已變成用普通話閒談的地方,隨便搵個人也是用普通話“我口講我心””

伯爵府

我明樓主講咩, 在香港我地既下一代, 再一代....仍然係所謂香港人, 但思想同行為已經俾大陸人思維洗腦及同化, 到時只係大灣區內市民.....,無咗6,70代獅子山下文化.......(不喜勿插)

珍珠宮

litttle_o 發表於 18-10-5 14:30
咁再上一輩呢?再上上一輩呢?香港百年由漁村發展為世界3大金融中心,港英政府同老一輩既香港人唔係流㗎, ...

咁內地無好人好事架?

大宅

wantaima 發表於 18-10-5 14:57
咁內地無好人好事架?

每度地方都有好人好事,壞人壞事,印度都有㗎,敘利亞都有㗎,但我地講香港既文化核心價值有冇被取代,即係A有冇被B取代, 我無話過B係差喎,請勿自行對號入座

珍珠宮

litttle_o 發表於 18-10-5 15:56
每度地方都有好人好事,壞人壞事,印度都有㗎,敘利亞都有㗎,但我地講香港既文化核心價值有冇被取代,即 ...

#43你想表達的不是受英式文化洗禮嗎?
反之,既然你話每個地方都有好有壊,內地文化都有好有壊吖,所以你想表示什麼?你不是暗示英式比內地文化教育好?

男爵府

tester5 發表於 18-10-5 08:50
大家都係中國人,溝極,都係中國人,呢個係事實。
不過,香港既制度可以想像會走向內地既制度,慢慢被取代 ...

你講得好啱,係樓主用錯字眼,用同化應該啱d,將2邊既人同化!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至