時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

睇下新彊西藏,就係明日香港

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ddkaka 發表於 18-10-5 08:04

香港除咗原居民,其他人大部分都係由大陸落嚟,落嚟後生嗰啲 ...

正想講, 幾時有啲咩本土價值呀
總有離別的時候

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

象牙宮

2024年龍年勳章

Charitymami 發表於 18-10-5 12:46
換血講呢D, 哈哈~

吴小姐家族真係换血成功。

男爵府

mother904 發表於 18-10-5 08:20
滿清入關,統治中國過百年,但滿族文化沒有成為主流,反而被中國文化替代。如果對所謂本土文化有信心,又何 ...

對,現在穿的中式長衫等等都係滿人的胡服,漢服反而被忽略。人要適應世代,秦要統一文字等等之時,都有大把人話“換血“。

琥珀宮

PoPobaby 發表於 18-10-5 09:48
無疑大部份自稱本土人的上一代、上兩代都是從內地來港,但當年他們來到香港,大家都很謙卑地、努力地融合這 ...

剛去完廣東北部連州,吃驚發現當地人年老與後生都講粵語,當地電視台都係粵語,於是問間食店阿姐,當地學校用咩話教學,佢話普通話,咁我話咪會唔識講粵語囉,佢話唔會,在家都講粵語,點會唔識講。

反而同行親戚猛咁用普通話同當地人講,呢啲咪自我同化囉,香港人自己揀同大陸落嚟嘅講普通話,我就唔理,雖然識,唔識聽就算,繼續粵語。

自己做守護工作最緊要。

男爵府

回覆樓主:

換血?換乜野血呀?香港巳回歸左21年啦!想唔承認自己係中國人就移民啦。

大宅

牛年勳章

asukav6 發表於 18-10-5 16:46
睇下新彊西藏,就係明日香港

新彊西藏有人持刀斬人爭取獨立,我唔想香港拟係疳

大宅

ipipipip 發表於 18-10-5 13:21
如果講歷史就要上推
中國唔同省份根本就係源自不同的民族
本有其不同的文化風俗語言同血

很好的觀點!

水晶宮

mother904 發表於 18-10-5 09:21
樓主,如果你對歷史有興趣的話,可以去香港電影館看香港電影,大約五、六十年代,粵語長片有段時間出產了很 ...

沈澱霞,金鏞,蔡瀾,幾大富豪⋯⋯上一代好多人口音都唔正,文化是有容乃大,吸收吸引別的文化溶入變成自己文化
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至