請問呢個係騙錢嗎?

kiz___be
|
收到呢個email,擋住個個id係我email
但我無係apple買過野,佢send左呢個email黎
咁姐係收左我錢??

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
kiz___be
|
kiz___be 發表於 18-10-5 10:09
咁姐係收左我錢??

禁入去d link都係空白既網
BB_Baby
|
kiz___be 發表於 18-10-5 10:09
咁姐係收左我錢??

你有無買過野先,無就乜掣都唔好㩒,直接攞個電話出apple專門店比人睇吓,我驚個 ‘cancel payment’ 係用嚟騙你個人資料
kiz___be
|
BB_Baby 發表於 18-10-5 10:20
你有無買過野先,無就乜掣都唔好㩒,直接攞個電話出apple專門店比人睇吓,我驚個 ‘cancel payment’ 係用 ...

無呀連apple都無用過,我禁左入去chrome話係呃人既危險網站,同埋我無收到信用卡既sms咁我諗係你講既禁入去就會盜取資料
Gi-leung
|
打去credit card CS問問有無過數先啦
angelacch
|
kiz___be 發表於 18-10-5 10:11
遇到可疑Email真係咩link都唔好click呀, 打去card center問有無條咁嘅數啦
peggy65
|

信用卡no.是否你名下,如果是,
快同信用卡備案。

當你link入去時,而內容空白,
有可能已中咗確認過數陷阱。

所以不明來歷電郵,
内附任何檔案或link都不要開。
kiz___be
|
peggy65 發表於 18-10-5 10:44
信用卡no.是否你名下,如果是,
快同信用卡備案。

無我信用卡no.呀,成個email得我email address
kiz___be
|
剛登入左ebanking好彩無記錄
crystal媽咪
|
kiz___be 發表於 18-10-5 10:48
剛登入左ebanking好彩無記錄

kamkaka
|
首先,你睇下SENDER EMAIL,係唔係9588嗰啲,另外,如果你APPLE ID無連你信用咭,基本上你無CLICK入去同入你任何個人質料,就可以不理

*我日日都收到呢啲9588嘅EMAIL
生命麵包
|
肯定係假,第一要比稅,第二billing位唔會咁樣打
Moti
|
肯定係假啦,又RE又cancel咁,蘋果啲receipt完全唔係咁。
stkyo
|
你亂咁click咗條link,睇下有無中毒好喎click完仲上online banking check野,你都好勇下
Poyau
|
似係假嘢 不要按任可link
睇吓個sender email是否apple
vivibabyvivi
|

唔好撳呀呢啲假email專偷資料架
snoopybabe
|
呢D我又係唔識,收到一定好驚,騙徒手法真係層出不窮,防不勝防!
kiz___be
|
stkyo 發表於 18-10-5 11:10
你亂咁click咗條link,睇下有無中毒好喎click完仲上online banking check野,你都好勇下
...

chrome話係危險網站唔比禁入,我用第二部平板登入的
kiz___be
|
snoopybabe 發表於 18-10-5 11:14
呢D我又係唔識,收到一定好驚,騙徒手法真係層出不窮,防不勝防!
...

係囉我之前都收過類似既email,但今次呢個又好真咁所以先有d驚