自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ashleycorina 發表於 18-10-5 13:53
呢位家長,相信你接觸過其他國家的課程內容
我覺得香港教育真的需要著重一下小朋友個人發展,真正的 ...

人最重要係思考,正面心態,才可以面對唔同環境,甚至逆境下生存,只係讀寫背默,會將人變得脆弱,不堪一擊。

香港而家嘅教育,對德智輕視,只講分數,哩種高分,只能適用喺香港,當面對世界國際時,就會發覺匱乏不足。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SillyU 發表於 18-10-5 14:07
冇辦法,上幾代人缺乏嘅係教育機會。 香港政府辦教育, 原則係用最少嘅成本 ,達到最普及嘅教育效果(呢啲 ...

冇錯,政府辦教育係用公帑,只能講求平衡,要講成本效益,以最小成本達致最多人受惠,造就而家嘅大同教育,所以,要靠家長們配合,為孩子作出努力。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

cinda72. 發表於 18-10-5 14:25
若果單係諗打工,等於古墓做小龍女,自己做到自給自足,唔會諗小朋友將來可以有發展既,咪可以考慮,都係 ...

其實真係唔知發展會幾快,如果慢既我同意人際關係既重要,相反發展快既你見到人既機會相對低,好似個個IT人咁面對一D先進機器,或者視像溝通,出街所有野都係自助。

禁止訪問

侯爵府

yucl_hk 發表於 18-10-5 14:28
將來係富人世界,
人一出世便注定甚麼階層!
畗人資產不斷累積, 科技由富人擁有.

呢的心態,正正就係局限咗你係邊一個階層

一切都係社會嘅錯
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

OforOsaka 發表於 18-10-5 10:58
純討論、希望唔好變鬧交Post

唔係以政治同環保角度睇。只係我會諗、我地細個果陣、用大哥大無線電話已經好 ...

其實我地父母果代都諗唔到會咁架,世界進步好正常者

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

王國教室勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-10-5 14:22
人最重要係思考,正面心態,才可以面對唔同環境,甚至逆境下生存,只係讀寫背默,會將人變得脆 ...

幸好有你明白我講乜。

翡翠宮

cinda72. 發表於 18-10-5 14:31
低,唔代表冇,機會一次就夠

個問題係人際關係好都不及科技思維高重要,再要加有創新同發明新事物既頭腦,有成就自然有朋友。

伯爵府

二世龜 發表於 18-10-5 13:58
其實你講依堆比較岩由家長自己教(得你先最熟小朋友)
小朋友嘅性格,思想行為……係好個人,要個人化就要一對一

禁止訪問

侯爵府

angel00 發表於 18-10-5 14:07
我早幾日都諗同一樣野,科技一日千里......
其實我真係覺得...將來唔使讀書,人腦可以入資料
半電子 ...

我睇過類似既預言,話將來既人類,胎兒時期已向腦部輸入書本上既知識,佢地出世之後係會學第二樣野。

翡翠宮

cinda72. 發表於 18-10-5 14:55
2樣都重要,冇話邊樣及唔上邊樣
有好發明,都要有金主肯投資

唔係話你唔岩,而係你做緊對人工作,好自然覺得溝通好重要,而我係相信實力既人,無金主就要有逆境自強既性格,有時人人都擦鞋,反而未必有機會上位,但有實力有人地無既技能,就一定有人賞識。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好多工種會流失

男爵府

yurijm 發表於 18-10-5 13:21
樓主呢個post好好
講出一啲作為家長唔敢對小朋友講既現實

係....讀得書多唔1定搵到食......................
死勤力都未必成功.............

將來社會變太快.........
你讀果樣野, 第時巳經唔請人... 辛辛苦苦讀左咁多年~
我覺得所有學校要改革!
唔好著重寫字幾正了......
而家邊有人用手寫字, 太費心思, 眼淚去 改正.
因為而家d 人巳經進化了..但教學仍然跟唔到...
樓主呢個post 好好呀!!!!睇得好遠!!

我覺得而家呢代小朋友腦靈活左好多, 所以好難坐定定寫公整的字..
d 鬼佬d 字都好唔靚, 又錯字啦....

我諗起我地小朋友時真係定好多, 但冇咁醒,可能真係進化了.

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得物極必反⋯⋯⋯⋯
食物、環境、資源、變種基因⋯⋯⋯⋯
消極D諗:遲早完
樂觀D諗: 今日有酒今朝醉,做好現在,負好自己責任,開開心心就夠,世界不繼在變,原本的美好西方自由世界原來只係不斷蝦蝦霸霸弱勢國。聽日咩事有誰知?

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-10-5 14:28
現在制度崩潰, 將來係富人世界,
人一出世便注定甚麼階層!
畗人資產不斷累積, 科技由富人擁有.

豬、雞出世就為比人類食啦
弱肉強食呢四個字你讀書學過未?
自古以來就是咁,依家先有咩?
你唔見美國蝦緊伊朗?

大宅

其他唔知,不過未來就業用的技能,一定唔會係學校教育學的內容。我自己依家返工嘅技能,係我個讀書個年代只有好少學校有課程教。但學校教育依然好有用,學溝通、邏輯、語言、自學技能、人際、個人管理、生活技能,呢d係基礎技能。

首頁

尾頁

跳至