呀仔出世得4.5磅,要補奶粉追返

ami703
|
仔仔出世果陣得4.5磅,而家都係餵緊人奶, 今日去見家庭醫生個時,發覺我唔夠人奶, 因為BB磅數比出世個陣輕咗少少, 醫生話呢D情況都會有嘅, 可能係我唔夠奶, 醫生叫我俾仔仔補奶粉追返個磅數
常綠葉
|
ami703 發表於 18-10-5 11:52
仔仔出世果陣得4.5磅,而家都係餵緊人奶, 今日去見家庭醫生個時,發覺我唔夠人奶, 因為BB磅數比出世個陣輕咗 ...

咁你要聽醫生話補奶粉,我仔出世好黃,又唔識啜,一直退唔到黃。醫生都叫要補奶水,唔係佢去唔到pee poo會好危險。但每次餵奶你要先比BB每邊啜10分鐘,之後先補人奶(如有pump奶出來),之後再補奶粉。例如佢應該飲30ml,你有pump奶10ml,咁先比pump 奶再補奶粉20ml。你怕唔上奶就一定要先比BB啜完再補奶粉,餐與餐之間要pump奶。我用咁既方法3-4日後已經可以全人奶。但記得餵/pump奶前後要飲大量水,BB亦要2-3小時飲一次奶。加油!
tinaw8
|
補左奶粉先,人奶可以之前夠先慢慢追
iiivy
|
仔仔出世果陣得4.5磅,而家都係餵緊人奶, 今日去見家庭醫生個時,發覺我唔夠人奶, 因為BB磅數比出世個陣輕咗 ...

其實4,5磅都唔係好輕姐, 好快追返, 不用擔心
hamsterma
|

都係聽醫生建議,你可以一邊人奶一邊餵奶粉
berberbb
|
我都唔夠奶呀! 補奶粉又怕BB腸胃會唔適應喎! 但唔夠奶都要補,唔通餵親個B咩
sandylly
|

我個女出世開始就唔肯埋身,我以為佢啜到但原來冇,果時我仲堅持人奶,點都唔肯補粉,諗返起都仲係好心痛,因為第3日左右姑娘話佢輕過出世7%,問我可唔可以補奶粉,果下我喊咗出嚟,感覺上我嘅堅持令到佢唔夠營養!到佢出院之後我全泵,到而家佢一個月多啲,堅持每3個鐘泵一次俾佢,由頭2星期要補奶粉到而家全人奶都可以了!岩岩返健康院磅重仲比出世時候重咗1.2kg!我覺得應補就要補,人奶慢慢會多,萬一bb唔夠營養就得不償失啦~加油!

RubyYu07
|
係輕磅左少少。我建議聽醫生講,加奶粉追磅上來
ami703
|
hamsterma 發表於 18-10-5 22:06
都係聽醫生建議,你可以一邊人奶一邊餵奶粉

咁既話之後可唔可以轉返全人奶架???
ami703
|
sandylly 發表於 18-10-8 12:39
我個女出世開始就唔肯埋身,我以為佢啜到但原來冇,果時我仲堅持人奶,點都唔肯補粉,諗返起都仲係好心痛, ...

咁你又岩,JM多謝你,但係補奶粉補得多會唔會自己無奶架?
ami703
|
berberbb 發表於 18-10-8 12:11
我都唔夠奶呀! 補奶粉又怕BB腸胃會唔適應喎! 但唔夠奶都要補,唔通餵親個B咩 ...

但補奶粉有冇話邊隻會比較適合架?
珍惜眼前
|
未夠人奶就要補...我b 都兩溝
KiKi0806
|
我覺得唔夠人奶既話唔好堅持一定要人奶, 補少少奶粉都OK.
fish.creamy
|

可以先補奶粉,另一方面,一定每隔幾小時就泵奶。飲多啲湯水,食有營食物,足夠睡眠也可以增加奶量。
chanxho
|
我BB係補奶粉既, 但可能太甜,BB唔係咁肯食番我D人奶, 之後轉左illuma 就慢慢肯飲返我d人奶
muzii
|
如果唔夠重補奶粉,你可以試下隻enfinitas,
識個早產bb飲佢重得好快下
wktktw
|
都要補奶追返先,有可能係你自己唔夠奶,另外都有可能係啜既方法/位置唔太正確
huiriss
|
如果可以食人奶緊係好啦…但係無都有辦法補救嘅, 唔洗咁擔心啦…
cavy0511
|

係咪唔係生左好耐? 你補粉同時自己勤力追奶, 食多d奶滿月就已經可以好快追返架喇
haha748494
|
我兩個囝囝都系唔夠人奶,我就一餐人奶一餐奶粉咁喂。